Videovåldet har inte en chans mot läktarvåldet

I-landsproblem
Det var länge sen nu som man skyllde ett våldsdåd på våldsfilm vilket oroar mig lite. Tänk om det är så att folk vet hur man spöar skiten ur varandra UTAN att kolla på Bruce Lee som Paolo Roberto gjorde? För vi vet ju alla att innan filmen kom med sina roundkicks och nunchaks så levde vi alla i fred.

Varje gång som nåt spån säger att de inspirerats till våldsdåd efter att ha sett en film så blir det ramaskri. "Åh nej! Breivik kollade på Dogville!" var von Trier den första ut med att säga för att få lite mer uppmärksamhet kring sig själv. Jag tror inte att den filmen var droppen som fick hans lilla bägare att rinna över men låt oss låtsas som om det var det bara för att höja motargumentet lite? Då är väl ÄNDÅ mörkertalet kring folk som helt enkelt kommit på själva att de ska skada en medmänniska ännu mer skrämmande? Hur går forskningen där?

Enligt mig så är censurerat filmvåld farligare än den värsta typen av "torture porn" som visar allt. Vilket är mer avskräckande? Vi har sett folk ducka för kulor i så många Matrix och Matrix-wannabe-filmer nu så vi inte längre vet vilken skada ett vapen kan göra längre. Vapen är coola. Visst, vapen har ALLTID varit coola. Vilka barn har inte lekt krig? Barn i krigshärjade länder gör det lika mycket som Lill Babs-barn i Järvsö och har gjort det sedan det första vapnet tillverkades. Antagligen för att man som barn är nyfiken på det man inte förstår och försöker rollspela sig in i situationerna.

Då är det kanske sundare att visa att om man tar till våld så går kroppar sönder och du får inte automatiskt flickan i slutet? I filmer med actiontjejer så slutar det typ med att de till slut kan välja bort en kille som inte varit bra för dem. Jag säger inte att man ska servera småbarn Hostel-filmer men däremot kanske diskutera med om att Tom & Jerry-våld inte är lika mäktigt i verkligheten.


Man kommer alltid pissa på film för våldet. För att inte tala om sexet. Men har ni NÅGONSIN sett filmfans samla ihop sig i grupper och ge sig på andra grupper med våld? Motorsågsmassakern-fansen som hoppar på Love Actually-fansen i en park efter en biokväll? Nä. Jag har däremot sett dessa "grupper" DISKUTERA med varandra om den andres filmsmaks existensberättigande och dessa diskussioner mynnar alltid ut i nån form av skratt.

Men film är ändå mer skadligt för dig än... fotboll? Jag har på arbetsrelaterade möten träffat belästa män i tråkiga kostymer som argt påpekat att jag har fel färger på mig - som om jag klev in på nåt farligt gatugängs område. I såna situationer har jag dessutom kommit på mig själv säga "Förlåt" istället för "jag skiter i sport och vet inte ens vad Umeås lag har för färger... eller om vi ens har något lag."

Är jag rädd för att få stryk, eller?


Vem skulle vinna i en match mellan filmvåldet och läktarvåldet?
bloglovin

Follow JanneFantastic on Twitter

 


Follow on Bloglovin

Ingen har kommenterat än bli den första!

Gubbe på jakt efter yuppienalle

I-landsproblem

För 8 år sen knallade jag in i en butik och sa jag vill ha en mobil med telefon i - försäljaren sa något och jag avbröt med "NEJ, jag vill bara kunna ringa med skiten." Det här var i Stockholm och jag fick vad jag ville och lite till eftersom jag skaffade nytt abonnemang. Allt funkade bra tills jag for hem till Norrland igen och märkte att jag saknade täckning så fort jag var i närheten av vad jag än kallade "hem". Har inte orkat bry mig om det förrän nu... Dags att skaffa nytt abonnemang och jag vill nog ha en ny mobil innan den här dör med all info den bär på.

Kollar på iPhones och skit på Telias hemsida och inser dock snabbt varför jag inte skaffat ny mobil på över 8 år. Flexi small, medium, fet, 69 öre till alla, 1000 minuter, 3000 minuter, bindningstider, 8GB, 16GB, 35GB, pottavdrag, inom Sverige, till VÄRLDEN!, flytta nummer, månadsavgifter, engångsavgifter... FÄRGVAL! Jag vet inte hur mycket/lite jag snackar i telefon men med tanke på att jag aldrig har täckning så är det kanske inte så konstigt.

Hur mycket surfar man? Vet inte - ser mig inte som typen som laddar ner appar och fjantar men man blir väl sån till slut? Samma utveckling som folk som säger "jag ska inte bli som mina föräldrar" för att sedan få barn och bita sig i tungan efter att ha sagt "ska du ha på dig det DÄR?" varje dag i resten av sina liv.  HINNER man ens surfa nåt? Har hört att batteritiden på de där mobilerna är kortare än en tjejfjärt.

Finns det nån garanti på de där jävlarna? Jag tror inte jag sett någon som har en hel iPhone.

Åh, det var så enkelt för 8 år sedan. Nu är det fan lättare att deklarera. Kan ingen bara göra det här åt mig? Känner mig som en gubbe jag himlade med ögonen åt som barn. Men det värsta är att på stan ser jag just såna gubbar och tanter MED iPhones!


Rymdålderns telefoner
bloglovin

Follow JanneFantastic on Twitter

 


Follow on Bloglovin

Ingen har kommenterat än bli den första!

Dagens God Afton: Tummen Upp

Dagens God Afton
Från Dagens Aftonbladet.se:

"Jag tycker vi kör en 'tummen upp' på den där!" kanske någon på Aftonbladets redaktion sa när de snackade igenom bildvalet. Kanske en bagatell egentligen eftersom jag är rätt så säker det är inte sin väns död som Steve Guttenberg gör tummen upp till. Men för att göra en lite aktuellare jämförelse:

bloglovin

Follow JanneFantastic on Twitter

 


Follow on Bloglovin

Ingen har kommenterat än bli den första!

Sopsorterar i cyberrymden

I-landsproblem
Hm. Folk verkar gilla när jag skriver om döda släktingar. Sjuka jävlar. Tur att jag har fler i lager - men det får bli vid ett senare tillfälle för det här inlägget heter "Sopsorterar i cyberrymden". Mest för att jag gillar ordet "cyberrymden". Det känns så härligt retro. Som "personsökare", ungefär.


Jag måste sortera upp lite i vad jag lägger upp här på Internet (som är ett så sjukt mycket tråkigare ord). Testade och fastnade för Twitter för ett tag sen. Mest för att jag där kunde följa några av mina favoritkomiker och med deras hjälp finna nya. Sen var det lite slappskönt (nytt ord - ni får använda det) att kunna skriva nåt där och det lades automatiskt upp på min Facebook. Två cymberrymdsflugor i en smäll!

Men efter ett tag så kollade jag på min Facebook-feed och den här tanken slog mig:

"Varje gång jag ser ett av mina tweets läggas upp på Facebook
tror jag att jag blivit faceraped av en idiot.
"

14 Oktober

Jag försöker hålla min Facebook för endast vänner. Vet jag inte vem du är så godkänner jag inte din vänförfrågan förutom de gånger mitt dåliga namnminne spökar och jag TROR jag vet vem du är. Apropådet: Kan ni snälla SLUTA använda töntiga alias som "Dr Bajshatt" eller bilder på Lennart Swahn som profilbild? Är det meningen att jag ska veta vem du är?

Men mina Tweets är inte direkt personliga. Visst, de flesta av dem är personliga tankegångar maskerade som en idiots mundiarré men det är sällan grejer jag skulle säga högt. I "verkligheten" är jag smart nog för att veta när jag ska hålla käft för att framstå som smartare än jag är. Jämt. Och jag har inte fått frågan "är du hög?" av vänner så ofta som sedan jag startade twittra. Jag förstår det...


Men den verkliga anledningen till att jag nu valt att inte lägga upp mina Tweets i mitt facebookflöde är något helt annat: Märkte att jag började lägga upp alldeles för många tweets. Visst, säkert störande för de flesta även om några tappra själar tryckt på "gilla" nån gång (Nils Moström) men det är inte därför. Jag kan vara störig utan att lägga upp 20 tweets om dagen på facebook. Nä, grejen är att allt jag verkligen VILL ha sagt på Facebook drunkade i en massa flum. När jag skrivit ett blogginlägg eller gjort en film så missade folk det för att jag slängt ur mig tusen tankar som jag i vanliga fall skulle abortera innan min mun födde dem bland vänner och släktingar.

Tweets ni kan ha missat sen jag slutade lägga upp dem på Facebook:

"Om #Hulk fick #AIDS:
"Don't make me horny...
You wouldn't like me when I'm horny."
"

25 November

"Kom ihåg tjejer: ibland är det inte lätt att vara kille.
HAHA! Skämtar bara - det är svinlätt.
"

23 November

"På min gravsten ska det stå: "RIP Göteborgshumorn".
Inte för att jag har mycket med den att göra
men det borde stå på en gravsten.
"

23 November

Ni ser? Såna där grejer får liksom viktigare inlägg för vänner och släktingar att drunkna. Ni som hittade det här blogginlägget via min Facebook hade nog inte gjort det om alla mina tweets lagts upp. Och ni som inte klarar er utan mina tweets har jag 3 förslag:

1.) Sluta klaga på att jag inte har en smart phone! Jag är säker på att det finns en jävla "app" som gör att ni kan följa Twitter.

2.) Sök hjälp.

3.) Ge mig tips på en bra men billig smart phone. Ska byta telefonabonnemang till något som har täckning i Norrland så det finns kanske nån smart smart phone-deal för mig?


Tragiskt att jag är så efter... En gång i tiden låg jag långt före alla andra. Jag hade allt för att kunna grunda Pirate Bay:


bloglovin

Follow JanneFantastic on Twitter

 


Follow on Bloglovin

Läs 2 kommentarer eller kommentera du också!

10 år sedan farsan dog idag

I-landsproblem
Rolf-Gunnar Widmark. Vilken snubbe du var. På nåt sätt, fast jag växte om dig rätt så tidigt, så framstod du alltid som större än ett hus. Och händerna var ständigt skitiga - hur mycket du än skrubbade dem med diskmedel. Hade du inget att göra så smällde du upp en lada eller mekade ihop nåt jag inte förstod i garaget eller gnagde på en falukorv. Kall, så klart.

Att komma hem från skolan och se 13 olika Volvos uppradade på gården - en P1800, ett par Amazoner, 2-3 PVs och andra sorter som jag aldrig lärde mig namnen på - var kanske en ständig påminnelse om att vi inte var så lik varandra som personer men jag visste ända att när jag kom innanför dörren så skämde du bort mig som ingen annan. Pappa sa alltid skämtsamt "Pojken ska ha!" men han levde efter det till 100%.

När jag var 4 år gav du mig en liten bil som du byggt själv. Inte en leksaksbil som dom andra barnen fick utan en liten bil man kunde köra runt i.

Första bilen innan jag körde in den i en vägg så farsan fick bygga en blå.


Den blå bilen på släpet efter min skoter. Är det skoterföre eller inte?

Sen följdes den upp av mopeder, motorcyklar...


...jeansvästar...

...och jag skulle säkert haft ett flygplan om inte mamma stoppat dig.


Men trots det har jag inte ens körkort idag - vet inte vad ett tändstift gör och mina händer är alltid rena. Förutom några bläckfläckar då och då. För även om jag inte blev killen som mekar med bilar som farsgubben sin så stöttade du mig i mitt tecknande. Jag skulle kunna ha kraschlandat på en främmande planet och du hade ändå sett till att jag hade papper och penna att teckna med. Sen hade du tagit mig hem i ett rymdskepp du byggt själv.Bilden på pappas gravsten är kanske inte den bästa teckning jag gjort men det är den viktigaste på nåt sätt. Jag gjorde den bara snabbt på en post-it-lapp och jag och mamma kände direkt att den var rätt. Jag renritade den inte ens.Varför inte?
bloglovin

Follow JanneFantastic on Twitter

 


Follow on Bloglovin

Läs 2 kommentarer eller kommentera du också!

Resan till Murmansk Del 3

I-landsproblem

Min andra visning på dagen, Outside In, gick bra trots att det bara var 7 pers som kollade på filmen och två av dem skällde ut den stackars unga tolken... så jag misstänker att det var tolkens lärare. Nu såhär i efterhand misstänker jag att det kan ha varit samma kvinna som tidigare livedubbat Det Kommer Aldrig Att Gå Över (Läs om det i Del 2).

Sen var det lunch i den bländande blå restaurangen "Icebreaker" där all mat var god, grå och samtidigt väldigt blå. När jag tittar upp i taket på restaurangen ser jag att det är sprickor i det. Lugn - det är designade sprickor. Det ska se ut som om det vita taket är is som spricker och det blå ljuset... Väntanulite. Ska det föreställa att vi håller på att drunkna under is? Till tonerna av eurodisco?

Efter en skön, avslappnande promenad genom Murmansk...

...och efter att ha kollat på några upplyftande dokumentärer om Ryska krigsfångar i Finland så var det dags för middag. Men inte på "Icebreaker" den här gången... men däremot så bjöd det nya middagshaket på förklaringen till var "Icebreaker" fick sitt namn ifrån...

"The Nuclearpowered Icebreaker Lenin"
är inte bara namnet på mitt streetdance crew:

Det var där jag käkade middag idag. #SnittarOchVodka


Klicka för att se inbjudan

"The Nuclearpowered Icebreaker Lenin" heter inte bara så för att vara cool - det ÄR en atomdriven isbrytare som heter Lenin. Faktum är att hotellets restaurang ville heta "Icebreaker Lenin" men de fick inte för att... allt annat heter Lenin där?

Vi fick en guidad tur genom båten, bla bla bla...  och jag har sett för många Bondfilmer för att ta ett sånt här ställe på allvar.


Nån... grej.


Kändes som att det på varje knapp eller spak stod "Faster, Harder, SCOOTER".


50-talets svar på Internet.


Och här spelades alla Hostel-filmerna in.

Såhär i efterhand önskar jag att jag lyssnat på guiden mer istället för att ha stått där med öppen mun och önskat att jag haft en riktig kamera istället för en kass mobil. Hm. När jag tänker efter så är min mobil mer kamera än mobil så jag har kanske snarare en kass kamera med dålig täckning. Men rent stilmässigt smälte den in i miljön.


Men sen hände det. Stunden min hjärna väntat på... en stroke orsakad av överdos av ofrivillig ironi. Jag är manusförfattare men inte ens Dostojevkij skulle kunna beskriva det som sedan hände på ett sätt som är tillfredsställande nog. Mest för att han var ryss och ryssar och ofrivillig ELLER frivillig humor går liksom inte ihop. Det är ett "you had to be there"-ögonblick.

Faktum är att ni kan hoppa över resten
av det här blogginlägget om ni vill.
Jag LOVAR att ni inte kommer fatta.

Okej, här kommer det:Vi leddes in i ett rum som jag trodde var en bingohall. Nu, iefterhand, önskar jag att det varit det. Ur högtalarna hördes den där sunkiga typen av 50-tals-science fiction-musik som låter som en tandläkarborr i en kastrull. Där fick vi vänta tills en högklackad rödhårig kvinna sa "In several minutes we are going to space!"

Mind. Blown.

Sen fick vi se på en filmduk (som jag antar skulle föreställa en rysk IMAX men i själva verket bara var en lite bredare OH-projektor-duk) en taffligt animerad bild av The Nuclearpowered Icebreaker Lenins för. Det ska föreställa att vi är på bryggan och vi ligger i vattnet. Och sen...

Bilden går i vågor likt en mardröm i en 80-talsfilm och... vi är i rymden. Vi snurrar runt Jorden i en dålig animation som endast kan beskrivas som en gammal, gammal, skärmsläckare. Medan vi flyter på i rymden så poppar bildrutor upp på:
  • En kvinnlig robot som pratar med oss.
  • En amerikansk pilot som pratar med oss.
  • En manlig robot som pratar med oss. (För det räckte tydligen inte med den kvinnliga roboten med rosa flätor.)

I design ser de alla ut att komma från ett 8-bits Nintendo. Vad de säger? Ingen aning men det var ett QUIZ efteråt som ingen svarade på för vi satt alla med hakan i knät. Sen sa den rödhåriga kvinnan i högklackat:

"I hope you will make movies as good as this one day."

Direkt efter det serverades det snittar och vodka. Vid det här laget kunde de skippat snittarna för vi behövde bara medicin.


Jävla kamera...

 


Resan till Murmansk Del 1
Resan till Murmansk Del 2Fortsättning följer...

bloglovin

Follow JanneFantastic on Twitter

 


Follow on Bloglovin

Ingen har kommenterat än bli den första!

Resan till Murmansk Del 2

I-landsproblem
När jag vaknar på morgonen så vet jag på ett ungefär var i världen jag är men för att verkligen bekräfta att jag är hemma så öppnar jag gardinerna och tittar ut. Jag var inte hemma.


Utsikt över Våldtäktsgränd.


Nu fattar jag vad Pekka hade menat när han på bussen tidigare sagt:

"Gå inte bakvägen genom den mörka gränden till hotellet.
Där har det hänt... en grej. Flera gånger."


Jag tog aldrig bakvägen in till hotellet. Men däremot var jag sjukt hungrig och sprang ner för att slänga i mig hotellfrukost. Seriöst? Finns det något bättre än hotellfrukost? När/om jag någonsin blir dömd till döden kommer jag be om hotellfrukost som sista måltid. Jag vill införa en helgdag där man firar frukosten genom att käka hotellfrukost hela dan.
På vårt hotell, som ser ut att vara det finaste i Murmansk, så hade dom en bra hotellfrukost med allt vad det innebär. Plus lite fräsch lax å sill å sånt med tanke på att det är en hamnstad. Det fanns även några grå kålrotslådor som jag skippade i förmån för ALLT ANNAT men det var just de funkiga grå kålrotslådorna som de ryska gästerna skyfflade upp på sina tallrikar som om de aldrig sett varm kål förut eller de behövde material nog för att bygga ett Närkontakt av Tredje Graden-berg på tallriken. Sen bjöds det även på...

Aaaaaaaaahhh!!! Allt är så RYSKT! Eurotechno till frukost!

Sen var all belysning i restaurangen blå. Tänk dig en porrfilmsbelysning för eskimåer. Kanske behövdes det för att ge kålrotslådorna lite mer färg? I den förblindande blå restaurangen "The Icebreaker", som även var en klubb, skulle vi äta frukost, lunch och även ha vissa festligheter i under festivalen. Just det: har glömt bort att nämna att jag var i Ryssland som gäst på filmfestivalen "Northern Character" med två filmer: "Det Kommer Aldrig Att Gå Över" och "Outside In" som jag jobbade på. Tillbaka till Icebreaker som jag tyckte var ett passande namn för ett ställe för folk att mingla på. Men det skulle senare få sin förklaring varför stället hette så och varför de envisades med det migränframkallande blå ljuset. Men det är en cliffhanger som kommer få sitt antiklimax senare.

Hämtar ut min ackreditering från ca 10 tjejer som ser ut att vara handplockade för yrkesuppgiften. De ser nästan identiska ut och har alla stylats efter min fördomsfulla bild av hur ryska modebloggare ser ut.


Första visningen, Det Kommer Aldrig Att Gå Över, kickar igång ca 10 minuter före schemat. Inte efter - bara det känns ryskt. Vad som är mer ryskt är att salongen - som är en annan restaurang fast utan blå ljus (kunde de inte ha bytt?) men med vanligt takljus som är på under visningen - har TVÅ dukar. En rakt framför och en från sidan - där även högtalarna står. Det ger en THX-känsla som återskapar hur det är att vara döv på ena örat medan man lyssnar på en sisådär inställd radio.
Under duken framför oss så ser man benen på "maskinisten". Eller rättare sagt: killen som trycker på "play" på sin laptop då han inte går fram och tillbaka till sin plats så duken svajar som en flagga medan han pratar i sin mobil. Samtidigt: ur högtalarna på duken vid sidan av publiken överröstas den fina dialogen från våra fina tonårsskådisar av den mindra fina ryska tantröst som monotont dubbar alla röster. En röst för alla karaktärer helt befriad från nyanser.

Jag springer ut ur salongen för jag kan bara inte hålla mig för skratt. Det är som att lyssna på nåns mormor återberätta Fucking Åmål. På ryska. Jag står utanför visningen och hämtar andan vid 10 ryska tjejer som fixar till sig framför en väggspegel. Jag går ut och hämtar frisk luft eftersom jag inte kan hålla mig för skratt inför den synen heller. Det snöar.
Fortsättning följer...

bloglovin

Follow JanneFantastic on Twitter

 


Follow on Bloglovin

Ingen har kommenterat än bli den första!

Herr Nyfikenheten & Katten

Filmerna
Varenda gång jag skrivit något som hamnat på SVT's bord så har jag fått kritiken "det blir säkert bra som tecknad film". Det spelade ingen roll om det var ett barnfilmsmanus eller ett drama om dödshjälp. Jag tyckte, i all ärlighet, att de var idioter. "It takes one to know one", antar jag för nu har jag skrivit på en tecknad film som kommer nästa år:

Herr Nyfikenheten och Katten -teaser from HannaSofia on Vimeo.

 

 

(Av någon anledning kan jag inte se klippet själv på firefox så jag hoppas att inbäddningen syns för er. Funkar finfint på Internet Explorer.)


bloglovin

Follow JanneFantastic on Twitter

 


Follow on Bloglovin

Ingen har kommenterat än bli den första!

Dagens Dagens: För att..?

Dagens God Afton
Från dagens DN.se:


Med tanke på vi inte bryr oss om hur man stavar Khaddafi så ska man kanske inte bry sig om grammatik heller? Ni som läst min blogg vet att jag inte bryr mig om det men jag har ändå några förslag på hur meningen kan förbättras:

1.) Khaddafis son var rädd för att bli lynchad.

2.) Khaddafis son var rädd för att skriva "mong" på Twitter och bli lynchad.

3.) Khaddafis son var rädd att bling-bling skulle locka till sig en Kardashian vilket skulle leda till ett 72 dagar långt äktenskap och sen när allt spricker så kommer pappa Kardashian hitta honom gömd i ett betongrör för att sedan se till att han blir lynchad för att hans dotter som redan har svårt att stava sitt förnamn nu heter Kim Khaddafi-Kardashian och förkortningen går inte hem bland de svarta män hon egentligen vill dejta.


bloglovin

Follow JanneFantastic on Twitter

 


Follow on Bloglovin

Ingen har kommenterat än bli den första!

Resan till Murmansk Del 1

I-landsproblem
Det här kommer bli långt så... är du inte intresserad så gå och ta en macka eller nåt tills det här blogginlägget är över.


Tänkte precis trimma skägget innan Rysslandsresan
men sen kom jag på: jag vill ju inte se ut som en jävla turist!...skrev jag på Twitter innan resan - något som skulle visa sig vara magiskt... fel. För det visade sig rätt så snabbt att Ryssland är ett hopkok av alla ryska klichéer man kan komma på och sen har de även tagit några stapplande steg "framåt". Tyvärr visade det sig att den klassiska skäggiga ryska mannen bara finns på ikoner nuförtiden.

Men vi börjar från början. Fick åka buss till Luleå dagen innan avresa. För er som inte vet det så är sträckan en av de tråkigaste man kan göra. Bara sträckan Umeå-Skellefteå anses vara den tråkigaste bit väg Sverige har att erbjuda. Och även om resten av vägen har en (1) rolig grej att erbjuda i Piteå så falnar nyhetens behag rätt så rejält efter att man åkt sträckan mer än en (1) gång:
Korv & Mos

Hotellnatten i Luleå var helt okej, förutom kanske:

Hotellnatt i Luleå:
Dödade 3 silverfiskar med 7 smällar!
#Lyckonummer

Klockan 5:00 på morgonen skulle vi in i vår buss och resan skulle ta ca 15 timmar eller nåt sånt. Det lät så klart olidligt (speciellt eftersom jag gärna klagar på hur sjukt jobbigt det är att åka 4-5 timmar mellan Umeå och Luleå). Och sen hade jag hört att: 

Vår busschaufför imorgon heter Pekka. #Trygg
Han brukar visst låta bli att äta för att hålla sig pigg när han kör långt. #Tryggare


Det där twitterinlägget visade sig vara sant och skönt avväpnande. Faktum är att Pekka och sköna medresenärer gjorde resan till en fantastisk upplevelse. Varje gång som det sprakade till i bussens högtalarsystem satte sig alla rakt i ryggen för att höra vad Pekka skulle säga härnäst.


Inga "det här kommer gå bra, njut av resan!" här inte. Rakt på sak, ingen bullshit och finsk schlager tillgängligt i hörlurarna under hela resan. Vi bandade ett par av hans uttalanden så jag hoppas att jag kan lägga upp några här inom en snar framtid. När vi stannade i Finland, nära Ryska gränsen, så sa Pekka de ord som alla vill höra från någon som har hand om att ta en fram i säkerhet:

"Ät så ni inte är hungriga för vi vet inte när vi kommer fram!"

De orden fick mig osökt att tänka på filmen Alive så jag åt så mycket jag orkade av den gråbruna sörjan finnarna på vägkrogen kallar mat. Det fick mig även att tänka på SJ.

Helt plötsligt hade vi passerat Finland och det var dags att gå igenom den ryska tullen. Av någon anledning så är det en del som aldrig visas i James Bond-filmer. Men det borde de om Roy Andersson fick chansen att regissera en. Färgtemat var vitt och klor-grönt och sen fanns det diverse röntgenapparater och liknande grejer som bara var uppställda mot en vägg som om det var rekvisita. "Ja, vi har tull... grejer. Så vi är en riktig tull."


I det mäktiga klor-grönvita rummet fick vi stå och vänta medan inget hände. Vi stod mest och fnissade som barnungar åt allt som var ryskt och föråldrat - allt från röntgenapparaten till ett svensk klistermärke som uppmanade en att ringa 90 000 om man misstänkte att någon försökte smuggla knark. Ja, vi drog dålig vitsar om att de ryska tulltjänstemännen hade Kapten Haddock-näsor OCH -ögon vilket Pekka sedan påpekade varit en dum idé. För vi fick stå där i en timme istället för 10 minuter och enligt honom så var det för att "väggarna har öron och de förstår svenska. Och ni är rätt så roliga att lyssna på." När vi till slut rullade iväg tog Pekka micken i bussen och förklarade vidare:


Såna repliker gör Pekka till världens bästa turistguide. Även om det visade sig snart att han hade fel. Visst, det fanns bara skog, skog, skog att se men bara en liiiten liten bit utanför Murmansk så kör en bil in i en plogbil som försöker ta bort årets första snöfall. Ingen blir skadad men de vägrar flytta på sig förrän den ryska milisen kommit och bevittnat platsen och tagit hand om alla rapporter.

Medan vi väntar på ryska milisen:
"Har vi nåt att elda? Jag har massor med korv!"
#Pekka


Vi skrattar först åt Pekka men efter några timmar började vi som inte kunde somna i bussen inse att hans idé kanske inte var så dum ändå. Men vid det här laget hade Pekka redan käkat sina korvar kalla.


I väntan på Godotski.

I väntan på den ryska milisen lyssnar jag på rysk lokalradio.
Jag tyckte mig höra att kanalen hette "Redrum FM".


Jag kan ha hört fel men med tanke på att vi stod mitt i en rysk snöstorm vid en bilolycka så kunde jag inte låta bli att tänka på Scatman Crothers i The Shining när han försöker ta sig fram genom snöovädret för att rädda familjen på Overlook Hotel. Sen kunde jag inte låta bli att tänka på vad som hände med honom när han till slut kom fram...

Hur det känns att vänta på milisen mitt i natten
i snöoväder vid en olycksplats? Som att Jack Nicholson kommer
dyka upp med en yxa snart.


Så det skulle inte förvåna mig om lokalradiostationen i Murmansk verkligen hette Redrum FM. Plus:

"Redrum FM" spelade Ace of Base som om de inte visste bättre.

Efter ett tag så fick vi höra att milisen var försenade då de kört vilse. Sa jag att vi stod på den ENDA vägen in till Murmansk? Misstänker att milisen tidigare stoppat någon och beslagtagit vodka...bloglovin

Follow JanneFantastic on Twitter

 


Follow on Bloglovin

Ingen har kommenterat än bli den första!

Då var reklamfilmen färdig!

Filmerna
Är ju i Ryssland och eftersom jag är upptagen med att dubbelkolla om all genomskinlig vätska verkligen är vodka så blir det ett kort inlägg. Så kort att filmen får tala för sig själv:


Gå in på http://www.tpostmag.com/xmas och dela med er av filmen så har ni chans att ro hem lite sköna prylar. Tomten delar ut två julklappar varje dag fram till Jul!


bloglovin

Follow JanneFantastic on Twitter

 


Follow on Bloglovin

Ingen har kommenterat än bli den första!

Packar inför resa till Ryssland

I-landsproblem
Eller... nja. Jag håller desperat på att försöka komma på vad jag gillar för musik så jag kan packa ihop en fet mapp med musik att ladda min MP3-spelare med. Min än så länge icke existerande MP3-spelare - tappade bort min gamla under inspelningen av T-posts reklamfilm. Känns lite tragiskt att tänka på att Ray Wonder och andra band antagligen drunknat i blod och tomteskägg nånstans... så jag måste fixa en ny på nån jävla mack eller nåt eftersom vi inte gillar att sälja saker före kl. 12 på söndagar. Varför? För att helga vilodagen? Nä: för att hedra normaliseringen av vår svenska bakfylla.

Okej, varför kan jag aldrig komma på vad jag gillar för musik? Under den här veckan måste jag sitta på buss i minst 40 timmar så jag behöver musik som jag inte tröttnar på - vilket försvårar valet en hel del... En av de bästa livespelningarna jag varit på har varit Elvis Costello och jag äger ändå inte en enda skiva av karln. Jag har inte ens sökt hans namn på Spotify än... Vet inte varför - det är bara så jag funkar. Han är geni men tanken på att lyssna på honom mer än en gång känns jobbig.

Å andra sidan lyssnade jag nästan non stop på soundtracket till Tron 2 förra vintern. Insåg dock när sommaren kom att den passade inte till fint väder. Hm. Jag ska till Ryssland... Nånting säger mig att jag ska ta med mig Tron 2 soundtracket. (På sommaren lyssnade jag non stop på Ray Wonder istället.)

Valet försvåras även av att jag ska åka buss genom så visuellt spännande delar av världen som Umeå- Luleå - [korsar norra Finland nånstans?] - Murmansk:

Den gråaste färgbild jag någonsin sett.


Känner inte för att lyssna på rysk musik på vägen heller för det kommer jag ändå få lyssna på där, right? Antar att Rysslands svar på Eric Saade kommer höras vart jag än går (har dock den förutfattade bilden av att Rysslands svar på Saade läser böcker). Nu känner jag mig plötsligt som Karl Pilkington så jag slutar gissa mig till hur det är i Ryssland...


Musik jag har med mig just nu:

Amanda Blank - I Love You
Beastie Boys - Hot Sauce Committee Part Two
Daft Punk - TRON Legacy Soundtrack
The Dead Weather - Horehound
Florence + The Machine - Ceremonials
The Kills - Keep on your mean Side och No Wow
LaPuma - LaPuma
The Raveonettes - Whip It On
Santogold - Santogold
The Sounds - Crossing The Rubicon
Ting Tings - We Started Nothing


Åh shit, jag kommer vara less på musiken innan jag nått Luleå. Det är inte musiken det är fel på - det är mig. Hoppas jag hinner köpa en ny MP3-spelare iallafall. Och en mössa.


Bonus I-landsproblem: Måste ha med mig nån läsning och har skurit ner utbudet till två val:

Lostinthefunhouse - The Life & Mind of Andy Kaufman
av Bill Zelune
Born Standing Up av Steve Martin

Tror jag tar med mig båda...


Innan jag loggar ut vill jag bara förvarna om att mitt fulla alter ego börjat skriva om film ni INTE ska se på Lunki and Sika och först ut är:


(Klicka på bilden för att komma till sidan)


bloglovin

Follow JanneFantastic on Twitter

 


Follow on Bloglovin

Läs 1 kommentar. Lämna den andra kommentaren!

Dagens God Afton: Var är nyheten?

Dagens God Afton
Från dagens Aftonbladet.se:


Jag kan direkt svara att jag INTE är bäst på nyheter. Mest för att jag får mina nyheter från Aftonbladet.se. MEN jag vill ändå veta hur en fråga om Beckhams dotters namn testar mina nyhetskunskaper? Och då menar jag inte bara om skvaller ska räknas som nyheter för jag vill även veta hur ska det här testet visa om jag har koll på veckans "nyheter" med tanke på att - och det här har jag googlat så jag har verkligen misslyckats - Beckhams dotter föddes OCH fick sitt namn Harper Se7en (efter filmen) i JULI. Och enda gången Juli kommer i november är väl när nån porrskådis som kallar sig Juli får orgasm - men det är visst också fejk säger google.


bloglovin

Follow JanneFantastic on Twitter

 


Follow on Bloglovin

Ingen har kommenterat än bli den första!

Dagens God Afton: Hon som är gift med han... du-vet-vem-jag-menar.

Dagens God Afton
Från dagens Aftonbladet.se:


Ja, det är nog en ära för Persbrandt att jobba med "Lasse Hallströms fru". Har Aftonbladet verkligen glömt bort vad Lena Olin heter? Hon är en av våra få svenska skådespelare som förlorat i finalen på både Oscarsgalan och Emmygalan - vilket ändå gör att hon har bättre placeringar inom sitt yrke än vad Zlatan har inom sitt. Inte kallar vi väl honom för "Helena Segers pojkvän"? För den delen; hon har bättre placeringar än Persbrandt också... Och varför står det inte "Sanna Lundells pojkvän" om Persbrandt? Man behöver tydligen inte ens nämna hans förnamn längre... Varför får jag en känsla av att de hade skrivit hennes namn om hon hade snopp?

Vi VET vem hon är! Hon är inte Voldemort - vi FÅR säga hennes namn högt! LENA OLIN!bloglovin

Follow JanneFantastic on Twitter

 


Follow on Bloglovin

Läs 2 kommentarer eller kommentera du också!

Stackars Kjelle...

I-landsproblem
Hade lite bråttom att köpa en extern hårddisk för ett par dagar sedan och traskade därför ner till en affär som jag kanske inte ska nämna namnet på men låt oss kalla den "Kjell & Company". Eller "Kjelle". Ni kan hoppa över den här meningen för den finns bara här för att redovisa lite gnälligt att jag fick vänta länge på min tur trots att det bara var jag i butiken = kölappsystem regerar.

När mitt nummer till slut plingades fram så gick jag fram till kassan och frågade efter en mindre hårddisk, "ca 350GB eller nåt" och fick då till svar en fråga: "Har du hört vad som hänt i Thailand?"
Eftersom jag inte vill framstå som dryg så svarade jag inte att jag inte visste exakt allt som hänt i Thailand och var dessutom inte så sugen på att småprata med killen som tidigare prioriterade sin iPhone framför att plinga fram mitt könummer så jag sa bara "Nä."

-"Det har varit översvämningar där och en massa hårddisktillverkare har tvingats stänga ner sina fabriker där."
-"Ojdå."
Sen kom en låååång harang om hur det drabbat Kjelle som tvingats dubbla priserna, hur det sannolikt kommer bli ännu dyrare, hur de letar efter lösningar på problemet, hur han dödade en man i Hofors, om andra länder som kanske kommer ta över hårddisktillverkningen, hur lång tid det kan ta osv... Jag lyssnade inte så noga.


Stackars Kjelle. Jag är säker på att folket i Thailand gör allt vad de kan för er skull. Jag beklagade honom sorgen och sa "Hoppas dina I-landsproblem går över" (kände att jag kunde kosta på mig att vara dryg nu) för att sedan gå till en annan affär som jag inte heller ska nämna vid namn *host host Clas Ohlsson host host* men där hade priserna inte påverkats av några översvämningar. Köpte den största externa hårdisk jag någonsin köpt och nu får jag äntligen plats med alla mina olagligt nerladdade filmer.


Janne Fantastic vs Dagens I-landsproblem 1-0!bloglovin

Follow JanneFantastic on Twitter

 


Follow on Bloglovin

Ingen har kommenterat än bli den första!

Efter sex månaders bloggande...

I-landsproblem
...så har det gått ett halvår. ("Always start with a joke.")För er som inte läst mina tidigare"Efter X månaders bloggande"-inlägg eller aldrig har fattat (såna som jag) så funkar det så här: jag kollar upp vilka sökord folk har använt för att hitta hit till bloggen, väljer ut några jag gillar och länkar dem till ett av mina gamla inlägg som sökordet lett de sökande till. Har en känsla av att de alla blev grymt besvikna.

Jag väljer alltså inte de POPULÄRASTE sökorden. För det skulle vara olika varianter på Coca-Cola mobile Tombola, Agnes rumpa och porn.


Min topp 10 Sökord som fått folk att hitta Janne Fantastic:

aftonmamma
Är det samma sak som dagmamma? För i så fall har jag ingen att erbjuda.


att slå barn
Jag har inga personliga tips på hur du ska gå tillväga men klicka på länken så hittar du ett bra boktips i ämnet. Har inte slagit ett barn sen jag var ett själv och... man är så gammal som man känner sig.


Varför alla dessa sökningar på barnrelaterade saker? Dessutom känns det som om sökningarna gjorts av riktigt RIKTIGT dåliga föräldrar. Eller så letar Unga Mödrar-redaktionen efter nya stjärnor.


Känns som jag missat något här... Har de gjort en penisförstoring och i så fall... tillsammans?


peter magnusson snopp
Barn och snoppar, alltså? Det är DET som ni bloggläsare vill ha mer av? Ja, jag ska försöka MEN dock inte samtidigt. Hoppas det går bra? Jag har massor att säga om både barn och snoppar - däremot känner jag mig krängt att någon hittat hit på en sökning som innehåller "Peter Magnusson" - denna extra kanon som hjälpt svensk humor att segla likt regalskeppet Vasa.


spring för livet hobert
Jag tror någon inte gillade din senaste film, Hobert.


sveriges johnny depp
Jag är så trött på att höra det! Visst, vi VAR väldigt lik varandra fram tills att Winona Ryder dumpade honom men det var EVIGHETER sedan! Både hon och jag har gått vidare sedan dess.


Jag VISSTE att hon var en nue!


Idag? Jag ska kolla...

Jepp. Han lever idag också. Kom gärna förbi och fråga imorgon också!bloglovin

Follow JanneFantastic on Twitter

 


Follow on Bloglovin

Läs 2 kommentarer eller kommentera du också!