Dagens God Afton: Jesper Salén vs Elisabet Höglund

Dagens God Afton
En januaridag 2012 som beskrivs med en skräckfilms-tagline från 1979.
...av en skräckfilm från 1944.

Elisabet Höglund blev lite för skitnödig och skrev inte bara en krönika om det utan lyckades även framstå som en Downtown Abbey-karaktär med rännskita. Hon beskriver hur hon, istället för att kontakta sjukvårdsupplysning, packar sin väska med tofflor och annat gosigt man behöver och beger sig till akuten och... "behandlas som boskap" då hon borde särbehandlas då hon är... Elisabet Höglund. Med diarré. På akuten. Hon behandlas som oss vanliga dödliga, utsätts för människor med utländsk brytning och blir utstirrad för hon är den där tanten från Let's Dance som inte var Malou von Sivers.

Läs själv HÄR.


Jag har tusen åsikter om det här men jag gillar Jesper Saléns kommentar på krönikan så jag snor helt enkelt allt han skrev där istället. Låtsas som om det var jag som sa det, ok?

"Hej Elisabet!

Jag heter Jesper och är läkarstudent.


Några saker:


Skaffa dig en bra husläkare och ta dina icke-akuta ärende där. Om du någon gång råkar ut för något som kräver en akut handläggning (t.ex. en hjärtinfarkt) så skulle du förmodligen vara tacksam över att ha sjuksköterskor och läkare inne hos dig som behöver det, istället för hos någon med en "besvärlig hosta". Skaffa dig perspektiv.


Är man akut sjuk så reflekterar man nog inte så mycket på hur man ser ut I håret eller hur väl svenska en sängtransportör talar. Nej, är man akut sjuk så fokuserar man på andra, viktigare saker. Typ, att inte dö.


Hade du sökt till en husläkare så hade du fått sitta på ett enskilt rum och utredas I lugnan ro. Ingen hade sett ditt "tunna stripiga hår" eller vetat att du varit sjuk (såvida du inte skulle skriva om det I Aftonbladet).

Så många flugor I en smäll.

Under min hittills korta karriär på akutmottagningen, så har jag sett hjältar I de sjuksköterskor och läkare som hela tiden kämpar för att få allt att gå ihop trots enorm överbelastning och på så sätt säkra patientsäkerheten. Jag kan dessvärre inte berätta om några patienter, då jag är en jävel på patientsekretess.

Jag tar min läkarexamen om exakt två år, har inte bestämt vad jag ska specialisera mig inom. Skulle jag mot all förmodan bli allmänspecialist (husläkare) så är du mer än välkommen till mig då du känner dig krasslig eller behöver en rejäl och välkoordinerad utredning, det är ett löfte."


Det var väl bra sagt av mig, eller hur?


Kolla in Jespers blogg - annars kommer han om två år behandla dig som boskap.

bloglovin

Follow JanneFantastic on Twitter

 

Kommentera inlägget här:

 
Follow on Bloglovin