Det börjar se mörkt ut på SF Bio.

I-landsproblem
*Ny info har kommit så jag markerar vissa textstycken med ett * och rättelse längst ner, okej?

Jag vet att det är många som läser min blogg för att få läsa min ebrevväxling med SF Bio (nä, det är det inte) så här kommer det mera!
Den här gången handlar det bl.a. om varför du kommer få mycket mer tecknade filmer, dyrare biljetter och sämre 3D på köpet! BONUS: Se hur SF slänger pengar i sjön! Dina pengar!


SF Bios informationschef Thomas Runfors har svarat på mina senaste två frågor:

Vad händer med SF Bios 35mm-projektorer när de byter ut dem mot digitala projektorer och skulle de kunna tänka sig donera dem till t.ex. Folkets Bio eller något event till Kulturhuvud 2014?

I måndags fick jag svar men jag är febrig och ser typ Telletubbies i mitt snurrande sovrum så mitt svar har dröjt.


.....................

From: Runfors Thomas (SF Bio)
Sent: 04/23/12 12:09 PM
To: Janne Widmark
Subject: SV: Digitalisering i Umeå?


Hej Janne!

Digitaliseringen pågår nu över hela landet och vi behåller några av de gamla 35mm-projektorerna, andra säljs eller skrotas. Mig veterligen har det inte kommit någon förfrågan från någon i Umeå om att ta över någon projektor, men om så sker får vi väl ta ställning till det då. Dock tror jag att de flesta ändå vill köra digitalt framöver, så intresset för gamla projektorer är tämligen svalt.

Svaret på din bonusfråga: Nej, det blir bättre.

Hälsningar

Thomas Runfors
...........................


Så ifall det är någon som är sugen på en 35mm-projektor så kontakta SF Bio! De kommer vara sjukt värdefulla inom nåt år efter de har skrotat alla.

Min bonusfråga var om inte digitala projektorer var sämre än 35mm? – en fråga jag baserat på att digital upplösning är på 2K medan analog upplösning är stort sett oändlig. Men jag har fått höra att skillnaden faktiskt inte märks så jag köper det! Tydligen ska bara de mörka partierna se ”lite annorlunda ut”. Inte sämre, bara annorlunda. Man ska alltså inte kunna se någon skillnad. I stand corrected! Allt som är bättre går jag med på!

Men för vem är det egentligen bättre för? Om publiken inte ska märka någon skillnad – varför göra det? Jo, för att kunna visa 3D i alla salonger ** – och då vet vi vilken TYP av film vi får i salongerna (tur att jag gillar tecknat och 3D). Men jag ska inte göra det här till en smakfråga just nu.
Tar du ett steg närmare dödar jag dig, Smurfjävel.

Nu är det så att SF Bio har sparat in pengar genom att köpa in den sämre typen av 3D, Master Image, istället för Dolby 3D. Skillnaden? Med Master Image måste man byta från vit till silverduk och det innebär att du bara kan utvinna ca 10 % av det ljus du får mot en vit duk *. Så vad händer då med en bild där det mörka redan ser ”lite annorlunda ut” om bilden blir ännu mörkare? Wow. Nu ser jag verkligen fram emot att se Prometheus i 3D. Men det är säkert ”bättre” i 2D? Som du säkert redan kan ladda hem i samma upplösning som du får se filmerna på bio.

Så SF Bio har inte gjort den här förändringen för publikens skull. Har de gjort det för sin egen skull då? Tja, de har ju så klart sparat in pengar på att köpa den billigare 3D-tekniken och iochmed digitaliseringen så (nu gissar jag bara) sparar de pengar på frakt då filmerna nu kommer på USB-minnen istället för stora filmrullar. Plus att tekniken blivit så enkel att personalen som numera bara anställs för att sälja popcorn kan trycka på ”play” innan visning.

Favorit i repris: Så fort godiset är sålt...
...släcks lyset och SF Bio-personalen går hem.

Kommer det påverka biljettpriserna något?

Min gissning: Nä, vi kommer nog få betala 140 spänn för att se Madagascar-uppföljare i 3D för all evighet.

MEN jag kan faktiskt motivera till varför de inte bör sänka biljettpriserna just nu! Jo, iochmed att SF Bio byter till digitala 2K-projektorer NU så kommer de snart tvingas uppgradera till nästa format vilket kommer att vara MINST 4K . Sen kommer ju Peter Jackson med den där Hobbit-filmen som ska visas med det ännu nyare formatet där filmer visas 48 bildrutor i sekunden istället för de 24 vi kör med idag. Den kommer lagom till Jul. Så det är lite som att köpa ett Playstation 2 idag alltså.

Men å andra sidan så behöver inte SF Bio oroa sig för pengar då de tar ut en så kallad VPF (Virtual Print Fee) från distributören. Tror att kostnaden är ganska saftig (typ 5400 för en sättning per salong och vecka?). Så om man byter salong efter en vecka tas avgiften ut igen. Detta medför att vi kommer under närmaste 3 åren inte se så mycket kvalitetsfilm i Umeå. Men SFI har uppmärksammat detta problem och ett stöd kommer för detta. Det är också så att detta system är importerat från utlandet och alla distributörer har skrivit på avtalet med SF och i avtalet står det att bryter SF avtalet och visar en säg SVENSK FILM utan att ta ut avgiften så faller det hela och jänkarna slipper betala för sina filmer. I korta drag SF är bakbunden av Amerikanska studios, vilket de bara är glada över. Återigen är SF Bio "tvingade" av "marknaden"...

Jag vet inte riktigt vad allt det här med VPF betyder men...
det LÅTER skrämmande. Lite maffia-fasoner, liksom.

Samtidigt sitter vi i publiken och undrar varför filmen ser så mörk ut i salongen. ”Det är nog för att de tvingar oss att ha solglasögon på oss inomhus!”

Så min STORA fråga är: Varför måste man byta ut systemet i ALLA salongerna? Skulle inte det vara win-win om man behöll några 35mm-projektorer tills vidare, liksom?Vill tillägga att jag har fått hjälp med detta inlägg från folk som har tidigare jobbat inom biograf-sverige............................................
*Procentssatsen 10% är väldigt ungefärlig då man inte kan mäta ljuset mot en silverduk.

**Det blir inte troligtvis inte 3D på samtliga salonger men digitalt blir det iallafall.


Är du nöjd/missnöjd med SF Bio?
Säg något till @SFbio på Twitter.
 
Tidigare inlägg:
Jag tror jag skaffat mig en nemesis: SF BIO
Svar från SF Bio (inte SF)
Två nya frågor till SF Bio
Best of SF Bio

 

bloglovin

Follow JanneFantastic on Twitter

 

Kommentera inlägget här:

 
Follow on Bloglovin