Concept Art: serietidning

Teckningar

Gammal concept art till manuset när det var tänkt som film

Jag gillar egentligen inte ordet "serietidning" men att säga "grafisk novell" känns nog för främmande för de flesta. Enligt mig så är serietidning en tidning med serier som produceras i samma tempo (och därmed samma kvalité) som en såpopera på TV. Det betyder inte att det finns undantag där det blir bra, jag läser fortfarande en hel del serietidningar.

Tragiskt nog kan jag inte köpa bra serier i affärer då svenska distributörer har en rätt så sjuk målgrupp då det kommer till just serier. Man skulle kunna tro att det skulle vara en affärsidé att sälja dom till folk som läser såna men nej; målgruppen är farmor och farfar som köper nånting kul till sina barnbarn. Önskar att jag hittat på det där själv men tyvärr var det där något jag fick höra för dryga 10 år sedan då jag funderade på att ge ut en egen serietidning med en kompis. Men så vitt jag kan se i ICAs serietidningshylla så har inte ett skit hänt sen dess.

"Grafisk novell" är däremot seriernas svar på en långfilm - en längre historia med början, mitt och slut. Det betyder inte att det finns undantag där det blir skit. Precis som med långfilm. Och det är där mitt hjärta ligger.

Här är lite concept art på en serie jag nyligen skissat på. Jag kommer nog aldrig göra den - jag gjorde skisserna mest för att träna på mitt Photoshop-tecknande. Men det finns ett manus (skrivet som novellfilm) så jag använde det som inspirationskälla så jag slapp hitta på nya motiv hela tiden.

Jag värmde upp med att bara grovt testa lite stilar på samma motiv för att känna av vilken stil som passade tonen i storyn bäst - samt försöka hitta ett utseende på huvudkaraktären. Hon ska vara med i stort sett varenda bildruta så det kan ju vara en idé att hitta en look jag kan teckna i alla tänkbara vinklar...


Jag har ännu inte bestämt mig exakt för hur hon ska se ut.


Ett annat test jag gjorde var att göra scenografi digitalt för att se om det kunde anpassas till min teckningsstil. två av dom här har jag gjort för hand medan jag "fuskade" med den tredje. Kan ni se vilken?
En liten enkel nedbrytning av hur jag tecknar i Photoshop...
Först så skissar jag fram något GROVT för att hitta en form jag gillar. Jag försöker verkligen undvika att pilla i detaljer för jag kommer inte använda ett streck av den första skissen - bara dess form och layout.

Sen gör jag ett nytt lager ovanpå den grova skissen och gör en NY skiss på den där jag finslipar detaljer men bara LITE. Försöker mest lista ut var näsa och sånt ska sitta, placera kläder m.m.

Efter det: nytt lager igen och så kalkerar jag en ny teckning igen. Nu med alla detaljer jag behöver.

Om ni tycker att det låter omständigt så ska ni veta att det är sjukt mycket jobbigare upptäcka att man inte gillar layouten på en detaljerad bild och börja om från början än att teckan om en grov skiss. Jag vinner i tid, alltså.

Ja, sen är det bara att färglägga och bla bla bla.

Concept Art: serietidning II


Rösta på migLäs även andra bloggares åsikter om
, , , ,
, ,

Kommentera inlägget här:

 
Follow on Bloglovin