Huvudet Bland Molnen: Så Som i Himlen

I-landsproblem
Nä, inte kan väl vi svenskar hålla oss borta från att fläska på med fejjor i himlen på våra filmaffischer i nåt patetiskt försök att med lite stjärnstatus dra folk? För visst är det tack vare dom som man såg filmen?

Jag minns att jag var på en presskonferens med Mikael Håfström som fick en fråga om varför han alltid har med Kjell Bergqvist i sina filmer och om det var för att dra publik? Mickes svar; "Nä, det finns bara en svensk skådespelare som drar publik och det är Lasse Åberg". Ett genialiskt svar som har en skrämmande hög dos sanning i sig.

Men då är det väl säkert många som säger "Mikael Persbrandt då? Folk ser väl hans filmer på grund av att han är med?". Svaret är dock: NEJ. Det gör vi inte. Klassiskt fall av Kejsarens Nya Kläder. Kolla bara upp Persbrandts CV på IMDB och räkna hur många [svenska] publiksuccéer karln verkligen bjudit på. Det är Beck och... Beck. Resten är filmer som blivit av på grund av att han sagt ja till att vara med men karln har fler floppar än Bertram Heribertson. Ja, han som spelade Reine i Reine & Mimmi i fjällen! men honom ger man inte en ny chans. Ska man vara riktigt krass är Persbrandt en glorifierad TV-skådis. Ändå verkar det som att det säkraste sättet att få en film finansierad i det här landet är om han sagt ja till att vara med.

Hm. Jag råkade visst komma ifrån ämnet lite grann... Var var jag? Just ja! Drar svenska kändisar publik? Och drar de så pass mycket folk att det bara måste göras skitfula "huvudet bland molnen"-affischer?


Nån som minns Dödlig Drift? Som Man Bäddar... då? Va? Såg du inte den?! Persbrandt var ju tillochmed bland molnen - vad fan begär du egentligen?!
Men jag erkänner att det ser rätt så bra ut på Hämnden-affischen... Passar på nåt sätt? Kanske för att "Hævnen" ser ut som "heaven" med mina svengelska ögon?

Det kanske är så att om "himmel" eller "moln eller liknande finns med i titeln så passar det?

Nähe, okej.


Ett litet urval svenska "huvudet bland molnen"-affischer:

Här försökte man hjälpa Richard Hobert med ansiktet på himlen föreställandes... ehm... nån suddig tjej. Förstår inte varför han inte använde huvuden i himlen på Tre Solar-affischen? Den var ju proppfull med kändisar. Eller ja... huvudena skulle kanske vara ivägen för de tre solarna? Eller... så ville ingen ha med sitt ansikte?


En eloge till Göta Kanal-gänget som med 3:an lämnade "huvuden i en livboj bland molnen"-temat för att istället göra "huvuden som sticker upp ur vattnet UTAN livboj" vilket är en mera träffsäker bild av karriärer som allt för snabbt sjunkit till botten.


Man vet att man ska skaffa en ny kille/tjej att designa ens affisch om den har det minsta lilla gemensamt med Sökarna 2, okej? Värst av dom här fem enligt mig? Rallybrudar. Inte minns jag att Loffe, Maria Lundqvist och Claes Malmberg dog i filmen och blev spöken?

Jag minns att jag hörde, efter en utvärdering av "varför Strandvaskaren floppade", att en av huvudorsakerna skulle ha varit att affischen var för mörk. Glasklar förklaring till varför filmer som Batman (vickensomhelst av dom), Gudfadern och Eastwoods Gran Torino floppade.


Snygg!


Ful.


Snygg!


Men! FUL!
Jag får dra ett streck här för allas skull.
bloglovin

Kommentera inlägget här:

 
Follow on Bloglovin