Umeås lokalereportar HAR kvar peppen! BINGO!

I-landsproblem
Fick mycket bra feedback kring mitt blogginlägg om lokalreportrarnas bevakning av Move (som ni kan läsa HÄR).
 
Fick en dialog med Folkbladets Lars Böhlin och Västerbottens-Kurirens Evelina Burström i blogginläggets kommentarsfält där Evelina bland annat visade hur fel jag hade - vilket är en vinst för mig. Kul att VK verkar ha peppen kvar kring lokala kulturevenemang! (Jag säger "verkar" för jag har inte VK själv så ni som läser VK har kanske en annan bild?) Jag vet dock att de skrev en snygg grej om Ta Av Mig (med den snygga trailern tillochmed!).
 
Folkbladet körde en jäkla massa grejer om festivalen i dagens "Äntligen Fredag"-bilaga så den tycker jag ni ska läsa! Det hade de säkert gjort utan mitt lilla blogginlägg - jag tänker inte ta åt mig äran för det. DOCK: Bästa med det är att när jag på Facebook skrivit "Har våra lokala kulturjournalister kvar nån glöd för det lokala kulturlivet? Jag frågar inte - jag utmanar." så svarade Folkbladets Lars Böhlin: "Utmaningen antagen." Han vann min utmaning och jag är glatt besegrad!
 
På Twitter hälsade @TV4umea:
...och frågade även vad mer de skulle kunna fråga om. De ska köra en större grej om Victor Lindgrens Ta Av Mig på måndag.
 
 
 Även Västerbottensnytt hörde av sig:

...men jag har tyvärr inte haft tid att kolla om de har gjort något - men de har de säkert. Visst?
 
 
Måste peka ut att jag aldrig nämnde vår lokalradio! En MISS från min sida som tragiskt nog har med att göra att jag aldrig lyssnar på radio. Jag blir för rastlös av sånt. Vad ska jag göra med ögonen?!
 
 
Sist men inte minst fick jag svar från självaste Bingo Rimér!
...fast... eh... det var om en helt annan grej. Men jag tror han erbjöd mig ett jobb som barnflicka - eller har jag tolkat det fel? Passa barn och lyssna på radio kanske är grejen?
 
 
 
Mina tips inför festivalen:
Umeås Filmfestival Move - vad fan ska man se?
 

bloglovin


Follow on Bloglovin

Filmfestival, Folkbladet, Move, TV4 Umeå, Umeå, Västerbottens-Kuriren, Västerbottensnytt;
Ingen har kommenterat än bli den första!

Trailers från Västerbotten

Filmerna
Det dök upp en ny snygg trailer som jag tycker ni ska kolla på:
 
Sprillans ny trailer till Victor Lindgrens Ta Av Mig som jag förespår kommer bli 1.) geni-bra och 2.) lite av en snackis på Umeås Filmfestival Move.
 
"Mikaela har bytt kön från man till kvinna. En natt på krogen träffar hon en kille som följer henne hem. Väl i hemmet tar han av henne allt.
I Ta av mig blir sexuell objektifiering en leka doktorn-situation där båda parter vill att den andra ska ta första steget till sex. Filmen handlar om våra föreställningar om manligt och kvinnligt och hur vi blir till genom hur andra ser oss."
 
Ni kan läsa mer om den HÄR.
 
Så se den då! Klicka på filmens titel för info om när den visas.


Medan jag ändå håller på så slänger jag upp några andra trailers på kortfilmer jag tycker ni ska se på festivalen:
 
Jacob Petersson & Christoffer Ålunds dockanimerade Flickan och Sirenen måste ni se!
 
"I en skev värld får en liten flicka jobba och slita i en sjömanskrog. Hon fantiserar om att bli en av de fruktade Sjöbanditerna men alla bara skrattar åt henne. Men så en dag händer något oväntat... En stopmotion-animerad saga för alla åldrar."
 
Här har ni en "Bakom Kulisserna" på den också:
 
 
Sen måste jag glatt göra reklam för mig själv också:
Teaser till Frida Hammars Herr Nyfikenheten och Katten som jag skrivit.
 
"Herr Nyfikenheten är en man som drömmer om andras död. Av rädslan att förlora någon har han valt att leva ensam, att aldrig lära känna någon. Men en dag träffar Herr Nyfikenheten Kadinka."
 
 
Jag har även slängt in Fat Action Hero, en animerad superkortis, på Västerbottens Amatörfilm Festival (VAFF):
Eftersom filmen är så kort så har den ingen teaser så istället får ni se ett animationstest jag gjorde före vilket i sin tur ledde till att jag gjorde Fat Action Hero. Hela filmen ligger uppe på youtube redan men jag ser fram emot att få se den med en publik (så kom och var publik! VAFF är gratis!). 

bloglovin


Follow on Bloglovin

Filmfestival, Move, Trailers, Umeå;
Ingen har kommenterat än bli den första!

Färdig-ish! Reklamfritt nu!

I-landsproblem
Har petat runt med designen på bloggen lite och jag är väl långt ifrån nöjd då blogg.se är lika lätt att jobba med som att bygga slott av brustabletter under vatten. Alla gamla inlägg ser nu ut som stryk men man får väl se framåt istället?
 
Nu är iallafall bloggen bred så man jag kan lägga upp större bilder så ni kan se dem utan att behöva ha pannan mot skärmen. Jag hoppas jag kommer vänja mig vid det för det är äckligt brett nu (och jag vet inte hur man gör det smalare). Om jag visste hur man slänger upp en meny eller nåt på sidan skulle jag gjort det.
 
Ni slipper nu också äcklig reklam och jag har tvättat bort "blogg.se" ur mitt domännamn - nu är det helt enkelt jannefantastic.se som gäller. Det ska visst också vara enklare för er att läsa skiten i smarta telefoner nu men vad vet jag? Jag läser den inte.
 
 
Jag kommer nog pilla vidare på hur det ser ut allt eftersom jag... uhm... listar ut hur man gör. Så ge gärna feedback på vad som är så pass störigt att det bara måste fixas så fixar jag det. Kanske.

Follow on Bloglovin

Läs 2 kommentarer eller kommentera du också!

Tecknade lastbilar och nu rör dom på sig.

Filmerna Teckningar
För inte så länge sedan så gjorde jag ett bildmanusjobb för Kreator som skulle göra en film en film för Scania. Kul jobb (även om jag tröttnade rätt så fort på att teckna lastbilar i varenda tänkbar vinkel) då det skulle filmas en hel del mäktiga helikopteråkningar som behövde planeras och listas ut. Att det var ett skönt gäng som gjorde filmen underlättade också.
 
Bilder ur bildmanuset (i urval):
 
 
 
 
 
...och så här blev den färdiga filmen:
 
 Client: Scania
Agency: Volt
Production company: Kreator
Director and photography: Henning Sandström and Mattias Andersson
Helishots: Henning Sandström, Milling Production AB
Music production: A&O Studio
Story Board Artist: Janne Widmark
 
 
Ni kan se hela bildmanuset HÄR.

 

bloglovin

Follow JanneFantastic on Twitter


Follow on Bloglovin

Bildmanus, Kreator, Reklam, Scania;
Ingen har kommenterat än bli den första!

Umeås Filmfestival Move - vad fan ska man se?

I-landsproblem
Igår klagade jag på Västerbottens lokalreportrar för att de inte gör något om Umeås Filmfestival Move som börjar nu den 12:e så jag tänkte att idag kan jag bjuda på ett exempel på vad man kan rapportera om. Se det som lite kreativ inspiration! Eller bara som ett gäng tips på vad man kan göra under festivalen.
 
 
 
Så vad fan ska du se? Det bestämmer du helt själv men det här ska jag FÖRSÖKA se:
 
 
The Angel's Share
Invigningsfilmen bjuder på arbetslösa britter, whisky och säkert lite dassigt väder. Jupp! Det är Ken Loach (och inte Mike Leigh som jag altid blandar ihop honom med). Blir nog bra, det brukar det vara...
MEN...
...(och det finna alltid ett "MEN") det är inte den typ av film jag skulle se innan jag går på en fest om man säger så. (Och jag tänker gå på en fest efter jag sett den.)
 
 
Västerbottens Amatörfilm Festival
Festivalen jag grundade 1995 visar nu filmer av filmare som inte ens var född då. Faktum är att ingen som har med filmer i lättviktsklassen (under 16 år) ens var påtänkta då! Det är rätt så kung. Jag sitter i juryn så jag har sett alla filmer som är med och tävlar (tipsar alla stoners att gå och se lättviktsklass-filmerna - rätt så trippy kids out there) och har med en lite kortis själv utanför tävlan (pga gubbe).
MEN...
...har sett allt så jag kommer bara se min egen film - eller rättare sagt: kolla på publiken som kollar på den (12:00 lördag & 15:00 söndag).
 
 
Feministisk Filmfasta
Till festivalen har Wanda Bendjelloul valt ut filmer och presenterar dem och bloggen Feministisk Filmfasta i samtal med Anna-Chalotta GunnarssonFat Girl är den filme i serien jag vill se mest för den verkar vara min kopp te. Tänker heller inte missa chansen att se Claire Denis 35 Shots of Rhum (som i programmet lyckats skrivas på 3 olika sätt: "35 Shots of Rhum", "35 Rhum" och bara "Rhum" - men det är en och samma film!) på en stor duk.
MEN...
...den tredje filmen, Flickorna, har jag redan sett och jag tror inte jag hinner se om den nu + Fat Girl visas bara en gång och det är samtidigt som...
 
 
Per Perstrand Blogg
(Finns ingen sida om det på hemsidan men det är 16:00 13/10 i Pub Freja, Folkets Hus.)
Bloggaren och allmänt sköna killen Per Perstrand snackar om sitt liv som allmänt skön kille på nätet. Skriver på Conan the Librarian och Weird Science.
MEN...
...jag vill sno åt mig Per över en öl så han kan lära mig allt ändå.
 
 

Herr Nyfikenheten och Katten -teaser from HannaSofia on Vimeo.

 
Filmer från Västerbotten
Vi har ett gäng äckligt duktiga filmare här uppe så ta chansen att se deras filmer på hemmaplan innan de inser att de kommer dö av svält som filmare här uppe om de inte ger upp och gör lokalreklam istället. Här har jag ju sett en del av filmerna så jag tipsar om Flickan och Sirenen (Sveriges snyggaste animerade dockfilm?), Herr Nyfikenheten och Katten (som jag skrivit), Milad Alamis Inget Kan Röra Mig och...
 
 
4 kortfilmer av Victor Lindgren så det blir mycket ungdomar som bara önskar att de skulle slås in i en koma och vakna upp vuxna för att slippa alla ungdomsproblem. Suckers... Har sett 3 av 4 filmer och de var alla geni så jag tar för givet att den fjärde filmen, Ta Av Mig, också ska vara det. Tar även för givet att den kommer bli festivalens snackis.
MEN...
...jag har som sagt var redan sett 3 av 4 filmer.
 
 

ANGUISH (Bigas Luna, 1987) from Spectacle Theater on Vimeo.

 
Skräckfilmsnatten
Fyra spanska skräckfilmer presenterade av Blodröds Jonas Danielsson (aka Twitters Leatherface) och jag är mest peppad på Anguish med Zelda fucking Rubenstein och minst peppad på [Rec] som är king men jag har ju sett den. Men att se bra skräckfilm på bio MITT I NATTEN är så sjukt mycket roligare än att se på dem på DVD hemma "för att jag har inget att göra". OBS! Ryktet går om att Jonas och hans skräckbutik Blodröd kommer återuppstå från de döda och sälja prylar i festivalens foajé!
MEN...
...Skräckfilmsnatten ligger efter en lååång dag för mig på festivalen och har en tidig(ish) dag därefter så vi får se hur mycket jag pallar. Och om jag vågar gå hem genom ett mörkt Umeå efter visningen...
 
 
Retrospektiv Bo Widerberg
Festivalen kör 6 (!) filmer av/om en av mina absoluta favoritregissörer så jag ska försöka ta chansen att se om de flesta på en stor duk nu - speciellt Elvira Madigan, Barnvagnen och Kvarteret Korpen. Fimpen och Ådalen 31 är jäkligt bra de med men känns lite som att jag nöjer mig med att ha sett dem en gång redan. Har jag dock inget bättre för mig så ser jag dem! Har inte sett Martin Widerbergs Alla Är Äldre Än Jag, dokumentären om hans farsa, så den ser jag mest fram emot att få se nu.
MEN...
...det finns egentligen inga andra "men" mer än tidsbrist från min sida.
 
 
 
Ja, det är vad jag planerat tills vidare. Förväntar mig att det kommer växa lite allt eftersom festivalen pågår.
 
Mest kommer jag nog sitta i möten, träffa filmare, ta en öl, hänga på festivalens branschdagar (som t.ex. har en hel dag tillägnad VFX), "nätverka"/"bara en till öl" och så vidare.
 
Att säga "festivalen är inte som den var förut" är ingen bra anledning för att inte gå på den då det finns sjukt mycket som är bra på festivalen så som den är nu.
 
 
 
Tidigare inlägg om årets Move:
Umeå Filmfestival är tillbaka! Igen!
Hela jävla Umeås Filmfestival Move
Har ni kvar peppen, Umeås lokalreportrar?
 

 

bloglovin

Follow JanneFantastic on Twitter


Follow on Bloglovin

Ingen har kommenterat än bli den första!

Har ni kvar peppen, Umeås lokalreportrar?

I-landsproblem
Om en vecka är det Umeås Filmfestival Move och jag är peppad efter att ha läst programmet (trots att det var som att lösa Draw Some-utmaningar medan man är bakis gjorda av folk i fyllan - svårt att tyda). Lokalförmågor lyfts fram (filmer som SF Bio inte får plats i sitt tjocka utmanande program (skämtar bara)) visas, intressanta föreläsare, feministisk filmfasta, Västerbotten korar årets bästa amatörfilmare på VAFF, fotbollsfilmer, Bo Widerberg-filmer, kortfilmer...
 
Ja, det är sjukt mycket grejer som gamla kulturjournalister borde drägla över och torrjucka på kultursidorna varje dag fram tills festivalen börjar.
 
MEN...
 
Jag känner er. När det händer något lokalt så väljer ni hellre att fälla än att fria. "Hur kan vi sänka det här lokala projektet?". När filmen Flimmer, gjord av geniala lokalförmågor som gjort sin första långfilm hade premiär så valde Västerbottens-Kuriren att köpa in en färdig text från TT med fokus på "Bergqvist gör gärna mer Åsa-Nisse". Någon dag senare kontrade Västerbottens andra tidning med sin "Bergqvist gör gärna mer Åsa-Nisse"... dvs samma TT-text. Ni hade inte behövt åka långt för att prata med någon som jobbat på filmen för att få en lite mer lokal prägel på er lokala kulturrapportering. Visst sa dom det på TT?
 
Folkbladet har en nöjespanel varje fredag där sjukt sköna/roliga människor uttalar sig kring tre enkla frågor. Älskar dem. MEN de är alla utvalda för att vara skönt "neggo" (ungdomsslang för "negativa"). Skulle man fråga dem om de gillar luft skulle de syrligt svara "ja, om jag fick ha den för mig själv så folk jag inte gillar fick klara sig utan"... typ. Det är för de svaren jag läser Anahita Ghazinezam och de andra men jag har aldrig blivit peppad på vare sig kultur eller nöje tack vare den panelen.
Fortsätter [orättvist] klanka ner på Folkbladet (för det är den tidning jag har) och ser att i den här veckans "Äntligen Fredag" så nämns faktiskt Move en gång och det ÄR i positiva sammanhang! De skriver om Berit Renström, "bibliotekarien och filmmaskinisten som gillar kreativ matlagning". I artikeln nämns det i förbifarten ett par gånger att hon jobbar med Folkets Bio som i år arrangerar Umeås Filmfestival Move. Bra. Hon är hur skön som helst och varje gång man är på evenemang som har anknytning till Folkets Bio blir man glad av att höra hennes hesa stämma. Men blev någon sugen på att kolla upp filmfestivalen nu?
 
När "riktiga" Umeå Filmfestival (som aldrig hette "Move") hängde på en skör tråd de sista åren så hoppade "våra" lokala journalister på saker som att festivalen hedrades med sponsring från Jameson Awards. Visst, det är ett spritmärke som ger festivalen pengar och det SKA undersökas. Men det nämndes aldrig hur viktig Jameson Awards är för våra kortfilmare, hur en vinst där ger en filmare en chans att få sin film spridd över hela jävla världen. Det fanns garanterat en bättre vinkel på hur man från journalistkåren OCH festivalen hade kunna sköta det hela istället för att punktera något som utmärkte Umeå Filmfestival på festivalkartan: kortfilmerna. Sponsringen drogs in och pfffffffffffffffff...
 
Från de lokala TV-stationerna räknar jag i år med TOTAL tystnad fram till efter invigningen där vi får se bilder på Umeås folkets hus och ett inslag som börjar med orden "idag öppnades portarna till Move i Folkets Hus I Umeå..." och sen en bild på någon i foajén som bläddrar uppställt i ett program. Gissar på att inslaget är över efter ca 15-20 sekunder. Inslaget kommer vara nästan lika identiskt på TV4 som på SVT som Folkbladet och VKs "Bergqvist gör gärna mer Åsa-Nisse"...
 
En till sak jag ser i kristallkulan: efter festivalen kommer det nämnas i media att det inte kom så mycket folk och att det varit dålig marknadsföring för festivalen.
 
 
Vill jag ha lokala journalister (kultur eller inte) som partiskt lyfter fram kultur? (Eh... Ja, är mitt ärliga svar pga EGO men...) Visst kan man väl få förvänta sig kulturinformation från våra kulturredaktioner också? "Se det här, det är kanske bajs men nu vet ni om att det finns!" De får gärna såga utefter fotknölarna när det inte är bra eller inte funkar som det ska också. Eller vafan: de får gärna slänga skit om de kultursatsningar som görs i Västerbotten också - bara det sägs nåt i tid, dvs FÖRE festivalen (och andra evenemang)!
 
Visst skrivs det lite men det är alltid så jäkla försiktigt som om de trodde att om de sa något positivt så har de tagit ut en seger i förskott... "Tänk om det blir en flopp och vi sa att festivalen existerar! Då är det... vårt fel va? Nä, vi väntar och ser hur det går!"
 
 
 
UPPDATERING: Glömde att nämna att Umeås Filmfestival Move har faktiskt själva gjort lite intervjuer med lokala filmare. Om nån av lokaltidningarna köpte loss nån av dem istället för att ta omvägen via TT skulle vara bra. Ännu bättre: kontakta filmarna direkt.
 
Regissörer från Västerbotten: Milad Alami
(se hans kortfilm Inget Kan Röra Mig)
 
Regissörer från Västerbotten: Victor Lindgren
(4 av hans filmer visas, jag har sett 3 och de var alla king)
 
Regissörer från Västerbotten: Helena Gynne
(Regissör till dokumentären Ni’lin – Här är vårt hem)

 

bloglovin

Follow JanneFantastic on Twitter


Follow on Bloglovin

Filmfestival, Folkbladet, Kultur, Move, Umeå, Västerbottens-Kuriren;
Läs 5 kommentarer eller kommentera du också!

Låt barnen ta över SVT Debatt!

I-landsproblem
Är det bara jag som vill att barn ska ta över SVT Debatt?
 
Förra veckans SVT Debatt var som att se en date rape in action. Killen har fått i tjejen nog med sprit i baren och försöker jäktat få ut sina kläder från garderoben innan hon smäller av... utan att tänka på om det är rätt eller inte. Scoop-kåtare kan ingen vara.
 
De flesta av er har säkert hört talas om "Twitterstormen"om hur de förra veckan fullkomligt havererade moraliskt i sitt inslag om Haddile.
Det snackades ju även mycket om hur stolpskotten i direktsändning försökte ringa till Haddiles mamma i Algeriet FYRA gånger.
 
Pricken över i:et är nog att de lyckades med konststycket att få en man som påstår sig ha tagit hand om Haddile och hennes mamma när hon föddes (och som en gång var häktad och Hadille omhändertogs pga undernäring och blödningar i hjärnan) att högt läsa upp telefonnumret till hennes jobb också.
 
Wow. Allt det där är under all kritik och bättre människor än mig har tagit upp det där så jag tar upp en annan grej istället...
 
Jag ska hänvisa till ett citat jag inte hittar källan till så ta det jag säger med en nypa salt. Jag får göra det för jag har ingen journalistisk integritet pga är ingen journalist. Men jag har för mig att Belinda Olsson (eller nån annan från Debatt?) har sagt att "det blir lätt skrikigt i en het debatt" och, jag refererar: "att det därför kan hända lite oplanerade saker som får en direktsändning att... haverera".
 
Men jag har ett tips på hur ni kan fixa DET problemet! Låt inte den som skriker högst eller vars merit är att bli utröstad ur Robinson två gånger få ordet. Låt den som faktiskt har den största insynen få tala. Inför handuppräckning. Ni vet, det som våra skolbarn får lära sig det - av oss vuxna - för att "det är så man gör så alla får en chans att prata"? BARN kan det! Här har jag tillochmed ett bevis och en källa - förra veckans avsnitt av SVT Debatt:
 
I ett annat inslag, innan Haddile-inslaget, så snackade man om "Barnidrott - lek eller allvar?" med Robinson-Leif, Magnus Hedman samt Jelena Leppänen och hennes dotter. Där såg vi hur de vuxna käbblade och tog ordet av varandra medan Belinda Olsson lekte dörrvakt på Spy Bar och lät den med mest Hänt Extra-utstrålning få tala. Samtidigt som Jelena Leppänens idrottsutövande dotter satt tyst med handen i luften och väntar på att få ordet...
...och väntar...
...och väntar... medan hennes mamma får ordet...
...medan alla andra får ordet och säger vad som är bäst för idrottande barn...
Hon väntar och väntar...
...och väntar. Hon får lyssna på hur Christian Olsson peakade som vuxen vilket var då han var i den åldern då Jelenas dotter kommer få ordet i Debatt. Jelena får tillochmed ordet en vända till men dottern sitter där i 11 (ELVA!) minuter med handen artigt i luften... tills inslaget är över.
 
Debatt lyckades verkligen lära henne att i en debatt så måste du skrika högst och handuppräckning är för idioter. Det hjälper även om du blir en rikskänd föredetting som shoppar horor och snortar lite kola eller bli känd som byfåne på en öde ö.
 
 
Det kan inte bara vara jag som vill att barn ska ta över Debatt...
 
 

 

bloglovin

Follow JanneFantastic on Twitter


Follow on Bloglovin

Ingen har kommenterat än bli den första!

IKEA, Clint Eastwood och tomma stolar.

I-landsproblem
Ni trodde Clint Eastwood var galen? Ni hade fel! Och Ikea-katalogen i Saudiarabien med tomma möbler bevisar det!
 

 Animerad gif. Om den inte rör på sig... tough luck.
 
Clint Eastwood visade bara upp något Republikanerna och Mitt Romney misslyckats med under hela deras kampanj: att se kvinnor. För visst satt det en kvinna i stolen! När ni såg en galen man skälla på en tom stol så var det bara en släng av... Kejsarens Nya Kläder. Ni är helt enkelt inte smarta nog att se det han såg vilket var en kvinna. Och inte vilken kvinna som helst: en kvinna som kan tilltalas som "President" inom en snar framtid. En kvinna bara smarta människor kan se.
 
Jag ska erkänna: Jag ser henne inte men jag kan föreställa mig henne. En stark kvinna som kan utföra underverk om vi bara fick se vad hon kan göra.
 

 

bloglovin

Follow JanneFantastic on Twitter


Follow on Bloglovin

Clint Eastwood, IKEA, Pretty Woman, Saudiarabien, Stol;
Läs 1 kommentar. Lämna den andra kommentaren!