Dagens nördigaste: 4lien

Filmerna
Flippade lite mellan kanalerna igår under en av de tusen (men förvånansvärt korta) reklampauserna i The Killing och fick några nostalgiska skymtar av Alien: Resurrection och mindes hur jag, när filmen var ny, hade gjort en långsökt analys av filmen.

Jag jämförde den då med de propagandafilmer som gjordes i Tyskland innan Förintelsen.

Om jag minns analysen rätt: Propagandafilmerna handlade ofta om en hemsk värld där någon blev sjuk och ville avlivas för de anhörigas bästa men samhället tillät det inte. När de till slut (spoiler!) dog så blev världen en mycket bättre plats och den sjuka var inte längre ett ankare för samhället som nu önskar att de kommit på en... "slutgiltig lösning" lite tidigare. Tanken var att publiken skulle förstå hur mycket bättre allt skulle bli om man gjorde sig av med lite svagare människor...

I 4lien (som vi coola kids kallar den) så beskrivs jorden som "a Hell hole" och de vill hellre dö än återvända dit. Vi spolar oss förbi en massa sci fi trams och vi möter den nya Alien-varelsen som är en hybrid mellan de gamla monstren och människor och vad vill den?
Ja, den vill bara kramas. En blek gnyende slemmig massa som inte hör hemma någonstans så... Ripley skickar ut den i rymden i form av en space-milkshake. Och när de har gjort det ser de överlevande ner på en soluppgång över Jorden och Winona Ryder säger: "It's beautiful." Jaha, nu när man blivit av med rymd-mongot så var världen plötsligt inget "Hell hole" längre?


Jepp. Jag SA ju att det var långsökt!


Annars är filmen rätt så kul även om jag har svårt att se det som en "riktig" Alien-rulle. Men jag har Jean-Pierre Jeunet och Ron Perlmans autografer på min DVD så mitt affektionsvärde av filmen är kanske lite högre än vad det borde vara...Rösta på mig

bloglovin

Kommentera inlägget här:

 
Follow on Bloglovin

Kommentarer:

1 Nathalie @ Bloody Disgusting:

skriven

Den där boxen är ursnygg :) Har den själv hemma!

2 Janne Fantastic

skriven

Visst är den! Och den är inte bara snygg - den har så sjuuukt bra extramaterial som dessutom inte ens verkar ha något slut!