Videovåldet har inte en chans mot läktarvåldet

I-landsproblem
Det var länge sen nu som man skyllde ett våldsdåd på våldsfilm vilket oroar mig lite. Tänk om det är så att folk vet hur man spöar skiten ur varandra UTAN att kolla på Bruce Lee som Paolo Roberto gjorde? För vi vet ju alla att innan filmen kom med sina roundkicks och nunchaks så levde vi alla i fred.

Varje gång som nåt spån säger att de inspirerats till våldsdåd efter att ha sett en film så blir det ramaskri. "Åh nej! Breivik kollade på Dogville!" var von Trier den första ut med att säga för att få lite mer uppmärksamhet kring sig själv. Jag tror inte att den filmen var droppen som fick hans lilla bägare att rinna över men låt oss låtsas som om det var det bara för att höja motargumentet lite? Då är väl ÄNDÅ mörkertalet kring folk som helt enkelt kommit på själva att de ska skada en medmänniska ännu mer skrämmande? Hur går forskningen där?

Enligt mig så är censurerat filmvåld farligare än den värsta typen av "torture porn" som visar allt. Vilket är mer avskräckande? Vi har sett folk ducka för kulor i så många Matrix och Matrix-wannabe-filmer nu så vi inte längre vet vilken skada ett vapen kan göra längre. Vapen är coola. Visst, vapen har ALLTID varit coola. Vilka barn har inte lekt krig? Barn i krigshärjade länder gör det lika mycket som Lill Babs-barn i Järvsö och har gjort det sedan det första vapnet tillverkades. Antagligen för att man som barn är nyfiken på det man inte förstår och försöker rollspela sig in i situationerna.

Då är det kanske sundare att visa att om man tar till våld så går kroppar sönder och du får inte automatiskt flickan i slutet? I filmer med actiontjejer så slutar det typ med att de till slut kan välja bort en kille som inte varit bra för dem. Jag säger inte att man ska servera småbarn Hostel-filmer men däremot kanske diskutera med om att Tom & Jerry-våld inte är lika mäktigt i verkligheten.


Man kommer alltid pissa på film för våldet. För att inte tala om sexet. Men har ni NÅGONSIN sett filmfans samla ihop sig i grupper och ge sig på andra grupper med våld? Motorsågsmassakern-fansen som hoppar på Love Actually-fansen i en park efter en biokväll? Nä. Jag har däremot sett dessa "grupper" DISKUTERA med varandra om den andres filmsmaks existensberättigande och dessa diskussioner mynnar alltid ut i nån form av skratt.

Men film är ändå mer skadligt för dig än... fotboll? Jag har på arbetsrelaterade möten träffat belästa män i tråkiga kostymer som argt påpekat att jag har fel färger på mig - som om jag klev in på nåt farligt gatugängs område. I såna situationer har jag dessutom kommit på mig själv säga "Förlåt" istället för "jag skiter i sport och vet inte ens vad Umeås lag har för färger... eller om vi ens har något lag."

Är jag rädd för att få stryk, eller?


Vem skulle vinna i en match mellan filmvåldet och läktarvåldet?
bloglovin

Follow JanneFantastic on Twitter

 

Kommentera inlägget här:

 
Follow on Bloglovin