Packar för en Fantastic Filmfestival i Göhöhöttelaborgg.

I-landsproblem
Vad jag har packat? En app. Har faktiskt inte packat mer eftersom jag saknar packar-inspiration efter min tripp ner till Dalarna där jag lyckades slarva bort en ryggsäck med kläder som jag faktiskt gillar. Jag har mer kläder som jag gillar men har gått ner i vikt så jag ser ut som en cirkus-clown/-säl i dem (lugn bara - jag är fortfarande större än Ronny Svensson så ni kommer känna igen mig i Göteborg).

Appen är Göteborg Filmfestivals app som på det stora hela är rätt så värdelös men jag har iallafall lite koll på vad jag ska se och när jag ska se det. Har bokat lite biljetter, ska köpa mer väl på plats, men jag brukar alltid "paxa" några platser på visningar på och i närheten av festivalens centrala biograf Draken så jag slipper gå på så jävla mycket kullersten. Seriöst, Göteborg... KULLERSTEN?!

Sen har jag en nyinförd kriterie på vad jag vill se baserat på vad jag såg under förra årets festival: MAX ett självmord per film. Förra året såg jag fler självmord än jag såg jävla kullerstenar.

Iallafall, här är vad jag bokat so far ifall ni vill stalka mig och kanske donera coola kläder. (Nej, inga Hawaii-skjortor - likheten med Ronny slutar vid storleken.)


27/1
Invigningsfesten eftersom jag är lokalpatriot och åker 100 mil bara för att se Invasionen så jag slipper promenera till deras spelningar i Umeå.

...och som ni ser i videon är Umeåpromenader skitjobbiga.

28/1
15.00 - My Little Princess (Visningsnr 73)
17:30 - Svenska Bilder 6 (96)

30/1
17:30 - Revolt (243)
Såg regissören Jens Liens Den Brysomme Mannen på festivalen för ett par år sen och det är sen dess en favorit så i helvete att jag missar hans nya.

31/1
12:30 - Café de Flore (289)
17:30 - Flimmer (314)

Lokalpatriot som jag är bla bla man ska inte missa Patrik Eklund (vars kortfilm Istället För Abrakadabra Oscarsnominerades) trots att hans filmer blir längre.

1/2
17:30 - Teddy Bear (381)
20:00 - Dark Horse (389)

'Nuff said.

Sen drar jag the fuck out of Göteborg. Festivalen är fan för lång för att man ska palla gå på kullersten mer än en vecka.

Det är sjukt mycket mer film jag vill se som jag troligitvis inte hinner gå på men ska klämma in lite seminarier, möten och folk jag vill klämma på - men har ändå gjort en lista på ca 10 andra filmer jag ska försöka norpa biljetter och tid till. Bland annat ska jag göra allt jag kan för att hinna se kortfilmen Flickan Och Sirenen som jag tror kommer vara fetast på festivalen och det grundar jag bara på att jag redan sett halva.

bloglovin

Follow JanneFantastic on Twitter

 


Follow on Bloglovin

Läs 2 kommentarer eller kommentera du också!

Film-Sverige behöver Filmkrönikan.

I-landsproblem
Som Umeåbo är det lätt att spänna sig lite extra efter P3-Guld då både Deportees och Syket knallade hem med varsitt pris. Och vi har redan bestämt att nästa år så tar de här grabbarna hem hela skiten:

Det är många som har sagt "Vilka är Syket?!" och det kan jag förstå trots att några av medlemmarna har bott i min lägenhet ett par år. Det spelar dock inte så stor roll eftersom de är bra nog för att locka fram nog många som röstade på dem. Musikintresserade visar sig vara rätt så intresserade av musik. Precis som sportintresserade kan rösta fram en snubbe som hoppar runt på en häst trots att ridsport inte har feta gäng av supporters som slänger sig i en fontän så fort de vinner nåt / för att ridsporten är Sveriges näst största sport.

Och allt det är grrrreat! Jag blir glad över att folk faktiskt hittar musik/idrottare de inte hört talas om efter en prisutdelning. Och det finns ju en mängd TV-program och kanaler som visar och dissekerar musik till atomer så det är inte konstigt att folk trots allt har lite koll. Att se en timmeslång dokumentär om världsmusik eller en låts bakgrund är inte främmande för oss. Vi kan vuxet bli intresserade av saker vi inte hört talas om när det görs bra!

Men hur är det på filmfronten då?


Vi har nån filmtidning som suger röv då den stort sett bara skriver av saker de läst på aintitcoolnews.com vilket inte känns så fräscht. Filmkrönikan lades ner efter att den dragits i smutsen av redaktioner som inte fattat film! Många klagade på töntiga programledare med finska dialekter eller att de hade kulturglasögon eller annat tjafs som ingen verkade ha problem med när de såg på fantastiska Musikbyrån. Där älskade man att se riktiga musikNÖRDAR gå loss på saker de gillade och inte vad som var "folkligast" (i brist på bättre ord).

Jag minns när jag, för länge sedan, träffade Emma Grey och hon blev avis på mig för att jag dagen innan intervjuat Jean Pierre Jeunet därför att hon inte FICK göra det för Filmkrönikans redaktion. Motiveringen var att de ansåg att regissören till Amélie var "för smal" för den svenska filmintresserade publiken så hon fick istället åka och träffa Kjell Bergqvist för fjärde gången. Jag tror att de stackars programledarna fick ta mycket skit för saker de inte ville göra men det är inte sånt vi ser när vi sitter i TV-soffan.

Men nu har det ju gått ett tag och alla som inte har något med film att göra (kvällstidningarna och Petra Mede) pratar om hur bra det går för oss svenska i Hollywoodland och den gamla Filmkrönikanredaktionen måste väl ha sparkats eller flyttats över till Barnkanalen för länge sen... så det är kanske dags för ett nytt försök? Kanske prata om vad som händer HÄR också? Ta en titt på det svenska kortfilmsundret, kanske? How about that filmavtal?

Vad som helst som får folk att upptäcka att det finns annat än Amerikanske remakes på våra filmer, Stig-Hitler, Åsa-Nazi och Beck/Wallander/andra "Trött Snut Med Tuff Partner"-kloner. Visst, vi har Ruben Östlund & Lisa Aschan som plockar hem en Guldbagge för bästa regi men det är ingen som kommer googla dom efteråt därför att ingen kan ta svensk film på allvar efter att ha sett Petra Mede skrika sig genom en Guldbaggegala.

Det fullständigt kryllar av populära filmbloggar och man kan sätta sig på vilken buss/tunnelbana som helst och man kommer med 100% säkerhet kunna tjuvlyssna på någon som snackar film. Så varför inte ta det seriöst i en TV-ruta nära dig? Ge oss åtminstone något i stil med Studio PSL fast om film! Vi är inte nöjda med att se Ronny Svensson försöka få Malou von Sivers att säga nåt annat än "det handlar om ett starkt öde" vad för film han än kommer med till Efter Tio.

...................................................................................

UPPDATERING: Har fått höra (av Emma Gray - när man talar om trollen) att SVT planerar en ny serie om film som baserar sig på Ingmar Bergmans filmsamling. Kul säger jag då jag för X antal år sedan var på Göteborgfilms festival där han hade fått välja 10 favoritfilmer och det var = GENI. Karln hade mäktig filmsmak som även jag, då Bergmanhatare av rang, älskade. Riktigt bra programidé - grattis SVT!

bloglovin

Follow JanneFantastic on Twitter

 


Follow on Bloglovin

Ingen har kommenterat än bli den första!

Dagens God Afton: Jesper Salén vs Elisabet Höglund

Dagens God Afton
En januaridag 2012 som beskrivs med en skräckfilms-tagline från 1979.
...av en skräckfilm från 1944.

Elisabet Höglund blev lite för skitnödig och skrev inte bara en krönika om det utan lyckades även framstå som en Downtown Abbey-karaktär med rännskita. Hon beskriver hur hon, istället för att kontakta sjukvårdsupplysning, packar sin väska med tofflor och annat gosigt man behöver och beger sig till akuten och... "behandlas som boskap" då hon borde särbehandlas då hon är... Elisabet Höglund. Med diarré. På akuten. Hon behandlas som oss vanliga dödliga, utsätts för människor med utländsk brytning och blir utstirrad för hon är den där tanten från Let's Dance som inte var Malou von Sivers.

Läs själv HÄR.


Jag har tusen åsikter om det här men jag gillar Jesper Saléns kommentar på krönikan så jag snor helt enkelt allt han skrev där istället. Låtsas som om det var jag som sa det, ok?

"Hej Elisabet!

Jag heter Jesper och är läkarstudent.


Några saker:


Skaffa dig en bra husläkare och ta dina icke-akuta ärende där. Om du någon gång råkar ut för något som kräver en akut handläggning (t.ex. en hjärtinfarkt) så skulle du förmodligen vara tacksam över att ha sjuksköterskor och läkare inne hos dig som behöver det, istället för hos någon med en "besvärlig hosta". Skaffa dig perspektiv.


Är man akut sjuk så reflekterar man nog inte så mycket på hur man ser ut I håret eller hur väl svenska en sängtransportör talar. Nej, är man akut sjuk så fokuserar man på andra, viktigare saker. Typ, att inte dö.


Hade du sökt till en husläkare så hade du fått sitta på ett enskilt rum och utredas I lugnan ro. Ingen hade sett ditt "tunna stripiga hår" eller vetat att du varit sjuk (såvida du inte skulle skriva om det I Aftonbladet).

Så många flugor I en smäll.

Under min hittills korta karriär på akutmottagningen, så har jag sett hjältar I de sjuksköterskor och läkare som hela tiden kämpar för att få allt att gå ihop trots enorm överbelastning och på så sätt säkra patientsäkerheten. Jag kan dessvärre inte berätta om några patienter, då jag är en jävel på patientsekretess.

Jag tar min läkarexamen om exakt två år, har inte bestämt vad jag ska specialisera mig inom. Skulle jag mot all förmodan bli allmänspecialist (husläkare) så är du mer än välkommen till mig då du känner dig krasslig eller behöver en rejäl och välkoordinerad utredning, det är ett löfte."


Det var väl bra sagt av mig, eller hur?


Kolla in Jespers blogg - annars kommer han om två år behandla dig som boskap.

bloglovin

Follow JanneFantastic on Twitter

 


Follow on Bloglovin

Ingen har kommenterat än bli den första!

Dagens God Afton: 3 snabba.

Dagens God Afton
Från dagens Aftonbladet.se:

What's up med frisörs-ordvitsarna? Artikeln handlar om Amerikas ekonomiska kris och skuldproblem...

 


Vad gör den där parentesen där? Blir hon naknare och mer nyhetsvärdig med den, eller?
Från Aftonbladet.se:s schema över talordningen från dagens partiledardebatt tar jag med mig frågan: "Äntligen"?bloglovin

Follow JanneFantastic on Twitter

 


Follow on Bloglovin

Ingen har kommenterat än bli den första!

Telenor bjuder på telefonsex!

I-landsproblem
Typ. Känner mig rätt så fucked iallafall.

Sa ju upp mitt abonemang (vars bindningstid gått ut för ca 4-6 år sedan) eftersom jag inte har någon täckning med Telenor här uppe i Norrland plus att jag skaffade en sån där iPhone med en annan leverantör som har täckning här uppe. Allt funkar bra, jag kan ringa, folk kan nå mig överallt igen (vilket suger) och räkningarna kommer fram. Även från Telenor som jag inte ens kan ringa med.

Det alla har glömt att informera mig om är den 3 månaders uppsägningstid Telenor har (det har säkert alla andra leverantörer också men skit i dom nu - nu är jag förbannad på Telenor) vilket betyder att jag inte bara FÅR men MÅSTE betala för 3 månader till en leverantör som jag inte KAN använda eftersom mitt nummer numera ligger hos Telia.

Jag förstår principen med 3 månaders uppsägningstid då det gäller lägenheter eller ett jobb för där måste man få lite tid på sig att hitta ersättare. Men under den tiden får man bo kvar i sin lägenhet och man får jobba kvar (BETALT dessutom) på sitt jobb men vad är poängen med detsamma med ett telefonabonnemang? Ja, förutom att dom ska tjäna pengar på en så klart... Men jag KAN inte ens använda Telenor om jag så ville (eller hade jävla täckning) så då förstår jag inte poängen med uppsägningstiden. Eller är det någon av er som har tips på hur jag kan utnyttja att jag fortfarande är "kund" hos Telenor så jag får ut något alls av den här dealen?

FÅR dom ens ta betalt för något jag inte kan använda? Det är lite som att säga upp en prenumeration på en tidning för att man inte gillar den men tvingas betala för ytterligare tre månader utan att ens få den jävla tidningen under den tiden.

Så nu kommer jag stort sett bränna 1000:- på ingenting som hade kunnat gå till droger till någon fattig. Tycker Telenor åtminstone kunde bjuda på en T-shirt! Typ en "I'm with stupid"-T-shirt fast utan pil och med en Telenor-logga istället.

Jag funderar på att ringa deras 020-nummer där man kan få hjälp och bara snacka med dom i flera timmar om vädret och vem dom tror kommer vinna Sveriges Mästerkock och fråga vad dom har på sig. Det är ju iallafall gratis och jag är ju kund så varför inte?


Telenors egna Boxer-Robert.

Nä, det enda jag fått från Telenor sedan jag sa upp dem är ca två samtal i veckan från någon av deras telefonförsäljare som har "pang-erbjudanden". Idag ringde jag dem och bad dem lista mig som avliden.


bloglovin

Follow JanneFantastic on Twitter

 


Follow on Bloglovin

Ingen har kommenterat än bli den första!

Ska till ett av världens hetaste resmål imorgon.

I-landsproblem
Fucking Dalarna. Hem för hästar som ser ut att komma från en LSD-bränd hjärna och kurbits; graffitin som aldrig utvecklades. Jaja, det kan man iallafall läsa om i New York Times (eller i Aftonbladet) så då måste det väl stämma. Jag gillar Dalarna och specifikt Falun som jag nu ska besöka för att snacka film med några nya filmare. Men jag kan bara inte låta bli att peka och skratta åt att i varje hörn står det en Dalahäst eller nån sorts mini-midsommarstång. Det är som om man skulle fira jul dygnet runt men utan all god mat och presenter - man lät bara allt pynt stå kvar.

Jag funderade på att dokumentera resan med att göra en fotoserie av mig själv i samma stil som de gamla "Kim Jong-Il looking at things"-bilderna (eller de nya "Kim Jon-Un looking at things"?) fast med mig pekandes på varenda Dala-klycha jag kan hitta... men jag är rädd för att det antingen skulle överbelasta min iPhone eller sluta med att jag får stryk av nån med knätofsar.


"Hmm... Lite mer kurbits på den här så blir det bra."


bloglovin

Follow JanneFantastic on Twitter

 


Follow on Bloglovin

Ingen har kommenterat än bli den första!