Topp 10 filmer 2012

I-landsproblem
Nä, jag såg helt enkelt för lite ny film på bio i år. Istället för att böka mig fram till den biograf jag älskar att se film i, som numera bara verkar köra Wahlgren-dubbad barnfilm i 3D, så har jag suttit hemma och glott på gamla Saturday Night Live-avsnitt. (30 säsonger and counting...)
 
Några av filmerna kom egentligen 2011 men vi skyller det på SF Bio som valt att låta filmer självdö genom att vänta för länge med att släppa dem i Sverige så folk hade redan laddat ner dem innan premiär. Listan kanske smakar mer popcorn än SF Bios golv men här är den:
 
Ja, det är elva punkter i min Topp 10-lista för jag glömde en film och skrev in den senare... Överlev det. 
 
 
11. Allt av Joss Whedon
Dvs de två Joss Whedon-produktioner jag såg: The Avengers och The Cabin In The Woods. Avengers som lyckades göra en superhjältefilm som inte försökte vara en mörk Christopher Nolan-Batman (jag tittar på dig The Amazing Spider-Man som bara hade nattscener och emo-problem) och The Cabin In The Woods för att lyckas göra nåt vi inte sett sen 80-talet: kul skräckis.
 
-------------------------------------------------------------------
 
10. Skyfall
Brukar inte bli besviken när popcornfilm inte blir Oscarsnominerad men om inte Roger Deakins drar hem en guldgubbe för sitt foto kommer jag... respektera de fotografer som blev det.
 
9. My Little Princess
En av de jobbigaste filmerna jag såg i biomörkret i år om en liten flicka som blir nakenmodell för sin fotograferande mamma. Det hela blir inte enklare att genomlida när man vet att det baseras på en sann historia som regissören Eva Ionesco själv upplevde som barn! Skulle vara intressant att höra hur fan hon regisserade sin barnskådis här utan att göra samma misstag som sin mamma.
 
8. The Angels' Share
Det är mycket feelgoodfilm i min lista i år och det konstigaste med det är att en av dem är gjord av Ken Loach! Men det är inte som att han ballat ur - det är ändå 100% Loach med brittisk arbetarklass men med extra hjärta och humor bara.
 
7. Take This Waltz
...var en film jag tyckte var riktigt jäkla bra. Men den innehåller LÄTT årets bästa filmscen. Jag vet inte om den funkar på egen hand eller om man måste se hela filmen för att se dess storhet - skitsamma, här är den:
 
 
6. Flimmer
Svenska folket valde att gå och se Hypnotisören istället. Stoppa valfriheten!
 
5. Sønner av Norge
Regissören själv beskrev filmen som en fortsättning av Moodyssons Tillsammans och han har inte fel. Jag skulle vilja lägga till att det känns som en prequel till Tjenare Kungen.
 
4. Moonrise Kingdom
Ibland kan jag tycka att Wes Andersons karaktärer är lika intressanta som de tapeter han gärna ställer dem framför men här funkar det för mig. Kanske för att det är barn i huvudrollerna så det känns mer befriande naivt än självupptaget som det brukar bli.
 
3. Argo
Ben Affleck har nu regisserat 3 förjävla bra långfilmer och jag vill bara se mer! Känns som en ung Clint Eastwood i registolen. Sista halvtimmen av den här filmen är så jävla spännande att jag fick ont i huvudet - glömde andas.
 
2. The Artist
Jag älskar 3D och det lilla jag sett av The Hobbits high fram rate är verkligen övermäktigt. Men vi får inte glömma bort att saker blir inte mäktiga utan en historia som håller upp det. Det är det som gör den här svartvita stumfilmen i 4:3-format så jävla bra: den hade inte funkat på något annat sätt.
 
OCH VINNAREN ÄR:
 
 
 
 
 
 
(Trummvirvel)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
1. The Muppets
Jag blev så förbannad när jag fick veta att den där jäveln från How I Met Your Mother fick jobbet att skriva den nya Mupp-filmen. Mitt hat kom från den djupaste källan av avund då det är mitt drömjobb som manusförfattare. Men sen fick de första 10 minuterna mig att gråta som om det var Pixar's Up. Mitt hat var som bortblåst och övergick till dyrkan och sen grätskrattade jag mig nostalgiskt genom en film som kom på bio i Sverige samma vecka som den släpptes på DVD - dvs ett halvår efter sin amerikanska premiär. Den kom inte ens på bio i Umeå men jag klämmer in den på den här listan iallafall.
 
 
Jag kanske skriver ihop en lista på årets sämsta filmer senare. Om jag har tid. Ska ju egentligen packa inför min flytt till Gävle...
 
 
 

bloglovin

2012, Argo, Joss Whedon, Moonrise Kingdom, My Little Princess, Skyfall, Sønner av Norge, Take This Waltz, The Amazing Spider-Man, The Angels' Share, The Artist, The Dark Knight Rises, The Hobbit, Tillsammans, Topp 10, Up;

Kommentera inlägget här:

 
Follow on Bloglovin