Det Våras För "Svenska" Filmtitlar: Hålligångare

I-landsproblem
Ja, det fanns en gång en gyllene epok inom Svensk filmdistribution där de tog för givet att den svenska publiken var HELT dum i huvudet. Thrillers skulle gärna innehålla ord som "Farlig" eller "Dödlig" - annars kunde man ju tro att det var en komedi!

Så därför förärades komedititlar ett eget litet Helvete.


Filmen som fick sitt eget liv i Sverige med nya titeln
Filmen Swingers (1996) översattes av någon anledning till Du, var är brudarna? eftersom det 1996 gick en populär chipsreklam på TV:Jag misstänker att dom som hyrde filmen"Du, var är brudarna?" blev grymt besvikna när de såg den. Filmen är förvisso en komedi men det är ju inte riktigt den buskisfest som den svenska titeln utlovar. Och folk som skulle kunna gilla filmen plockade nog aldrig upp den. Det dröjde flera år innan jag tog modet till mig en bakis söndagmorgon. (Var antagligen sugen på chips?)

Men bara för att distributörer slutat fördumma oss med sina svenska titlar betyder det inte att de slutat. Nu fördummar dom oss på engelska istället. Nu går t.ex. Fast & Furious 5 - Rio Heist på bio - eller Fast Five som den heter i orginal. Tror dom seriöst att vi svennebananer inte kan räkna ut att det är en uppföljare i Fast & Furious-serien om de inte skriver det - medan ett land där de röstat fram George W Bush två gånger kan räkna ut det när de ser Vin Diesel och... ehm... den där Chris O'Donnel-kopian(?) på affischen.

som måste heta Fast & Furious 5 i sverige
Och varför inte Fast Furious Five? Eller FF:F? Eller Fast & Furiou5?

Men min favorit just nu är Battle Los Angeles som i sverige fått den extremt "förenklade" och "försvenskade" titeln World Invasion: Battle Los Angeles. Vad i..? Hur blir det enklare att förstå en engelsk titel för oss stackars korkade svenskar om vi gör en LÄNGRE engelsk titel? Som dessutom bara försäkrar oss om att Los Angeles finns på jorden.

som får heta World Invasion Battle Los Angeles i sverigeDet Våras För "Svenska" Filmtitlar:
Tvåpack och Jim
Stefan Martinsson
Melvin Kaminsky


Läs även andra bloggares åsikter om
, , , , ,
, ,
, , ,

Kommentera inlägget här:

 
Follow on Bloglovin