Så när får vi dra Norgehistorier igen?

I-landsproblem
Aldrig hoppas jag men det är bara för att det finns riktigt få som är bra och dessutom är unikt inriktade mot just Norrmän. Har jag inte helt fel så drar resten av Norden exakt samma vitsar men då är det om korkade Svenskar.


Jag är av den fasta åsikten att det är okej att skämta om precis vad som helst. Jepp, precis vad som helst. Men precis som vilket skämt som helst så ligger nästan alltid humorn i timing. Eller "tajming" på svenska. Ena dagen skrattar du åt klumpiga poliser i Polisskolan men dagen efter tar en polis ditt körkort och helt plötsligt blir du bara irriterad när du ser klantiga poliser som borde skita i småsaker och fokusera på de större brottslingarna istället. Timing. "Tajming".

Så alla som någonsin dragit ett skämt vet att vad det än handlar om så kommer det inte att funka på alla. Jag har ett favoritskämt som George Clooney drog i en intervju en gång om en man som i fyllan försöker bortförklara för sin fru varför hans skjorta är nedspydd. Det skämtet kanske inte landar lika bra hos någon som är gift med en alkoholist. Eller så ger de ifrån sig ett enormt gapflabb och ett "ja, preciiiis SÅ är det!". Svårt att veta. Har en känsla av att skämtet inte skulle funka på folk som jobbar på kemtvätt, dock. De skulle säkert bara nicka och säga hur man bäst får bort spyfläckarna som om mannen i historien skulle komma till dem med sina problem efteråt.


Min morsa jobbar på Umeås Universitetssjukhus med folk som varit med i olyckor och de flesta kommer aldrig gå igen. En del gör det men i regel så kan man räkna med att hamnar du på hennes avdelning så kommer man ångra att man nyss köpt slalomskidor för 3000 spänn för du kommer inte att använda dom igen. Att dra ett skämt som slutar med att man drattar på arslet eller liknande funkar inte på min morsa. Faktum är att hon, likt en målsökande party pooper-missil kommer förklara varför den påhittade figuren i historien kommer att få pissa genom en slang i resten av sitt liv istället för att skratta. Att kolla på America's Funniest Home Videos med henne är som en föreläsning om benskörhet fast med skratt i bakgrunden.

Det har faktiskt gått så långt att jag under mitt liv utvecklat så många fobier på grund av hennes historier att det är ett under att jag vågar gå utomhus. Men det är bara för att hon förklarat att det är lika farligt inomhus. Be mig aldrig att stå på en stol eller gå upp på en stege. En gång fick jag nog och röt åt henne att man måste faktiskt kunna skämta om saker utan att få en förklaring till hur dödligt allt är. "Snart törs man fan inte ens NYSA!" sa jag på vilket hon förklarade att de hade en patient nu som bröt nacken när han/hon nös.

Så när får jag skämta om Norrmän igen? Jag upptäcker ett och annat Norgeskämt nu i dessa dagar som jag inte uppskattar. De kommer oftast från folk som inte verkar veta bättre, om vad som egentligen har hänt, eller är rätt så harmlösa i stil med "Det är inte det värsta som hänt Norge - då har ni inte hört Norsk Metal!".

Jag tänker inte utbrista ett "Too soon!" - snarare ett "Meh, inte bra nog. Jobba lite mer på det där med timing, okej?""Tajming".


Rösta på mig

bloglovin

Kommentera inlägget här:

 
Follow on Bloglovin