De Sämsta Filmerna 2012

I-landsproblem
Ja, jag känner mig inte så nöjd med min Topp 10 eftersom det är så många filmer jag tror skulle ha kommit med där om jag bara... hade sett dem (Looper, Lawless och Life Of Pi för att bara nämna 3 som börjar på "L").
 
Däremot så har jag som vanligt sett enorma mängder skit för det är sånt jag gör när jag slötittar på film. Men sen ser jag också dålig film för jag tycker det är kul och för att jag tycker mig lära mig nåt utav det. Som filmskapare inspireras jag mer av dålig film än utav bra. Bra filmer vill jag sno ifrån men dålig film får mig att tänka själv hur jag skulle undvika att vara lika dålig.
 
Precis som med min Topp 10 så finns det några titlar från 2011 men jag låter dem vara med för att jag inte fick chansen att se dem förrän 2012. Jag presenterar dem utan inbördes ordning (och det räcker med 5 filmer) plus att jag på slutet samlar några titlar som kanske inte var SÄMST men de var enorma besvikelser.
 
 
Magi i luften
Hade aldrig sett en film av Simon Staho så jag tänkte "en dansk musikal skriven av Peter Birro är nog en bra ingång". Det var det inte. Som en musikvideo inspelad i neonljuslagret som blev kvar efter inspelningen av Batman & Robin med musik som låter som det framförs av ett förkylt S Club 7.
 
The Sorcerer and the White Snake
En film som marknadsfördes som en ny Crouching Tiger, Hidden Dragon men ganska snabbt visade sig vara The Last Airbender med Super Nintendo-animeringar och en trött Jet Li.
 
Conan the Barbarian
Om jag ska säga nåt positivt så är det att Jason Momoa är för Conan det samma som Pierce Brosnan var för Bond: rätt skådis i fel filmer. För det här är Conan-filmernas Die Another Day.
 
The Hunger Games
Jepp, jag är gubbe och den här filmen är inte riktad till mig. MEN för mig har den här filmen samma problem som X-Men Origins: Wolverine, en film ingen gillar, en film som handlar om en man med klor som har kraften att hans sår läker fort men befinner sig i en film där han inte får använda sina klor och att se blod och sår går inte för sig eftersom man gjort filmen för barn. Så det finns egentligen ingenting kvar av det man lovat att berätta. I The Hunger Games så är det snygga ungdomar som leker krig och vuxna med Bolibompa-frisyrer som tittar på men det handlar om barn som dödar varandra. Ska jag lite små-pedofiliskt tycka det är hett eller? Fuck you, "film".
 
Liz & Dick
TV-filmen där Lindsay Lohan spelar Elizabeth Taylor i himlen som minns tillbaka på hennes liv med Richard Burton... och himlen gestaltas såklart i form av den typ av glamourösa filmstjärneintervjuer fjortisar leker framför spegeln när de är ensamma.
 
 
BESVIKELSERNA 2012:
Jag har redan tjatat om varför jag blev så besviken över The Dark Knight Rises (HÄR) men efter The Dark Knight så kändes det som om Nolan pissade mig i ansiktet med detta hafsverk.

MEN jag var ännu mer besviken på The Amazing Spider-Man som lyckades med att göra en film om Peter Parker där Farbror Bens död inte spelade någon roll, gjorde Peter Parker till ett emo som bara är ute i tights på natten "för det blir mer likt Batman då" och en skurk som vill prutta grön gas och förvandla folk till ödlor därför att "Äh, det är bara en serietidningsfilm!". ÄLSKAR Emma Stone men det enda hon hade gemensamt med Gwen Stacy var hur hon såg ut i serierna... på 60-talet. Men redan då fick man läsa och förstå vad hon såg i Peter Parker och Peter Parker gillade henne även för andra anledningar än hennes utseende. Satans film! Orkar inte tänka på dig mer! När man gör en film där scenerna med Faster May är största behållningen...
Men jag ser fram emot tvåan. Det känns som det är rätt personer bakom och framför kameran så med lite geniknölsgnuggande och dagsljusscener så blir det nog bra.
 
Jag förvånades över hur mycket jag gillade första filmen men Snabba cash II var bara... bra. Under hela filmen så ligger det en hotbild över vad som kan hända när karaktärerna från första filmen möts igen... men de möts ALDRIG. Iallafall inte ett riktigt möte med dialog eller en reaktion. Det är lite fegt i mina ögon, det är möten karaktärer emellan som gör en film för mig. Alla intressanta möten hoppas över. Filmen börjar till exempel i fängelset där JW är inlåst med en snubbe som han i förra filmen sköt så han nu sitter i rullstol... men de är bäst friends forever! INNAN filmen ens börjat! Hur gick det till?! Det hade varit en spännande nog film för mig att få se den vänskapen växa fram på kåken...
 
 
Och nej: jag har inte sett Sean Banan Inuti Sean Afrika. Jag har mina gränser...
 
 

bloglovin


Follow on Bloglovin

Bond, Conan, Jet Li, Peter Birro, Simon Staho, Sämsta filmerna 2012;
Ingen har kommenterat än bli den första!

Topp 10 filmer 2012

I-landsproblem
Nä, jag såg helt enkelt för lite ny film på bio i år. Istället för att böka mig fram till den biograf jag älskar att se film i, som numera bara verkar köra Wahlgren-dubbad barnfilm i 3D, så har jag suttit hemma och glott på gamla Saturday Night Live-avsnitt. (30 säsonger and counting...)
 
Några av filmerna kom egentligen 2011 men vi skyller det på SF Bio som valt att låta filmer självdö genom att vänta för länge med att släppa dem i Sverige så folk hade redan laddat ner dem innan premiär. Listan kanske smakar mer popcorn än SF Bios golv men här är den:
 
Ja, det är elva punkter i min Topp 10-lista för jag glömde en film och skrev in den senare... Överlev det. 
 
 
11. Allt av Joss Whedon
Dvs de två Joss Whedon-produktioner jag såg: The Avengers och The Cabin In The Woods. Avengers som lyckades göra en superhjältefilm som inte försökte vara en mörk Christopher Nolan-Batman (jag tittar på dig The Amazing Spider-Man som bara hade nattscener och emo-problem) och The Cabin In The Woods för att lyckas göra nåt vi inte sett sen 80-talet: kul skräckis.
 
-------------------------------------------------------------------
 
10. Skyfall
Brukar inte bli besviken när popcornfilm inte blir Oscarsnominerad men om inte Roger Deakins drar hem en guldgubbe för sitt foto kommer jag... respektera de fotografer som blev det.
 
9. My Little Princess
En av de jobbigaste filmerna jag såg i biomörkret i år om en liten flicka som blir nakenmodell för sin fotograferande mamma. Det hela blir inte enklare att genomlida när man vet att det baseras på en sann historia som regissören Eva Ionesco själv upplevde som barn! Skulle vara intressant att höra hur fan hon regisserade sin barnskådis här utan att göra samma misstag som sin mamma.
 
8. The Angels' Share
Det är mycket feelgoodfilm i min lista i år och det konstigaste med det är att en av dem är gjord av Ken Loach! Men det är inte som att han ballat ur - det är ändå 100% Loach med brittisk arbetarklass men med extra hjärta och humor bara.
 
7. Take This Waltz
...var en film jag tyckte var riktigt jäkla bra. Men den innehåller LÄTT årets bästa filmscen. Jag vet inte om den funkar på egen hand eller om man måste se hela filmen för att se dess storhet - skitsamma, här är den:
 
 
6. Flimmer
Svenska folket valde att gå och se Hypnotisören istället. Stoppa valfriheten!
 
5. Sønner av Norge
Regissören själv beskrev filmen som en fortsättning av Moodyssons Tillsammans och han har inte fel. Jag skulle vilja lägga till att det känns som en prequel till Tjenare Kungen.
 
4. Moonrise Kingdom
Ibland kan jag tycka att Wes Andersons karaktärer är lika intressanta som de tapeter han gärna ställer dem framför men här funkar det för mig. Kanske för att det är barn i huvudrollerna så det känns mer befriande naivt än självupptaget som det brukar bli.
 
3. Argo
Ben Affleck har nu regisserat 3 förjävla bra långfilmer och jag vill bara se mer! Känns som en ung Clint Eastwood i registolen. Sista halvtimmen av den här filmen är så jävla spännande att jag fick ont i huvudet - glömde andas.
 
2. The Artist
Jag älskar 3D och det lilla jag sett av The Hobbits high fram rate är verkligen övermäktigt. Men vi får inte glömma bort att saker blir inte mäktiga utan en historia som håller upp det. Det är det som gör den här svartvita stumfilmen i 4:3-format så jävla bra: den hade inte funkat på något annat sätt.
 
OCH VINNAREN ÄR:
 
 
 
 
 
 
(Trummvirvel)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
1. The Muppets
Jag blev så förbannad när jag fick veta att den där jäveln från How I Met Your Mother fick jobbet att skriva den nya Mupp-filmen. Mitt hat kom från den djupaste källan av avund då det är mitt drömjobb som manusförfattare. Men sen fick de första 10 minuterna mig att gråta som om det var Pixar's Up. Mitt hat var som bortblåst och övergick till dyrkan och sen grätskrattade jag mig nostalgiskt genom en film som kom på bio i Sverige samma vecka som den släpptes på DVD - dvs ett halvår efter sin amerikanska premiär. Den kom inte ens på bio i Umeå men jag klämmer in den på den här listan iallafall.
 
 
Jag kanske skriver ihop en lista på årets sämsta filmer senare. Om jag har tid. Ska ju egentligen packa inför min flytt till Gävle...
 
 
 

bloglovin


Follow on Bloglovin

2012, Argo, Joss Whedon, Moonrise Kingdom, My Little Princess, Skyfall, Sønner av Norge, Take This Waltz, The Amazing Spider-Man, The Angels' Share, The Artist, The Dark Knight Rises, The Hobbit, Tillsammans, Topp 10, Up;
Ingen har kommenterat än bli den första!

Problem med The Hobbit i 3D High Frame Rate på SF Bio?

I-landsproblem
Gandalf & gänget
 
 
Först sa SF Bio att de inte kunde visa The Hobbit med den nya tekniken High Frame Rate där filmen spottas fram i 48 digitala bilder i sekunden men sen när kvällstidningarna kallade det ett svek så vände SF Bio kappan efter mediavinden. "Jo, men visst ska vi köra The Hobbit med den nya tekniken! Vi har ju investerat massor med pengar på att sätta bilder från filmen på våra popcorn menyeer så varför inte göra detsamma med den där digitala tekniken vi spenderat ännu mer pengar på trots att vi knappt förstår den!"
 
Ja, tack för det. Gick och såg The Hobbit igår och det var svinmäktigt med den nya tekniken. Det var som att kliva rätt in i en hårt färgkorrigerad verklighet, som att stå mitt i en filmstudio och titta omkring. Många klagar på att det "känns FÖR verkligt", att det "inte är filmiskt" men jag håller inte med. Att det känns som studiobyggen har inget med tekniken att göra - det har med studiobygget att göra. Trots att Peter Jackson & C/o är bäst på det området så använder de nu en teknik som är bättre än dem. Precis som när jag var ung och såg The Thing och såna filmer på VHS och tyckte det var perfekt och felfritt tills jag såg det på DVD och... ja; 80-tals-latex ser inte ut som skinn. (Fortfarande coolt dock!)
 
Många klagar på att det ser ut som om de rör sig för fort men det beror på för kort slutartid. Ni som vet vad det är förstår och ni som inte vet bryr er inte. Det går att fixa.
 
 
 
Jag har egentligen bara två klagomål på tekniken:
 
1.) Eftersom tekniken är för bra för studiobyggen och fantasylösnäsor skulle jag hellre vilja se en romantisk komedi gjord med High Fram Rate där man filmat on location istället för studios, där varje bild inte är en specialeffekt eller där karaktärers trovärdighet hänger på om det är bra forced perspective eller inte.
 
2.) Jag fick bara se 15 minuter innan SF Bios visning sket sig och det blev en stillbild.
 
Personalen måste tillkallas eftersom maskinrummet inte längre sitter vid projektorn då SF Bio prioriterat att få tre extra biorader längst bak i salongen istället för ett maskinrum där maskinisten (heter det så längre när man bara trycker på play och går och säljer popcorn sen?) skulle kunna se om det skiter sig. Så det dröjer 5 minuter innan någon dyker upp och projektorn släcks ned och ridån dras igen.
 
Efter 10 minuter kommer de ut och säger att filmen rullar igång igen om "3-4 minuter" och det gör den också efter 10 minuter. Dock utan att ridån dragits undan helt, det saknas ljud, filmen är i fel format och i ena 3D-glasögat är det mörkt. Så 50% funkar som det ska (det som funkar är popcornförsäljningen utanför salongen). När killen i personalen kommer in för att se om allt ser bra ut så har han inte ens 3D-glasögon på sig för att se om allt är som det ska. Han fixar bara lite med ljudet och sen går han, lämnar oss med en film som ser ut som Predators point of view.
 
På en timma har jag lyckats se 15 minuter fantastisk 3D i High Fram Rate som lovar gott för framtiden för att sedan få två fribiljetter i fickan för att de inte kan visa filmen. Hen som sitter bredvid mig berättar att det är hennes andra försök att se filmen. Första gången lyckades de visa 90 minuter av filmen innan det blev exakt likadant. Jag undrar om hen kommer försöka en tredje gång eller om det är kört nu. För jag HOPPAS verkligen att det här fixas och att det här inte skrämmer bort folk från att se filmer i High Frame Rate (eller film på bio över huvud taget) för det är värt det.
 
Men som SF Bio, iallafall i Umeå, har skött det här så är jag tveksam. När man frågar VARFÖR de inte ställer in visningarna tills de fixat problemet svara de att "den enda som kan fixa det bor i Norge" och det... är inte svaret på min fråga. Ställ in visningarna tills norsken fixat problemet.*
 
 
Om ni undrar vad jag tycker om själva filmens första 15 minuter så... rätt så B. Töntigt och utdraget. Som en Asterx-film på Engelska.
 
 
 
Bonusgnäll: Min kompis köpte en popcornmeny till visningen istället för att köpa en vettig middag. När filmen inte kunde visas av SF Bio bad han även om att få popcorn-pengarna tillbaka så han kunde gå och köpa riktig mat istället men det gick de inte med på för "vi kan inte ansvara för vad du vill äta". Nähe? Om jag går till en restaurang och beställer mat men hinner knappt smaka på det då plötsligt bordet brakar ihop så man inte kan sitta så tror jag nog att man skulle få pengarna tillbaka. Och är inte det lite samma sak? Gå på bio för att käka popcorn men plötsligt brakar bion ihop... Man går inte på bio för att köpa med sig en stor jävla låda popcorn och gå hem med den genom en snöig vinterkväll, eller?
 
 
Är du nöjd/missnöjd med SF Bio?
Säg något till @SFbio på Twitter.

Tidigare inlägg:
Det börjar se mörkt ut på SF Bio
SF Bio - Epilog.
Best of SF Bio
 
 

bloglovin


Follow on Bloglovin

High Frame Rate, SF Bio, The Hobbit;
Läs 1 kommentar. Lämna den andra kommentaren!

Flickan & Sirenen / The girl & the Siren - och nytt jobb!

I-landsproblem
Tänkte bjussa på en kortfilm som jag tidigare tjatat på er att se på festivaler men som ni nu kan se här på er dator. Så sätt er bekvämt och kolla på Flickan & Sirenen nu:
 
 

The girl & the Siren from Jakob Arevärn on Vimeo.

 

I andra filmrelaterade nyheter: jag ska flytta från Umeå då jag numera är Filmkonsulent på Länskultur Gävleborg. Kommer skriva nåt mer om det vid senare tillfälle men jag är grymt peppad på att hjälpa filmare i Gävleborg att bli så bra de vill bli. Så Gävle: here I come!

Men ifall bocken brinner ner i år så är det inte jag - jag flyttar inte förrän jag sett Refused live på hemmaplan.

 
 

bloglovin


Follow on Bloglovin

Animerat, Filmkonsulent, Flickan & Sirenen, Gävle, Gävleborg, Kortfilm, Refused;
Ingen har kommenterat än bli den första!