Det Våras För "Svenska" Filmtitlar: En Ond Cirkel

I-landsproblem

Själv tycker jag det är synd att The Craft (1996) inte direktöversattes till "Hantverket" då det garanterat hade fått en mycket roligare reaktion från en publik som då förväntat sig emo-tjejer som stickar eller snickrar. Tror det skulle dra publik ändå - konstigare saker har hänt: Engelsk matlagning är det populäraste som finns på TV och detta trots att "Engelsk god mat" länge varit synonymt med "bra tysk humor".

Men året efteråt lyckades några Svenska filmdistributörer klanta till det lite. David Mamets The Spanish Prisoner (1997) hette först "Den Onda Cirkeln" när den kom till Svea Rike men någon insåg väl att "så kan den väl inte heta" på grund av Emo-häx-filmen med Neve Campbell. Snabbt som attans döpte den om till...
..."Konspirationen" - en titel som aaaaldrig någonsin använts förut. Men bara några år senare...


...Conspiracy (2001). Meh! Det där var en alldeles för logisk översättning! Tråkigt!

Dessutom: har de inte fattat att när en originaltitels raka översättning redan använts så måste man komma på något nytt!? Ni vet; som det var med Bond? Man kunde ju inte översätta Dr. No till "Doktor Nej"(för hans läppar sa "ja") så det blev "Agent 007 Med Rätt Att Döda" istället. Men sen gjordes Licence To Kill och då blev det komplicerat. Man döpte den då till "Tid För Hämnd" istället eftersom man inte kunde döpa den till "Licens Att Döda". Ja, inte så mycket på grund av "Agent 007 Med Rätt Att Döda" utan pga...


...The Eiger Sanction (1975) som så klart inte kunde heta "Eiger Sanktionen".Hm.Nu har jag tappat bort mig... Vart ville jag komma? Jag vet inte. Men jag har en känsla av att det hade varit lättare om man bara låtit filmerna fått behålla sina namn från början.


bloglovin


Follow JanneFantastic on Twitter


Follow on Bloglovin

Ingen har kommenterat än bli den första!

Dagens God Afton: Dubbelmackan

Dagens God Afton
Från gårdagens Aftonbladet.se:


Oj, vilka STJÄRNOR det är som väntar barn! Som Mackan. Vadå, vet du inte vem Mackan är? "Erik och Mackan"-Mackan, så klart! Seriöst, finns det någon annan stjärna som heter Mackan?

Folk som Beyonce (som också väntar barn men hon var väl för okänd för den här samlingen?), Madonna och Prince känner man ju igen bara man hör deras namn - och de har bara ETT namn! Man behöver inte ens kalla dom "stjärnor" innan - man vet ändå. Men när ens artistnamn helt plötsligt har blivit "Erik och Mackan"-Mackan så är det ett, för mig, tydligt tecken på att du egentligen inte är så känd. Jag skulle nästan förstått det om texten hade handlat om Erik för då hade det kanske varit på sin plats med ett "Erik och Mackan"-Erik för att förtydliga.

Det känns som om Aftonbladet.se griper efter halmstrån här när de kallar honom en "stjärna" bara för att med nöd och näppe kalla några bekanta ansiktens gemensamma tillstånd för "babyboom". (Var "Babychock" upptaget?) För det är ju nyhetstorka i världen just nu - inga diktatorer på rymmen eller världsmetropoler som utrymts eller bloggare som fått nog och slagit sitt huvud blodigt på sitt tangentborKIJUHJk:L_Ö:KNDFH;JCJ
Tack för tipset och bilden Sika!


bloglovin


Follow JanneFantastic on Twitter


Follow on Bloglovin

Ingen har kommenterat än bli den första!

På väg till Patent- och registreringsverket

Teckningar
Kom på en askkopp för dig som vill sluta röka:

Baby Tray 4000!!!

Pregnant and need to quit smoking? This is the ashtray for you!
Klicka för större baby

Baby Tray 4000 är exemplarisk för dig som...
  • ...just fått ett jobb på Disney!
  • ...fått veta att du har en bulle i ugnen.
  • ...bara hatar barn (och vill fortsätta röka).

Baby Tray 4000 är utrustad med babyskrik som aktiveras varje gång din glöd tar på tungan. Och som en extra hjälp att få dig att sluta röka så ska Baby Tray 4000 kosta 4000 spänn. Lycka till!


Rösta på mig

bloglovin

Follow JanneFantastic on Twitter

 


Follow on Bloglovin

Ingen har kommenterat än bli den första!

Uppfostringstips från en barnlös

I-landsproblem
Kanske har jag en biologisk klocka som tickar jag också eftersom jag den senaste tiden noterat all dessa barn som springer omkring? Jag tror dock min klocka är riggad till en bomb för det känns som jag ska explodera snart.


Okej, jag satt på en buss mellan Luleå och Umeå (det är INTE samma stad, 08:or) och fick hela resan ackompanjerad av barn som skriker då de är glada, då de är ledsna, då de är uttråkade (vilket är hela tiden på en buss), då de får godis, då de inte får godis. De enda gångerna de är tysta är när de gör något de inte får göra som att hejdlöst sparka på sätet framför i 30 minuter. Tack för den ryggmassakern.

Men det är inte barnets beteende jag stör mig på. Okej, där ljög jag - det är inte det jag stör mig mest på. Guldmedaljen går till föräldrarna som inte gör ett skit förrän jag vänder mig om och blänger på dem. Ni som inte vet det så kan jag säga att jag är halvfinne och har fått det finaste av den finska arvet: någorlunda höga kindben. Jag gömmer dom under skägg och fett dock. Men sen har jag också fått den finska pannan. Ni vet hur alla finnar ser förbannade ut när de inte ler? Det är för att vi har en panna som får oss att se ut som en vampyr i Buffy The Vampire Slayer. Så när en finne blänger på en så blir det ofta en reaktion.


Hur reagerar föräldrarna till bussbarn? Jo, genom att snabbt vända sig till sitt barn - som om de glömt bort att de haft med sig dem på resan - och säga; "sluta med det där - han blir jättearg på dig!". Mm. Ja, jo... det finns väl lite sanning i det där men hur skulle det vara om du INTE drog in mig i din barnuppfostran? Varför ska du hota ditt barn med en främlings bistra uppsyn? Kommer jag vara i närheten nästa gång ungen tänker sparka och skrika i brist på en DVD-spelare som barnvakt? Nej, jag tänker hålla mig låååångt borta, okej?  Och ärligt talat: såg du inte hur jag blängde på DIG? Det är DIG jag blir arg på. Att din unge kommer växa upp till en skitjobbig jävel skiter jag i. Det är som med global uppvärmning: nästa generations problem.

Ett till tips: Hur skulle det vara om ni satte er längst fram eller längst bak i bussen? Då stör ni bara halva bussen! Ni VET att erat barn som är det gulligaste och finaste som finns kommer att störa så varför inte FÖRSÖKA minska skadan?


Mer uppfostringstips från en barnlös:
Alla som klagar på SJ räck upp en hand!bloglovin


Follow JanneFantastic on Twitter


Follow on Bloglovin

Läs 2 kommentarer eller kommentera du också!

Twitter

I-landsproblem

Ja, jag testade Twitter för nåt år sen och gav upp efter nån kvart. Jag fattade inte alls vad det gick ut på. Var ska jag läsa? Och hittar man något intressant så kan man kalla det "läsa" då det bara är 140 tecken (eller nåt sånt - rätta mig inte om jag har fel för jag bryr mig inte)? Ska man skita i att ens försöka läsa alla meddelanden som börjar med "@nånting" eftersom det är svar på nån fråga jag ALDRIG kommer finna? Vem fan läser det man skriver? Jag hittar knappt det jag skrivit... och när jag skriver så gillar jag känslan av att skriva av mig och inte känslan av att begränsa mig.

Sen glömde jag mina inloggningsuppgifter så nu har jag skaffat mig ett nytt konto bara för att testa.

Efter en ny kvart av testande så fattar jag kanske liiite mer än mitt förra försök men jag måste säga att det i sanning saknas roliga svenska komiker där. Jag hittade en bunt sjukt roliga människor där som jag beundrar/är lite rädd för medan svensk humor-elit (Magnus Betnér) bara gnällde om sin trasiga mobil. Höjdpunkter:

"Oh yes! We now have 100 Mbps connection in our flat. (Still no phone)"

"Imagine how fast I'm gonna be able to tweet with that connection."

"Phone is back. Glass cracked. Very cracked. Good to have something to do tomorrow."


Wow. Du orkade inte ens skriva på svenska. Hoppas du att Comedy Central ska läsa din Twitter och plötsligt upptäcka dig, eller? Vill jag läsa sånt där så kan jag gå in på valfri pensionärs facebooksida där de gnäller om hörapparater och att de inte förstår sig på sin mobil eller... ehm... twitter.

Sökte på Whitney Cummings och trots att även HON hade mobiltelefon-tema på sitt twittrande så levererade hon humor:

"If I put half as much effort into my relationships as i put into charging my phone I might not die alone".


Däremot hade hon på tok för många "@nånting LOL"/"@nånting OMG"/"@nånting thank u" men... visst skulle man skita i att läsa alla "@nånting"-meddelanden, eller hur? Visst kom vi fram till det?


Jag har redan fått ett par "followers"! De flesta är dock småporriga brudar som inte skrivit några egna tweets (är det så man säger?) men deras profiltexter är oftast efterlysningar om att de är på jakt efter... öhm... "manliga könsorgan" (visst är det bättre att skriva det än "huge cocks"?). Hur ska jag förklara för dom att "Fantastic" i mitt namn är mer ironiskt än en bild av sanningen?


-"Fantastic."


För mer gnäll:
Follow JanneFantastic on Twitter

bloglovin


Follow JanneFantastic on Twitter


Follow on Bloglovin

Läs 1 kommentar. Lämna den andra kommentaren!

Rebellerna intar stadshuset

I-landsproblem
Rebellerna, journalister som kämpar för sin meddelandefrihet, har nu tagit till vapen för att få demokrati i Umeå. Kommunalrådet Lennart Holmlund som styrt staden med järnhand sägs gömma sig men skickar då och då meddelanden via sociala medier om hur allt är uppblåst av media och hotar ta med sig andra om han skulle förlora sin nuvarande position. Som vanligt påstår sig Kommunalrådet att han har folkets stöd och har smugit runt i staden för att få sig en egen uppfattning av situationen:Så länge han har den verklighetsuppfattningen och striderna ännu fortgår så vill jag bara citera en vis man: "Det är kanske ännu för tidigt att jubla alltför högt".
Tidigare inlägg (i urval) om Kholmlundi:
Löken
Lennart Holmlund och Norska Flaggan
Den 27:ebloglovin


Follow JanneFantastic on Twitter


Follow on Bloglovin

Ingen har kommenterat än bli den första!

Dagens God Afton: Mördande reklam

Dagens God Afton
Från dagens Aftonbladet.se:


Undrar vem som blev mest upprörd över hur Aftonbladet.se valde att placera sin annons för TV-spelet Hitman? Skaparna av spelet som inte vill att man ska koppla verkliga mord med deras produkt eller kanske den mördades anhöriga? Eller är det kanske bara jag?

Blir grymt sugen på att spela spel iallafall.(Tack Nils Moström som hittade Aftonbladet.ses tabbe så jag slapp.)

bloglovin


Follow on Bloglovin

Ingen har kommenterat än bli den första!

Svensk films rädsla för skräck - Del 2

Filmerna
Någon som vill haka på Sveriges tråkigaste "drinking game"? Okej, reglerna är enkla:

Snart har filmen Försvunnen premiär, en film där en kvinna försvinner och blir jagad i skogen av Kjell Bergqvist och kanske Björn Kjellman (har ju inte sett filmen så vad vet jag?). I vårat drinking game så ska du ta dig en sup varenda gång som du ser någon som jobbat på filmen beskriva den som en THRILLER istället för skräckfilm.

Jag vill bara påpeka att detta INTE är ett nytt
inlägg i min serie "Huvudet Bland Molnen".

I resten av världen skulle en sån här film direkt lanseras som en skräckis men inte här... Vi är lite för fina i kanten för det så istället väljer vi att kalla det för "thriller" då det för tankarna till lite mer sofistikerad spänning med karaktärsutveckling och sånt som idioter tror att en skräckfilm inte får ha. Att filmskaparna glatt tar åt sig över jämförelser med skräckfilmer som bl.a. Eden Lake ändrar så klart inget...

Varför är svenska filmare (eller distributörer egentligen) så jävla rädda för att säga rakt ut vad de har gjort för film? Vad är det värsta som kan hända? Att er målgrupp faktiskt kommer för att se filmen, eller? Gör man så med någon annan genre? Tja, ibland kallas ren buskis för "folklustspel" och det finns komedier som ibland förfinats med epitetet "dramakomedi" men det känns ändå inte som att de skäms för vad de är.Svensk films rädsla för skräck - Del 1


bloglovin


Follow JanneFantastic on Twitter


Follow on Bloglovin

Ingen har kommenterat än bli den första!

Cowboylaser i Umeå i helgen!

I-landsproblem
Ja, det händer väl en jäkla massa annat i Umeå när Sunset Park arrangeras 26-27:e Augusti men Umeås bästa westernsciencefictionkomedi No Law 4000 (eller NL4K som vi coola kids som gjorde den kallar den).

Klicka för fan.

Själv missar jag hela tjottamarängen för jag har extremt otur med datum och befinner mig i Luleå istället. Hade jag varit där hade jag hängt på visningen och berättat anekdoter för barn om hur filmen höll på dö i en sandstorm i Bodens öken. Sen skulle jag inte för allt i världen missat John Soliman. Han spelade The Black Man i NL4K men har nu sadlat om till att bli trollkarl. Hur geni är inte det?Andra blogginlägg om No Law 4000:
T-shirt jag tecknade
Janne Fantastic - Gamla Bildmanus: No Law 4000
Målinriktad producentjävel.

Rösta på mig

bloglovin


Follow on Bloglovin

Ingen har kommenterat än bli den första!

Svensk films rädsla för skräck - Del 1

Filmerna
Det haglar inte direkt skräckfilm i det här landet och med facit i hand så kanske det bara är bra. De som gjorts har antingen gjorts av amatörer (såna som jag som fjortis), amatörer med hybris (såna som Martin Munthe) eller snubbar som Mikael Håfström som inte vågat göra en riktig skräckfilm när det väl kommer till kritan.Strandvaskaren var planerad som en slasher men utfördes som en Beck-film.

Håfström samlade ihop ett skönt team under förproduktionen som bestod av en hel del skräckfilmsfantaster och som bildmanustecknare fick jag teckna en hel del snaskigt. Men sen när det var dags att filma så kopplades "gubb-gardet" in - svenska filmrävar som varit i branchen längre än jag levat som inte ens var med under förproduktionen ALLS med motiveringen "jag vet väl hur en skräckfilm ser ut". Tydligen visste de inte det...

Allt våld togs bort ur svensk films första riktiga slasherfilm (jag skiter i om nån som Martin Munthe var först - jag snackar "riktig" film här) med motiveringen "det är mer skrämmande om publiken själv får föreställa sig våldet". JA! Jag håller med! Men... ska man då inte göra om scenerna så de faktiskt bygger upp en spänning som föder en reaktion hos tittarna att faktisk jobba lite själv i biomörkret? Är det verkligen mer effektivt att varje dödsscen är mördaren som höjer en lie/kniv/nåt annat vasst och sen klippas det till en exteriör och man hör ett skrik.

Ta scenen där Kjell Bergqvist dödas (ja, jag avslöjade det - har du inte sett filmen nu så kommer du aldrig att göra det, okej?). I manus stannar han vid vägen, hör något mystiskt ljud, bla bla bla... läs själv:Här skulle vi alltså få se huvudet rulla över bilrutan och lite annat snaskigt. Inget som var direkt "in your face" men ändå lagom inom filmens genre. Men istället så valde gubbgardet att det räcker med att en lie höjs i bild och sen klipper vi oss bort från scenen. Huvudet filmades inte ens.


Från Love Larsons hemsida

Man kan inte anklaga Mikael Håfström för det... även om det faktiskt är HANS beslut om vad som ska filmas eller inte. Han ville ha MER splatter! Jag fick designa ett mer våldsamt förslag på hur scenen skulle filmas där Kjelle först får lien genom magen, faller ner på marken och ser hur hans underkropp har vridit sig 180 grader så tårna pekar neråt när han sitter ner för att SEN bli av med huvudet...


Men tyvärr vann gubbgardet och det blev som det blev... En film där Rebecka Hemse är sur och leker Veronica Mars utan charm på en internatskola. Det skulle varit okej om det BARA hade varit i en dödsscen där man gjorde så här... men nu var det i VARENDA scen istället. I en film som i sin trailer lanserades som "mördare-i-mask dödar folk med lie".TRIVIA 1:
En riktig slasher ska ha en 15-årsgräns, eller hur? Vet ni hur Strandvaskaren lyckades få det? Genom att inte skicka in filmen för granskning - då får filmer automatiskt en 15-årsgräns. Vi ville ju inte framstå som att vi gjort en slasher barn kan se...

TRIVIA 2:
Varje gång man ser Strandvaskaren i mask så är det egentligen Love Larson. Älskar det.
Tidigare inlägg om Strandvaskaren:
Gamla Bildmanus: Strandvaskaren


bloglovin


Follow JanneFantastic on Twitter


Follow on Bloglovin

Ingen har kommenterat än bli den första!

Breaking News

I-landsproblem
Kunde dom inte komma på ett bättre namn? Typ något på svenska? Vem i det här landet utan backslick har yttrat orden "breaking news"?


Jag skriver det här efter att ha gett upp mitt försök att se Filip & Fredriks nya program där de ska "ta upp nyheter på sitt sätt". Med den beskrivningen förväntade jag mig så klart inte en svensk version av The Daily Show men jag trodde ändå inte att det skulle suga så här hårt. Killarna har jobbat på Aftonbladet en gång i tiden och det syns: de har nämligen ingen aning om vad ordet "nyheter" (eller "news") betyder. Programmet framstod direkt som Aftonbladet.se då "nyheterna" handlade om vad Kungen och Drottningen käkade på pizzerian i Tyskland och när Lindsay Lohans urringning på Kim Kardashians bröllop nämndes lämnade jag TV:n och återgick till mitt liv (tydligen är mitt "liv" att skriva den här bloggen).

Deras "sköna avslappna tugg" ("tugg" betyder "snack") framstod som hur det ser ut i mina mardrömmar på Aftonbladet Plus redaktionen när de bestämmer vad som ska vara "nyheter" idag. "Nyheter utan krav på duktighet" har de visst också beskrivit det. Träffande.

bloglovin


Follow JanneFantastic on Twitter


Follow on Bloglovin

Läs 4 kommentarer eller kommentera du också!

Fråga mig aldrig om att göra porträtt IV

Teckningar
Min systerson fyllde 20 och han har växt upp och blivit en sån där man. Han frågade om jag ville teckna av honom men jag sa typ nej ("Jag ska tänka på saken" - vilket i all ärlighet betyder "Nej"). Men han har tecknats av förut (inte av mig) och då har det alltid varit som en gullig unge så jag kände att det var dags att uppdatera hans illustrerade barnrumpe-image.


Killen har ju trots allt just kommit hem från ett års militärtjänst i Finland och är nu biffigare än Jason Bourne.
Alternativa färger

Rösta på mig

bloglovin


Follow on Bloglovin

Ingen har kommenterat än bli den första!

Alla som klagar på SJ räck upp en hand!

I-landsproblem

Nu vill jag att alla som INTE är nyblivna föräldrar eller hundägare tar ner era händer. Sådär ja... Okej, ni som har kvar er hand i luften: ni har INGEN som helst anledning att klaga på SJ för ni är fan inte mycket bättre själva.

Jag har lyckats komma mig upp i den där åldern att nästan alla polare har skaffat barn eller hund i brist på barn eller både och i brist på barn som kan lära sig trick. Och det är jättefint -  tro inte att jag klankar ner på er som föräldrar eller som vänner. Alla som lyckats bli vän med mig förtjänar att föröka sig - även om det är i hundform. Men ni nyblivna föräldrar och hundägare kan fan inte komma på utlovad tid - precis som SJ.

Varför då? Varför blir ni alltid lika chockade över att era barn ska ha mat eller hämtas från dagis eller inte kan lämnas hemma längre än en timme ensam för då börjar de skälla. (Det sistnämnda var angående hundar.) Det är som Stockholmstrafiken som varje vinter blir chockade över att de lever i ett land där det kommer snö under vinterhalvåret och tidningarna skriver "SNÖKAOS" och trafiken stannar upp bara för att folk inte tänkt på att ploga i tid. Det händer varje gång, okej!

Och varenda gång jag bestämt träff med nån av er, spelar ingen roll hur lång tid innan, så får jag ringa upp efter en halvtimmes väntan bara för att höra "Ja, jag är på väg - jag ska bara göra lite mat åt Lillan". Va? Kom du på det NU!? "Nä, jag kom precis hem från jobbet." Det gör du varje dag - hur kommer det sig att du inte lyckade ha mat till ditt barn/din hund i beräkningarna?

Varför förvandlas ni till 08:or så fort ni fått tillökning? 08:or kan aldrig komma i tid till möten heller. "Tunnelbanan var sen." Ja, tunnelbanan är ALLTID sen så det är därför JAG tog den som gick tidigare så jag kom i tid. "Jag hittade ingen parkeringsplats." Nä, det gör man ALDRIG i Stockholm och såvida det här inte var första gången i ditt liv som du försökte parkera i stan så borde du veta det OCH ha med det i dina beräkningar.
FAKTA: När jag bodde i Stockholm så var jag så sjukt less på att vänta på folk som dök upp för sent så jag började sätta i praxis att komma till möten 15 minuter för sent. (Jag var ÄNDÅ alltid först på plats.)

Vad vill jag komma fram till? Jo: skyll inte på era barn eller er hund om ni kommer för sent. Speciellt inte VARJE gång ni kommer för sent för det får er att låta som dåliga föräldrar vilket jag vet att ni inte är. Men i bästa fall får det er att låta som någon som är skitdålig på bortförklaringar. Okej?


Förresten - medan jag ändå skrivit ett för långt inlägg och har er föräldrars uppmärksamhet: Kan ni sluta ta upp all plats i världen med era barnvagnar? Jag vet att ni skapat ett mirakel men det betyder INTE att ni har förtur på trottoarer eller kan ställa barnvagnar så vi andra inte kommer fram. Ja, ni tar mycket plats och det är lättare för oss andra vanliga dödliga att flytta på oss men det betyder INTE att ni inte kan göra ett försök till att ställa barnvagnar så vi andra måste ta omvägar. Jag är fet och tar upp minst lika mycket plats som en barnvagn och jag försöker alltid flytta på mig för andra. Har ni nånsin hört "åh fetton ställer sig alltid vid utgångar så man inte kommer fram"? Nä, för vi flyttar på oss.

Okej, ni kan ta ner era händer nu.bloglovin


Follow JanneFantastic on Twitter


Follow on Bloglovin

Läs 1 kommentar. Lämna den andra kommentaren!

Dagens God Afton: Mamma Mia!

Dagens God Afton
Från dagens Aftonbladet.se:

"Mamma Mia"? Jag antar att det är en referens till ABBA-låten, eller? För ingen av de där blivande mammorna heter väl Mia? Ja, det kanske låter som jag lite småsint klyver hårstrån här men... handlar inte låten Mamma Mia om något HELT annat än babylycka?

"I've been cheated by you since I don't know when
So I made up my mind, it must come to an end
Look at me now, will I ever learn?
I don't know how but I suddenly lose control
There's a fire within my soul
Just one look and I can hear a bell ring
One more look and I forget everything, w-o-o-o-oh"

Den handlar om någon som som inte kan hålla fingrarna borta från någon trots att det inte är bra. Bara för att något innehåller ordet "Mamma" betyder det inte att man kan referera till det hur som helst, okej? Jaja, ni gjorde iallafall inte en löpsedel av det..."Mamma mia, here I go again
My my, how can I resist you?"


Rösta på mig

bloglovin


Follow on Bloglovin

Läs 4 kommentarer eller kommentera du också!

"Alla som är för abort måste tåla sanningen"

I-landsproblem

Okej, det argumentet kan jag köpa. Får jag då slänga upp pro-abortbilder som föreställer vad som helst då? Typ ett barn som gruppvåldtas brutalt med texten "En av dom här är din pappa!"? Det är väl också en del av sanningen, eller?

Jag förstår faktiskt anti-abortanhängare men; skärp er för fan. När ska ni fatta att abort inte är nåt folk gör för att det är en kul grej eller att tjejer som gör det följer trender! "Hörde ni om Stina? Hon gjorde en abort i helgen och jag är så jäääävulskt avis!"


Rösta på mig

bloglovin


Follow on Bloglovin

Ingen har kommenterat än bli den första!

Det var fantastic på Way Out West

I-landsproblem
Knäckt. Ja, så kan man sammanfatta min kropp efter WOW där man blev uppäten av intryck, musik och åldersnojja. Jag kom på mig själv rynka på näsan ett antal gånger över hur dagens ungdom klär sig. Tjejer traskade omkring i likadana stövlar som vi har häruppe i Norrland när vi är i skogen och plockar hjortron men i Göteborg var det mode. Någon fick förklara för mig att det inte var vilken gummistövel som helst - det var nån märkesvara. Det är fortfarande gummistövlar men jag har en känsla av att dessa märkesvaror inte ens kan hålla fötter torra... Kallas stekare för stekare även i Göteborg?

Jag sket helt i torsdagens klubbspelningar och hängde med familj i stället - tog igen allt missat på fredagen istället där jag såg:

Jenny Wilson
Festivalens näst bästa spelning och festivalens näst största överraskning [för mig] eftersom jag bara hört lite av henne förut. Jag var dock liiiite besviken att inte Robyn hoppade ut på scenen så de kunde återskapa det här:

The Hives
Kul men inte mer än så... Jag gillar hybris med glimten i ögat men efter ett tag kändes det som om bandet var mer upptagen med att få publiken att underhålla dem istället för att de underhöll oss. Sen har deras låtar och akt åldrats rätt så illa.

Fleet Foxes
Jag gillar dom MEN det är inte riktigt den där typen av spelning jag letar efter på en festival. Jag skulle hellre se dom i nån pub eller lyssna på dom hemma över en öl tillsammans med någon man inte behöver snacka med för att ha kul. Så jag smet faktiskt från Fleet Foxes för att istället kolla på...

Santigold
...som var geni. Det här var festivalens största överraskning för mig då jag bara hört hennes samarbeten med Beastie Boys och The Lonely Island. Sjukt skön spelning med den där sköna typen av hybris som The Hives glömt bort.

Robyn
Kände mig lite som en gubbe när jag oroade mig för att lilla flickan skulle vricka foten på sina platådojjor och jag kände mig som en snuskgubbe när lilla flickan simulerade sex med alla instrumenten på scenen. Och ja; jag får säga "lilla flickan" för hon spelar på det själv så det står härliga till. "Titta hur liten jag är men häpna över hur jag tar över scenen!" är mottot för spelningen som är bra men saknar överraskningar.

Thåström
Lyssnade jag bara på på avstånd eftersom jag käkade mandelvåfflor och höll en bra plats till Prince. Det lät king från gubbfan fan fan - jag skulle vart där.

Prince
Ehm... 25 minuter sen, då och då lite pretto (vilket är okej men "pretto funk" är som att leka kurragömma på allvar, liksom) och en apa-dålig version av Something in the Water (Does Not Compute) men de övriga 2 timmarna var hysteriskt stora. Han ägde allt och alla den kvällen och jag känner mig mig fortfarande lite smutsig i kroppen över att han fick mig att bokstavera "COOL" med händerna och skrika "we like funky music" som om det vore Allsång På Skansen. Fem Janne Fantastic av fem möjliga. Det skulle varit 6 av 5 om han dykt upp i tid.Så det var nästan motigt att gå tillbaka till WOW på lördagen. Vad var det för poäng att se nåt annat efter det? Men jag gick dit och såg...

Säkert!
...som var den tredje bästa spelningen jag såg på festivalen (delad tredje plats med Santigold) så jag ångrar inte att jag gick dit.

Pulp
Som jag såg "mest för att". Jag lyssnade inte riktigt på dem på den tiden då det begav sig (den tiden då alla var tvungen att ha "Pulp eller Blur?"-snacket oavsett om de lyssnade på dem eller inte) men har väl smyglyssnat på dem på senare gubb-dagar. De har ju trots allt gjort en av världens bästa låtar:


Sen lämnade jag festivalen med deras Common People i ryggen.

Ja, jag sket i Kanye West (vilket jag förutspådde tidigare). Han dök upp en sväng på Princes spelning och rappade lite till If I Was Your Girlfriend och det räckte gott och väl. Där var han helt klart överskuggad av en dvärg med falsettröst men jag skulle aldrig palla att se humorbefriad hybris på en scen där han tror han är störst.Saker jag inte trodde jag skulle höra på WOW:
  • Hipsters bråka om vilken domare i svenska Idol som är bäst
  • Polisen skratta och gå iväg efter att han frågat mig vad det var för piller jag just slängde i munnen och jag svarade "knark" eftersom jag inte kom ihåg vad min diabetsmedicin heter.
  • Paret som stod framför mig innan Prince spelning som försökte få tag på sina kompisar över mobilen. När plötsligt Princes gamla symbol projicerades på scenen skrek de in i mobilen "VAD SER NI PÅ SCENEN JUST NU?!" och sen utbrista "FAN! Vi står vid fel scen!" och tränga sig ut därifrån. Undrar vad dom skulle se för något?


bloglovin


Follow JanneFantastic on Twitter


Follow on Bloglovin

Ingen har kommenterat än bli den första!

Fantastic på Way Out West

I-landsproblem
Håller på att packar inför Way Out West och inser att jag aldrig varit på en festival* som känns så... ren. Jag antar förvisso att det kommer bli bajjamajja-besök så det står härliga till men jag kommer inte direkt sova bredvid en som på andra festivaler. Kanske i en om det går illa nån kväll men det är inget jag planerat.

Förut så tog jag bara med mig saker man kan bränna upp när det är dags att åka hem igen så det känns som jag förtjänar nåt vuxenpoäng. Å andra sidan förlorar jag genast samma vunna vuxenpoäng eftersom jag fortfarande använder uttryck som "vuxenpoäng".

Jag har gjort ett preliminärt schema på vad jag ska se men jag vet att jag kommer garanterat att göra som jag alltid gjort på såna här grejer: glömma att jag har ett schema och bara snubbla mig fram till vad som finns inom räckhåll. Men det känns som det finns rejält med sköna grejer inom räckhåll för att skita i schemat.


Men det ser ut så här just nu:

Torsdag:
Low
Heidu Spence and the Rare Birds ELLER Nug & Blue
Timber Timbre
Those Dancing Days

(Men jag tror ärligt talat att jag kommer chilla bort hela torsdagen...)Fredag:
Apflickorna (Film men jag missade att se den på Göteborgs filmfestival)
Jenny Wilson
The Hives
Fleet Foxes
Robyn
Thåström
Prince
Syket

(Jo, tjenare att jag kommer lyckas se hälften av banden)


Lördag:
Rise of the Planet of the Apes (Film. Vägrar säga den svenska titeln)
Anna Järvinen
Noah and the Whale
Säkert!
Pulp

Sen skiter jag i att se Kanye West för jag är precis så cool. Har han problem med det får han komma upp och avbryta mitt tacktal nån gång.

Ska bli sweet att se Prince också. Alla säger "det var oväntat" när jag säger det men jag tror inte att någon har någon som helst koll på vad jag lyssnar på. Jag har SJÄLV ingen aning och brukar i regel inte gilla nåt folk rekommenderar till mig men jag testar allt. Men Prince är någon jag växte upp med - hade varje skiva från For You (1978) till The Black Album (1994) och sen dess har alla mina skivköp sinat ut men jag lyssnar även på gubben Prince som spelar gubb-funk - 3121 är en bra sån platta om nån är nyfiken/bryr sig. Så det är inte enbart nostalgi. Artister FÖRSVINNER inte bara för att de inte har allt på Spotify, bara så ni vet. Egentligen så väcker Prince enbart nostalgiska minnen av att växa upp i en by där man lyssnade på Metallica och (inte "eller") AC/DC och man blir av med oskulden till Done Dirt Cheap vare sig man vill det eller inte. All annan musik får man lyssna på när man är själv.

Bästa plattan med hemskaste omslaget:

Lovesexy. Ja, det är en skiva man gömde när ens Metallica-diggande polare hälsade på utan att knacka som man gjorde på den tiden.
OBS: Jag har hört rykten om att jag faktiskt kommer ha täckning på min mobil i Göteborg så är ni i svängarna kan ni ju slå en signal och visa mig var jag kan hitta de bästa bajjamajjorna och hänga lite? Hänget behöver inte vara på nån bajjamajja.*Jag hoppas att alla fattar att jag enbart pratar om musikfestivaler här? Jag har inte för vana att bränna upp mina grejer efter en filmfestival.


bloglovin


Follow JanneFantastic on Twitter


Follow on Bloglovin

Ingen har kommenterat än bli den första!

Dagens God Afton: Smurf?

Dagens God Afton

Från dagens Aftonbladet.se:

"Tre äpplen hög"? Va? Får man verkligen göra så? Jämföra dvärgar med Smurfar?! Oj, förlåt! "Småväxta", säger man. Eller var det kortväxta..? Eller... vad var det man fick säga nu? Alla dessa politiskt korrekta termer är motiverade men de blir lite förvirrande måste jag erkänna. Men jag är rätt så säker på att beskriva... ehm... "dom" som Smurfar är helt uppåt väggarna fel.

För er som växte upp utan Smurf-trivia så kan ni här läsa Aftonbladet Plus beskrivning av Smurfar:


Betalar du en krona och går med i Plus så beskriver de säkert hur Richard Dinklages riktiga namn egentligen är Skådissmurfen och hur lång tid det tar för honom att sminka över sin blåa hud för varje filmroll. Kanske något smaskigt reportage om hur han lyckades bli av med sitt hallonsaftberoende?

Hur skulle Aftonbladet skriva om t.ex. svarta skådespelare som plötsligt fick framgångar? Kanske någon smakfull jämförelse med negeeeh-- eh... chokladbollar?

Rösta på mig

bloglovin


Follow on Bloglovin

Ingen har kommenterat än bli den första!

Dagens God Afton: Boys Will Be Boys

Dagens God Afton
Från dagens Aftonbladet.se:

Aftonbladet är oroliga för Ulrik Munther. Inte på grund av att han klär sig som Snoddas och att det färskaste med honom är att han låter som Mr. Big (som hade en hit 6 år innan han föddes). Nä, de är oroliga ifall "flickidolen" ska ska kunna sålla fram en snäll tjej bland alla de tjejer han kan välja och vraka emellan.

Han är ju kille så han får göra vad han vill och 17 är väl den åldern man var som mest desperat så han är ju inte för ung eller så. Det är ju bara charmigt att småkillar kan ragga trosorna av brudar.


Tjejer som bär smink dock... Aja bajja! Aftonbladet ställer sig skeptiskt till det hela. Tänk om de skulle bli något så slampigt som... [dramatisk paus] ...pojkidoler! Dakota Fanning, som Aftonbladet.se har i mitten av bilderna som - ett exempel på hur illa det går - är ju faktiskt BARA 17 ÅR! Förtappade flicka!

Suck.

Åsa Erlandson: Jag håller typ med dig i vad du skriver i din krönika men skulle du kunna be Aftonbladet.se att kanske att åtminstone FÖRSÖKA att få det att se ut som att det inte bara gäller tjejer? Vad tror du?

Rösta på mig

bloglovin


Follow on Bloglovin

Ingen har kommenterat än bli den första!

Dagens Dagens: Med en dartpil?

Dagens God Afton
Från Dagens Nyheter DN.se:En dartpil? På ett foto? Hm. Helt plötsligt så har jag ändrat mig: jag skulle faktiskt kunna tänka mig att få se bevis på hans död nu.


bloglovin


Follow on Bloglovin

Ingen har kommenterat än bli den första!

Löken

I-landsproblem
Jag har ofta tänkt på hur det saknas en svensk variant på The Onion men med tanke på att vi redan har Aftonbladet.se och Expressen.se så är kanske kvoten för hur mycket vi pallar nonsensnyheter är nådd för länge sen? Tror däremot att det skulle vara kul att hitta en sida där man inte låtsas göra riktiga nyheter blandat med... RIKTIGA nyheter. För jag får ju en dålig smak i munnen (blod) när nyheter om programledares kollapsade förhållande slåss om utrymmet på löpsedlarna med bilder på svältande barn i Afrika.


Bild stulen från
Jonas Wikströms
Facebook. Tack!

Tillochmed Se&Hör har smak nog att inte blanda ihop såna nyheter.

Men jag kräver mer humor än så och därför följer jag slaviskt Lennart Holmlunds blogg istället. Ni som inte vet vem det är så är det en fantastisk performence artist (tänk Andy Kaufman) som påstår sig vara kommunalråd i Umeå som slänger ur sig de mest korkade saker man kan hitta på. Senaste veckan har han skrivit hysteriska saker om:
Nu behövde han ju inte sluta eftersom han inte jobbar med politik på RIKTIGT och tur är väl det?! Det skulle vara alldeles för skrämmande om verkligheten såg ut så, eller hur? Emellan dessa knasigheter slänger han ur sig rapporter om hur bra speedway gör sig på TV och jag antar att det är för att ge sidan en "edge" - göra läsaren lite osäker och tänka "är det här på riktigt?". Men det är det så klart inte! Skulle karaktären Lennart Holmlund ha ett riktigt jobb så skulle han fått sparken för länge sen! Haha.

Sveriges Torbjörn Harr
Bilder från Lennarts
skådespelarportfolio.


Lennart Holmlund och Norska Flaggan


Rösta på mig

bloglovin


Follow on Bloglovin

Läs 2 kommentarer eller kommentera du också!

Efter tre månaders bloggande...

I-landsproblem
...har jag lärt mig massor. Inget om bloggande dock och det jag har lärt mig handlar nästan uteslutande om Saturday Night Live och programmets 36 år i etern. Den kortfattade versionen: SNL hade den mest intressanta uppsättningen skådisar i början men långt ifrån den bästa.

Jag har helt enkelt tyckt att det är för varmt för att blogga så jag har tagit det lugnt hela Juli.

Tillbaka till bloggning och de sökord som varit populärast. Återigen har de flesta hittat hit till Janne Fantastic genom att söka på "karolina fjellborg" i olika former vilket bara betyder att jag aldrig kommer att fatta hur bloggande funkar. Varför hon?

Många sökningar har med terroristdåden i Oslo att göra men det kommer inte hamna i någon topplista.
Min topp 10 Sökord som fått folk att hitta Janne Fantastic:


tjejen i bikini glenn och robban flashback
Va?


kungen (X2)
Ja, Kungen var med även förra månadens lista men jag måste bara dela med mig av 2 nya varianter:
  1. kungen i sopsäck (Låter som ett avsnitt av Dexter när det är taget ur sitt sammanhang)
  2. kungen knullar janne fantastic (Hoppas det inte kommer ut i skvallerpressen)

jag är en hålligångare
Jag med.


sexfest
Jag sa ju att jag är en hålligångare!


jims värld
Fyllde nyligen 34 och eftersom jag är i en Saturday Night Live-fas just nu så är jag nöjd med att ha överlevt John Belushi men det är tragiskt att han lämnade utrymme för hans talanglösa brorsa. Önskar att jag såg fler sökningar på John istället.


regina lund runka
Välkommen till Janne Fantastic, pervo. (Jag misstänker dock att det är Regina själv som gjort sökningen.)


magsjuka
Du skulle må mycket bättre om du inte runkade till Regina Lund. Mindre skam i kroppen mår man alltid bättre utav.


kommunalråd nordmaling
Av någon anledning har jag fått många sökningar på "Norgehistorier" senaste dagarna men är det riktig buskis med galna gubbar och tanter du inte ens kan hitta i en Stefan & Krister-föreställning så behöver du bara leta efter kommunalråd från Nordmaling. Ta till exempel Lennart Holmlund, Umeås kommunalråd som är född i Nordmaling som hittills skämtat till det och jämfört terroristdåden i Oslo med skidsäsongen och vandaler som bryter av en planterad björk i Björkarnas Stad.


janne fantastixc
Det är FLERA som sökt på det... Ännu ett JJ Abrahams-mysterium. Har jag en ond klon? Eller är det ett dansband? (fast de skulle väl ha hetat "Janne Fantasticz"?)Efter en månads bloggande...
Efter två månaders bloggande...

  

 

Rösta på mig

bloglovinFollow on Bloglovin

Ingen har kommenterat än bli den första!

Dagens God Afton: Skitnyheter

Dagens God Afton

Åh fy faaaan! Det måste ha sprutat bajs över den stackars killen i shorts! Och bara på hans shorts... Hm. Inget på toalettstolen ens... Okej, det här verkar mysko - bäst att gå emot alla mina principer och faktiskt klicka på den här rubriken. Det är ju uppenbart en variant på Aftobladets IQ-test här där de lockar med ett mysterium likt en TV-serie av JJ Abrahams - men så fort man tagit sig in så slår man sig bara för pannan och skriker "VARFÖR BÖRJADE JAG KOLLA!?".

Okej, jag klickar så får vi se vad som...

Anders ­”Arga snickaren” Öfvergård

Vad fan..? Det är ju bara Anders ­”Arga snickaren” Öfvergårds skitfula shorts som med lite händig bildbeskärning och suggestiv text fått det där lilla "extra" - en så kallad "journalistisk Supersize". Och vad har han med artikeln om bajspartiklar som kan göra dig sjuk att göra?

"
Anders ­”Arga snickaren” Öfvergård tål inte att toasitsen lämnas öppen. Han avskyr uppfällda toaringar. Och själv kissar han helst ute i trädgården."

Han har alltså inget med saken att göra. Karln pissar tillochmed i trädgården och jag tror inte riktigt det är ett hygienist föredöme man ska dra fram i sammanhanget... Hur tvättar han händerna..? Men skitfula shorts har han.

............

Och jag vet att jag tog upp det här senast igår och det blir lite tjatigt men varför måste Aftonbladet.se envisas med att upprepa sig jämt på sin framsida? Jag tycker det är tjatigt att jag tar upp det i olika inlägg på olika dagar! Men jag antar att Aftonbladet.se tycker att Arga Snickarens fula shorts är dagens viktigaste nyhet så det är bäst att se till att INGEN missar den:
Rösta på mig

bloglovin


Follow on Bloglovin

Ingen har kommenterat än bli den första!