Det Våras För "Svenska" Filmtitlar: Hus

I-landsproblem
Det har varit för kvavt och varmt den senaste tiden så jag har plöjt mig igenom Titta vi spökar-quadrologin de senaste 4 nätterna istället för att sova. Så ja; jag är väl tvungen att nämna "Titta Vi/Jag/Han"-fenomenet som löpte genom översättningar av amerikansk film.


Det är faktiskt rätt så logiskt varför en titel som House översätts till "Titta Vi Spökar" eftersom stjärnan i första filmen var William Katt och självklart ville de dra in lite extra pengar på hans stjärnstatus. Vem William Katt är? Vadå, vet inte alla det..? Han spelade ett par år tidigare huvudrollen i TV-serien The Greatest American Hero (1981) som självklart hette "Titta, Han Flyger" i Sverige. (Hade jag fått bestämma skulle House fått heta "Titta, En Hus-Katt!"...)

"Titta, Han Flyger", i sin tur, kom ju så klart ifrån filmsuccén Airplane! (1980) som vi svenskar bara känner till som "Titta Vi Flyger". Men det var inte ens första gången en film fick heta "Titta, Vi Flyger" i Sverige! Redan 1978 fick TV-filmen Flying High äran att bära den titeln...

...men inte ens DET är första gången "Titta Vi-nånting" använts! Jag skulle ljuga om jag sa att jag gjort djup research kring ämnet men första titeln jag hittar är Scared Stiff (1953) som fick heta "Titta, Det Spökar" men jag misstänker att den fick den titeln långt senare när den återlanserades på VHS eller nånting i den stilen.

Jag har försökt hitta en röd tråd kring fenomenet "Titta Vi/Jag/Han"-titlar men kan inte direktsätta fingret på det... Jag tror det är när något är roligt i en genre som inte ska vara rolig... som t.ex. skräckfilmer, katastroffilm..? William Katt-filmer..? Jag vet inte.

Här är iallafall ett par andra:Kan tillägga att våra finska grannar gav This Is Spinal Tap en svensk titel: "Titta, Vi Rockar!" och att "Titta Han/Hon/Vem Snackar"-filmerna inte räknas eftersom de faktiskt är raka översättningar från originaltitlarna.Har jag missat nån?UPPDATERING: Ja jag hade missat (minst) en! En anonym hjälte tipsade mig om Scandalous (1984) som tydligen fick heta "Titta, vi spionerar" på svenska! Tack för det! Fler?

Rösta på mig

bloglovin

Kommentera inlägget här:

 
Follow on Bloglovin

Kommentarer:

1 Anonym:

skriven

Titta, vi spionerar - Scandalous 1983

2 Janne Fantastic

skriven

Kanon! Slängde in det som en uppdatering i inlägget.Törs man se filmen som "Ollak" på filmtipset.se recenserade med orden; "Bajs, trodde den liknade Titta vi flyger"?