Har ni kvar peppen, Umeås lokalreportrar?

I-landsproblem
Om en vecka är det Umeås Filmfestival Move och jag är peppad efter att ha läst programmet (trots att det var som att lösa Draw Some-utmaningar medan man är bakis gjorda av folk i fyllan - svårt att tyda). Lokalförmågor lyfts fram (filmer som SF Bio inte får plats i sitt tjocka utmanande program (skämtar bara)) visas, intressanta föreläsare, feministisk filmfasta, Västerbotten korar årets bästa amatörfilmare på VAFF, fotbollsfilmer, Bo Widerberg-filmer, kortfilmer...
 
Ja, det är sjukt mycket grejer som gamla kulturjournalister borde drägla över och torrjucka på kultursidorna varje dag fram tills festivalen börjar.
 
MEN...
 
Jag känner er. När det händer något lokalt så väljer ni hellre att fälla än att fria. "Hur kan vi sänka det här lokala projektet?". När filmen Flimmer, gjord av geniala lokalförmågor som gjort sin första långfilm hade premiär så valde Västerbottens-Kuriren att köpa in en färdig text från TT med fokus på "Bergqvist gör gärna mer Åsa-Nisse". Någon dag senare kontrade Västerbottens andra tidning med sin "Bergqvist gör gärna mer Åsa-Nisse"... dvs samma TT-text. Ni hade inte behövt åka långt för att prata med någon som jobbat på filmen för att få en lite mer lokal prägel på er lokala kulturrapportering. Visst sa dom det på TT?
 
Folkbladet har en nöjespanel varje fredag där sjukt sköna/roliga människor uttalar sig kring tre enkla frågor. Älskar dem. MEN de är alla utvalda för att vara skönt "neggo" (ungdomsslang för "negativa"). Skulle man fråga dem om de gillar luft skulle de syrligt svara "ja, om jag fick ha den för mig själv så folk jag inte gillar fick klara sig utan"... typ. Det är för de svaren jag läser Anahita Ghazinezam och de andra men jag har aldrig blivit peppad på vare sig kultur eller nöje tack vare den panelen.
Fortsätter [orättvist] klanka ner på Folkbladet (för det är den tidning jag har) och ser att i den här veckans "Äntligen Fredag" så nämns faktiskt Move en gång och det ÄR i positiva sammanhang! De skriver om Berit Renström, "bibliotekarien och filmmaskinisten som gillar kreativ matlagning". I artikeln nämns det i förbifarten ett par gånger att hon jobbar med Folkets Bio som i år arrangerar Umeås Filmfestival Move. Bra. Hon är hur skön som helst och varje gång man är på evenemang som har anknytning till Folkets Bio blir man glad av att höra hennes hesa stämma. Men blev någon sugen på att kolla upp filmfestivalen nu?
 
När "riktiga" Umeå Filmfestival (som aldrig hette "Move") hängde på en skör tråd de sista åren så hoppade "våra" lokala journalister på saker som att festivalen hedrades med sponsring från Jameson Awards. Visst, det är ett spritmärke som ger festivalen pengar och det SKA undersökas. Men det nämndes aldrig hur viktig Jameson Awards är för våra kortfilmare, hur en vinst där ger en filmare en chans att få sin film spridd över hela jävla världen. Det fanns garanterat en bättre vinkel på hur man från journalistkåren OCH festivalen hade kunna sköta det hela istället för att punktera något som utmärkte Umeå Filmfestival på festivalkartan: kortfilmerna. Sponsringen drogs in och pfffffffffffffffff...
 
Från de lokala TV-stationerna räknar jag i år med TOTAL tystnad fram till efter invigningen där vi får se bilder på Umeås folkets hus och ett inslag som börjar med orden "idag öppnades portarna till Move i Folkets Hus I Umeå..." och sen en bild på någon i foajén som bläddrar uppställt i ett program. Gissar på att inslaget är över efter ca 15-20 sekunder. Inslaget kommer vara nästan lika identiskt på TV4 som på SVT som Folkbladet och VKs "Bergqvist gör gärna mer Åsa-Nisse"...
 
En till sak jag ser i kristallkulan: efter festivalen kommer det nämnas i media att det inte kom så mycket folk och att det varit dålig marknadsföring för festivalen.
 
 
Vill jag ha lokala journalister (kultur eller inte) som partiskt lyfter fram kultur? (Eh... Ja, är mitt ärliga svar pga EGO men...) Visst kan man väl få förvänta sig kulturinformation från våra kulturredaktioner också? "Se det här, det är kanske bajs men nu vet ni om att det finns!" De får gärna såga utefter fotknölarna när det inte är bra eller inte funkar som det ska också. Eller vafan: de får gärna slänga skit om de kultursatsningar som görs i Västerbotten också - bara det sägs nåt i tid, dvs FÖRE festivalen (och andra evenemang)!
 
Visst skrivs det lite men det är alltid så jäkla försiktigt som om de trodde att om de sa något positivt så har de tagit ut en seger i förskott... "Tänk om det blir en flopp och vi sa att festivalen existerar! Då är det... vårt fel va? Nä, vi väntar och ser hur det går!"
 
 
 
UPPDATERING: Glömde att nämna att Umeås Filmfestival Move har faktiskt själva gjort lite intervjuer med lokala filmare. Om nån av lokaltidningarna köpte loss nån av dem istället för att ta omvägen via TT skulle vara bra. Ännu bättre: kontakta filmarna direkt.
 
Regissörer från Västerbotten: Milad Alami
(se hans kortfilm Inget Kan Röra Mig)
 
Regissörer från Västerbotten: Victor Lindgren
(4 av hans filmer visas, jag har sett 3 och de var alla king)
 
Regissörer från Västerbotten: Helena Gynne
(Regissör till dokumentären Ni’lin – Här är vårt hem)

 

bloglovin

Follow JanneFantastic on Twitter

Filmfestival, Folkbladet, Kultur, Move, Umeå, Västerbottens-Kuriren;

Kommentera inlägget här:

 
Follow on Bloglovin

Kommentarer:

1 Lars Böhlin :

skriven

Men käre Janne, läste du inte intervjun med Patrik Eklund som jag gjorde i Folkbladet en vecka före premiären på Flimmer? Och såg du inte artikeln om Moves program som också var i Folkbladet? Eller var du för uppretad på TT Spektra-intervjun?
/ Lars Böhlin

Svar: Haha! Jodå, Jag såg intervjun med Patrik och det var bra - jag var mer ute efter att fånga hur västerbottniska medier "missar" när något sånt händer. Att ni plockade Patrik var bra - men jag måste fråga: vad fyllde TT Spektra-intervjun för funktion? Att få de som inte såg Åsa-Nisse att inte se Flimmer också? Speciellt efter att VK hade kört den (och dessutom blivit hånad för det av filmare på Facebook)?
Har ärligt talat missat artikeln om Moves program helt. Kör den igen vetja! ;) Nu vet jag inte vad den tog upp i skrivandets stund men jag hade gärna sett att ni plockar fram lite guldkorn från festivalen; typ våra lokala filmare och snacka med dom. (Passa på nu - de är en exportvara!)

Janne Fantastic

3 Lars Böhlin:

skriven

Intervjun med Kjell Bergqvist var en ganska normal intervju med en känd skådespelare. Den hade inget syfte att locka eller skrämma bort folk från något, det finns faktiskt andra värden i journalistik än att locka folk till det ena eller det andra arrangemanget. Att VK redan hade kört den är tråkigt men de allra flesta av Folkbladets läsare läser inte VK. Du är dessutom själv ett bevis på att man kan missa artiklar som publiceras i tidningen.
Artikeln om Move var bara införd i tidningen och ligger inte på webben.

Svar: Ja, jag har ju bara Folkbladet men visste ändå om VK:s "intressanta" TT Spectra-intervju då så många på Facebook (av mina filmande vänner från Västerbotten kulturredaktioner borde ha koll på) uttryckte sitt hat mot den. Att sedan se den IGEN i Folkbladet... Ärligt talat kändes det som om ni använde den som en filler som om kultur-Umeå upplevde nån sorts nyhetstorka just nu vilket inte stämmer - och det vet vi alla. Svårt för oss kulturutövare att uppfatta det på annat sätt, tyvärr.
Ni borde lägga upp sånt som NI skrivit på webben, sånt som rör länet framförallt. Det är sånt jag tror de flesta köper lokaltidningar för - att artiklarna går att läsa på webben några dagar senare skadar inte er försäljning men att ni kör inköpta nonsensintervjueer med Kjell Bergqvist man (tydligen) kan läsa exakt varsomhelst däremot... Så tipsa webbredaktionen om att slänga upp er gamla Move-artikel nu medan ämnet är hett! Eller... borde vara hett.

Visst har jag förresten sagt nån gång att ni i övrigt sköter er bra? Lite cyniska, roliga, oftast intressanta, plockar fram människorna bakom kulisserna och så? Vill få det sagt här i vilket fall som helst. Men jag skulle gärna vilja se lite [mer] info om evenemang innan de sker - inte bara Move. Att House of Metal och liknande evenemang har grym framförhållning gör det enklare för er men när det är projekt som Umeås Filmfestival Move som inte har någon aning om vad de håller på med PR-mässigt (ni skrev bra om det i samband med att Umeå International Short Film Festival gjorde samma tabbar som förra årets Move) så får ni faktiskt jobba lite hårdare. Ni vet ju att den finns där nu. (Och med "ni" menar jag inte bara Folkbladet så klart!)
Janne Fantastic

5 Evelina Burström:

skriven

Eftersom jag är chef för filmbevakningen så kan jag direkt säga att min beskrivning av det stämmer.

VK bevakade Move dagligen, samt ett par dagar före och efter festivalen, förra året. Men vi lägger inte ut allting gratis på vk.se, hade vi gjort så hade papperstidningen varit död för längesedan. Läser man inte den är det förstås svårt att veta vad som gått i tidningen och inte, särskilt när tidningen kommer ut sex dagar i veckan så är det lätt att missa något även om man har en prenumeration.

Angående marknadsföringen av Move så håller jag med dig, få personer (även insatta i nöjes-Umeå) känner till det. Det är dock inget vi i media har som uppgift att fixa - vi sysslar ju med information, journalistik, och inte reklam. Move skulle verkligen behöva marknadsföra sig bättre. Sedan gör vi i medierna den bevakning som känns befogad i proportion till publik-/läsarintresset. Risken är alltså att det blir en nedåtgående spiral om ingen känner till det och alltså inte vill läsa om det. För vi måste ju skriva om sånt folk, som betalar för tidningen ska tilläggas, vill läsa om.

Tack för trevlig diskussion, härligt att få lite mothugg ibland (menar det, ibland är det på tok för tyst).

/Evelina

Svar: Då är det kanske jag som läser fel papperstidning (hoppas här på att Lars Böhlin ska ta det som bensin på elden nu ;) ) för som sagt: jag har inte VK.
Och jag vill heller inte att ni (alla "ni") ska syssla med reklam utan mer om information. Precis som när det är en debatt, sportevenemang, schlagerdeltävling eller liknande så brukar jag se mer om det i lokala medier om det sker utanför Västerbotten. Sker det i Västerbotten så är det i regel efteråt i form av en recension. Vill bryta det mönstret och även om ni gör det så är vi för många som inte känner igen det du beskriver. Så fortsätt som ni gör om ni är nöjda - jag som inte läser VK kan inte bedöma det.

För att visa en annan sida av myntet: så här skrev jag om Moves bristande marknadsföring i år för några veckor sedan: http://jannefantastic.blogg.se/2012/september/umea-filmfestival-ar-tillbaka-igen.html Den hade jag inte kunnat skriva senare så jag gjorde samma sak nu fast med lokalmedia som utgångspunkt.

Kul att du gillar mothuggen - hoppades att det skulle landa rätt som kreativ kritik. :)
Janne Fantastic

2 Janne Fantastic

skriven

Har letat efter artikeln om Moves program på Folkbladet.nu men hittar den inte. Länka gärna så slänger jag upp den och sprider den för vinden!

4 Evelina Burström

skriven

Hej Janne!

Tyvärr är du helt ute och cyklar här när det gäller VK:s bevakning.

Vi har skrivit löpande de senaste åren om Patrik Eklunds Flimmer, den första stora intervjun runt förra årets Move då han berättade om den. Sedan har vi publicerat trailrar, nyhetsartiklar och klipp ur filmen. I augusti träffade jag honom i Göteborg när filmen visades på Way out west och även då publicerades en stor intervju (den första stora intervjun av någon media i samband med filmen, för övrigt). Detta nämner du inget om.

Eftersom vi publicerade en så stor intervju med Patrik i augusti, och skrivit så mycket om honom löpande, gjorde vi inte YTTERLIGARE en intervju ett par veckor senare när filmen gick upp. Det blev i stället fokus på recensionen.

Kjell Bergqvist-intervjun är inget jag publicerat i papperstidningen. Den rullade på enbart på gratiswebben - vilket allt TT Spektra-nöjesmaterial gör för oss eftersom vi betalar för rubbet och det läggs ut automatiskt. Vi måste aktivt plocka bort material, vilket i de flesta fall är helt onödigt.

Move gjorde vi en väldigt stor bevakning av förra året - och jämfört med hur lite folk som kom på festivalen var det rent i överkant. I år har vi flera stora saker på gång, men filmfesten startar inte förrän på fredag. Mycket hinner hända innan dess, och vi publicerar inte material förrän det är absolut hetast och mest aktuellt. Vi är Norrlands största dagstidning och skriver därför bara om rykande färska ämnen för dagen.

Sedan innan har vi skrivit löpande om programpunkterna som släppts till Move, vid flera tillfällen. Om du kikat på filmsidan den senaste tiden kan du se det (papperstidningen). Så tyvärr tycker jag att du är helt fel ute med ditt blogginlägg angående VK.

Hälsningar,

Evelina Burström, nöjesredaktör Västerbottens-Kuriren

Svar: Jag hoppas verkligen att jag har så fel som du säger - jag läser inte ens VK vilket jag också nämner i texten. Det enda jag snubblat på är TT Spectra-artikeln. Och jag ser fram emot att få se hur mycket ni planerat fram tills på fredag då festivalen börjar! Låter strålande.
Jag kan inte skriva ett sånt här inlägg "när det är absolut hetast" för då är det för sent om ni (och med "ni" menar jag inte enbart VK) inte informerat något om festivalen.

Förra årets bevakning av Filmfestivalen Move såg jag inte ens till men det är helt och hållet Moves egna fel som hade presskonferens samma dag som festivalen började (då det var som absolut hetast?) och det var för sent. Ingen visste om det. I år känner folk till festivalen liiiite mer men ärligt talat pga att de hört talas om hur dålig marknadsföringen var förra året och inte vad som visades där. Dock så vet INGEN vad "Move" är utan att man säger "Umeås Filmfestival Move".

Senast igår frågade min mamma vad Move är och hon var DÄR förra året och ska dit i år igen. Då har hon dessutom en son som har filmer där.

Så jag ser gärna att lokalrapporteringen bevisar mig fel dagligen! ;)
Janne Fantastic