Film-Sverige behöver Filmkrönikan.

I-landsproblem
Som Umeåbo är det lätt att spänna sig lite extra efter P3-Guld då både Deportees och Syket knallade hem med varsitt pris. Och vi har redan bestämt att nästa år så tar de här grabbarna hem hela skiten:

Det är många som har sagt "Vilka är Syket?!" och det kan jag förstå trots att några av medlemmarna har bott i min lägenhet ett par år. Det spelar dock inte så stor roll eftersom de är bra nog för att locka fram nog många som röstade på dem. Musikintresserade visar sig vara rätt så intresserade av musik. Precis som sportintresserade kan rösta fram en snubbe som hoppar runt på en häst trots att ridsport inte har feta gäng av supporters som slänger sig i en fontän så fort de vinner nåt / för att ridsporten är Sveriges näst största sport.

Och allt det är grrrreat! Jag blir glad över att folk faktiskt hittar musik/idrottare de inte hört talas om efter en prisutdelning. Och det finns ju en mängd TV-program och kanaler som visar och dissekerar musik till atomer så det är inte konstigt att folk trots allt har lite koll. Att se en timmeslång dokumentär om världsmusik eller en låts bakgrund är inte främmande för oss. Vi kan vuxet bli intresserade av saker vi inte hört talas om när det görs bra!

Men hur är det på filmfronten då?


Vi har nån filmtidning som suger röv då den stort sett bara skriver av saker de läst på aintitcoolnews.com vilket inte känns så fräscht. Filmkrönikan lades ner efter att den dragits i smutsen av redaktioner som inte fattat film! Många klagade på töntiga programledare med finska dialekter eller att de hade kulturglasögon eller annat tjafs som ingen verkade ha problem med när de såg på fantastiska Musikbyrån. Där älskade man att se riktiga musikNÖRDAR gå loss på saker de gillade och inte vad som var "folkligast" (i brist på bättre ord).

Jag minns när jag, för länge sedan, träffade Emma Grey och hon blev avis på mig för att jag dagen innan intervjuat Jean Pierre Jeunet därför att hon inte FICK göra det för Filmkrönikans redaktion. Motiveringen var att de ansåg att regissören till Amélie var "för smal" för den svenska filmintresserade publiken så hon fick istället åka och träffa Kjell Bergqvist för fjärde gången. Jag tror att de stackars programledarna fick ta mycket skit för saker de inte ville göra men det är inte sånt vi ser när vi sitter i TV-soffan.

Men nu har det ju gått ett tag och alla som inte har något med film att göra (kvällstidningarna och Petra Mede) pratar om hur bra det går för oss svenska i Hollywoodland och den gamla Filmkrönikanredaktionen måste väl ha sparkats eller flyttats över till Barnkanalen för länge sen... så det är kanske dags för ett nytt försök? Kanske prata om vad som händer HÄR också? Ta en titt på det svenska kortfilmsundret, kanske? How about that filmavtal?

Vad som helst som får folk att upptäcka att det finns annat än Amerikanske remakes på våra filmer, Stig-Hitler, Åsa-Nazi och Beck/Wallander/andra "Trött Snut Med Tuff Partner"-kloner. Visst, vi har Ruben Östlund & Lisa Aschan som plockar hem en Guldbagge för bästa regi men det är ingen som kommer googla dom efteråt därför att ingen kan ta svensk film på allvar efter att ha sett Petra Mede skrika sig genom en Guldbaggegala.

Det fullständigt kryllar av populära filmbloggar och man kan sätta sig på vilken buss/tunnelbana som helst och man kommer med 100% säkerhet kunna tjuvlyssna på någon som snackar film. Så varför inte ta det seriöst i en TV-ruta nära dig? Ge oss åtminstone något i stil med Studio PSL fast om film! Vi är inte nöjda med att se Ronny Svensson försöka få Malou von Sivers att säga nåt annat än "det handlar om ett starkt öde" vad för film han än kommer med till Efter Tio.

...................................................................................

UPPDATERING: Har fått höra (av Emma Gray - när man talar om trollen) att SVT planerar en ny serie om film som baserar sig på Ingmar Bergmans filmsamling. Kul säger jag då jag för X antal år sedan var på Göteborgfilms festival där han hade fått välja 10 favoritfilmer och det var = GENI. Karln hade mäktig filmsmak som även jag, då Bergmanhatare av rang, älskade. Riktigt bra programidé - grattis SVT!

bloglovin

Follow JanneFantastic on Twitter

 

Kommentera inlägget här:

 
Follow on Bloglovin