Den Ofrivillige Pressbilden

Teckningar
Ja, ibland gör man teckningar och tänker inte mer på dem förrän man ser dem i tryck någonstans. Eller ännu värre: tatuerad på nåns arm. (Har hittills bara hänt en gång, tack o lov...)


STRANDVASKAREN
Design på mördaren i Mikael Håfströms Strandvaskaren. Bild till filmens hemsida

När jag jobbade med bildmanuset till Strandvaskaren, Mikael Håfströms sista svenska film innan han flydde landet, så stod det i manus något om att mördaren hade "en påse över huvudet med en målad smiley som ansikte". Det ignorerade jag i mitt bildmanus och Håfström fastnade för min lodräta mun (i mina teckningar alltså, inget kinky!) och bad mig renrita den. Till min förvåning så ploppade bilden upp på teamjackor och inte minst: blev den slutgiltiga designen på mördaren (som Love Larson och Cilla Rörby färdigställde rent fysiskt). Så jag kan stolt säga att jag designat... en påse.

De två teckningarna med vattentema dök upp på filmens hemsida (som inte finns kvar längre).

15:e VÅNINGEN


Att säga att de här tre bilderna "råkade" bli pressbilder är en sanning med modifikation. Det var nämligen en beställning på just pressbilder till en genialisk radioserie och de ville ha en pressbild med figurer som inte skulle se ut som röstskådisarna. Jag gjorde tre olika förslag så de fick välja och de valde... alla tre. Vilket var lite smårätt eftersom då kunde lyssnarna göra sin egen bild av figurerna - men ändå inte... på nåt sätt.

Jag hoppas att få kunna återkomma med lite mer 15:e Våningen-grejer senare då seriens regissör/producent/guru Jesper Lundquist håller på att sätta ihop mästerverket som en tecknad serie och låter olika tecknare illustrera varsitt avsnitt. Jag har tecknat avsnitt 2 och självklart ser figurerna inte ut som nån av mina pressbilder...

Sen vill jag bara diskret få er att kolla in en annan illustratör som även hon tecknat ett avsnitt: Susanne Johansson.FRANK


Frank (2002) är en film jag skrev när jag pluggade på DI som inspirerades starkt av Frank Millers Sin City (3 år innan Robert Rodriguez överstiliserade filmatisering). Jag gjorde en teckning av filmens huvudrollsinnehavare Helena af Sandeberg och Fredrik Hiller och bilden användes nån gång i filmen pressutskick inför någon visning på Kulturhuset i Stockholm. Kanske fler gånger, jag vet inte... Filmen är snygg som den är så den behöver inga illustrationer om du frågar mig.
Läs även andra bloggares åsikter om
, , , , , , , , , ,

Kommentera inlägget här:

 
Follow on Bloglovin