SPOILER: Jag gillade inte The Dark Knight Rises

I-landsproblem
UPPDATERING: Har lovar på Twitter att jag ska se om filmen och kolla efter ett par grejer som jag mycket möjligt kan ha missat när jag himlade med ögonen då jag såg den först. Så längst ner kommer jag lista grejer som nämnts som jag ska titta extra noga efter. Bekräfta gärna om de är rätt eller fel, lägg gärna till fler punkter jag ska titta efter.
OBS! Kommer dock inte se om filmen förrän i mitten av Januari (2013) nån gång!
 
 
 
Ja, jag brukar inte skriva om film direkt i min blogg för det känns för... bloggigt. Jag har däremot inget emot att skriva om själva industrin eller hur distributörer inte tycker om oss. Dessutom så brukar jag i smygskriva om film hos Lunki & Sika. Men varje regel har ett undantag så här kommer min recension av The Dark Knight Rises. Den är full av SPOILERS så läs inte om du inte sett filmen än.
 
 
Jag gillade den inte - punkt slut. Episk men korkad.
 
I regel så brukar jag gilla Nolans filmer första gången jag ser dem men de brukar lösas upp som en treo i vatten så fort jag ser om dem. Den här gången räckte det med att se filmen en gång (ELLER så kanske jag gillar den när jag ser om den?)
Nolan verkar inte gilla superhjälteserier och försöker desperat sätta allt i en realistisk värld vilket jag skulle uppskatta om han gjorde det fullt ut och inte bara när det passar honom. Så fort något tagits bort från serietidningarnas Batman så skyller Nolan på att det inte passar hans realistiska tolkning men så fort något klingar falskt och ologiskt så är det en hyllning till serievärldens "suspension of disbelief" - något som inte definierar BRA serier överhuvudtaget...
 
Jag har valt att hålla den här recensionen så kort jag kan (tro mig - den kunde blivit längre!) och har därför gjort en lista på 10 saker (utan inbördes ordning) jag inte tycker funkade och sen några valda ord kring vad jag faktiskt gillade:
 
Handlingen.
Jag utmanar er till att återberätta handlingen för mig utan att ni kliar er i huvudet och tänka "var det verkligen så?" för utan den mäktiga musiken som konstant säger "det du ser nu är viktigt - tro mig!" så faller korthuset. Låt mig försöka:
"Ehm... Bane som är en typ cool figur... ehm... tänker spränga Gotham... av någon anledning... JO! Den där tjejens pappa ville det och han... ehm... är ju kär i henne så att... eh... Ja, men han spränger inte stan han bara låter en bomb ticka i fem månader därför att... Ehm... Skit i det. Bruce Wayne! Det är ju ändå honom filmen handlar om och han... ehm... bygger en energi-mackapär i hemlighet som bara han och Morgan Freeman vet om... och kanske ett hundratal byggnadsarbetare som byggt en underjordisk damm som... Skit i det. Batman! Batman handlar det ju om EGENTLIGEN och han har slutat för att... ehm... tack vare att han i förra filmen tog på sig skulden för det Harvey Dent/Two-Face gjorde så har typ... ehm... brott blivit... olagligt i Gotham."
Gotham är precis som Sverige.
 
"Ja, men Batman kommer tillbaka nu för att... för att Bane kommer tillbaka? Eller för att lillkillen från Tredje Klotet Från Solen ber honom? Jag kommer inte ihåg men det var säkert minnesvärt för det är ju en viktig detalj... Ja, han kommer iallafall tillbaka bara för att få stryk och spendera resten av filmen som om det vore Ivanhoe och ja: han väljer fel tjej även här. För han skulle så klart valt Catwoman (som inte kallas Catwoman i filmen för det tycker Nolan är löjligt) fast hon uppenbart är lesbisk fram tills att det behövs ett slut som säger att Bruce Wayne "lyckats" för... ehm... Alfred sa så. Ja, att han lyckats om han tar en fika nånstans i Europa med en tjej som älskar honom. *Harkel* Inte så långsökt alls, tycker jag."
 
Karaktärerna.
Stort sett varenda karaktär verkar styras av manusförfattarna som om de vore marionettdockor. Ingen verkar ha en egen vilja utan styrs bara av vad som är viktigt för den extremt tomma handlingen. Varför sticker Alfred? "Jo, för det behövs för den där finurliga slutscenen som är nästan som i Inception fast fantastiskt nog ännu mer krystad". Bane snackar om att tortera själar och sätter igång en atombomb med 5 månaders nedräkning... därför att? För att leka Caligula där på Gothams öde gator (som ändå verkar ha sophämtning och sånt en stad behöver för att inte helt förfalla)? Nä, för att han är en förälskad tönt, en hejduk som börjar gråta när filmmusiken blir ledsen. Köper bara två av filmens karaktärer och det är Gordon och lillkillen från Tredje Klotet Från Solen. Faktum är att jag knappt fattar varför INGEN ANNAN reagerar på de hemskheter som händer som de gör!
 
Tjejerna är förvisso rätt så kick-ass men de fyller bara ett syfte: How I Met Your Mother eller Vem Ska Alfred Se Bruce Ta En Kaffe Med I Slutet?.
 
Fingeravtryck
Bane behöver fingeravtrycken från någon från Wayne Enterprises styrelse för att aktivera den där atombomben så han smyger sig in i deras kontorsbyggnad mitt på dagen med ett gäng beväpnade män och tvingar någon att följa med frivilligt. Hade det inte varit enklare att använda Bruce Waynes fingeravtryck som han redan har? Han hade ju köpt dem av Catwoman tidigare och jag är rätt så säker på att Bruces fingeravtryck funkar bättre. (Och visste styrelsegubbarna ens om bomben men dess säkerhet hänger ändå på deras fingeravtryck?)
Korrigering: Jag har fått det påpekat att Bruce inte längre sitter i styrelsen då så det finns lite logik i Banes handling. Men jag är fortfarande osäker på om styrelsen ens visste om anläggningen som Bruce hållt hemligt för dem... och om de nu visste om den ifall deras fingeravtryck redan är registrerade i den där bomben. Jag jobbar på Landstinget och det tog mig över en månad att få passerkort till dörren. Jag har nu lovat att se om filmen...
 
Bomben.
I manusbranchen pratas det en hel del om en films "time lock". Ni vet; i romantiska komedier så måste killen säga åt tjejen att han älskar henne innan hon gifter sig med fel kille, i en thriller måste man hitta bevisen innan en oskyldig avrättas osv... En deadline för huvudkaraktären som helt enkelt sprutar bensin på den eld vi gärna kallar "spänning" i en film. Den mest klassiska "time lock"-en är den tickande bomben. Vi måste hinna rädda X och bekämpa Y innan bomben sprängs!", ni vet. The Dark Knight har den och jag skulle vilja se Nolans pitchmöte på Warner Brothers när han la fram sin ide:
-"Och då hotar Bane att spränga hela Gotham City med en atombomb!"
-"Shit vad spännande! Hur lång tid har Batman på sig?!"
-"FEM MÅNADER!".
 
Polisen.
Jag ger dig alla pengar i världen plus all tid i världen och ber dig lyckas med följande uppgift: fånga 3000 poliser under jorden utan att döda dem, håll dem där i fem månader, utan att de svälter ihjäl (trots att de tydligen bara kan få små lappar nedskickade av lillkillen från Tredje Klotet Från Solen genom ett brunnslock) och se gärna till att när de går in i fällan tappar alla sina vapen för när de kommer ut igen så ser det mäktigare ut om de möter sina fiender obeväpnade. (Jag kanske missade en scen där man fick se de svältande poliserna äta upp sina vapen för att kunna överleva?) Visst - det hjälper att filmens första timme etablerar att Gothams polisstyrka är lika kompetent som poliserna i Blues Brothers... men ändå.
 
Tortera med ett spa.
Bane vill "tortera Bruce Waynes själ" och gör det genom att slänga ner honom i ett hål. Ett hål med snälla gubbar som masserar hans onda rygg och ger honom livsråd, ett hål med en klättervägg som utgång men man måste kunna hoppa som ett barn i panik för att ta sig ut. Ja, ett hål med TV så han inte missar något i handlingen så manusförfattarna inte ska behöva återberätta det för honom senare när (NÄR och inte OM) han tar sig ur hålet. ehm... bra tortyr där, Bane.
 
Gotham är avspärrat.
Ingen kan ta sig ut eller in - hela stan är avspärrad. Det är viktigt för Bruce och lillkillen från Tredje Klotet Från Solen att en skolbuss med föräldralösa barn ska ta sig ut därifrån innan stan sprängs. Bruce ber lillkillen från Tredje Klotet Från Solen att snällt övertala de där sjukt korkade armésnubbarna som vaktar den enda bron att släppa förbi dem för... det är ju föräldralösa barn. Hjälper man inte såna kommer man ALDRIG kunna vinna Miss USA. Smart plan. En ännu smartare plan hade varit att Bruce helt enkelt förklarade för lillkillen från Tredje Klotet Från Solen hur i helvete han själv tog sig tillbaka in i Gotham efter han skuttat ut ur den där fängelsegropen. Jag skulle valt den vägen.
-"Sådärja! Det där kan INGEN klättra över. Kaffe på det?"
 
Kryptonit.
Nolan gillar ju inte fjantiga övernaturliga påhitt i sina Batman-filmer som han inte ens vill kalla Batman-filmer så han tar bort att Bane suger i sig nåt som kallas "Venom" i serietidningarna för att kunna bli Bamse-stark. Nä, då är det mer "på riktigt" att Bane går omkring och sniffar smärtstillande gas i en mask. Varför ens ha med det? Jo, för att manusförfattarna behöver en Akilleshäl mitt i fejset på deras... ehm... fysiskt oövervinnerliga skurk... som egentligen inte är så oövervinnerlig - det är bara det att folk käkar upp alla vapen i stan så ingen provar att bara skjuta ner karln. Om Bane var riktigt smart skulle han knappra på några smärtstillande piller istället men det kanske kändes som en osmaklig idé för Nolan på grund av... ehm... Heath Ledger.
 
Bomben igen!
Atombomb som sprängs knappt en minuts Batmojäng-flygtur bort från stan. Grattis Gotham! Du har cancer.
"Fan. Om Nolan regisserat Indy 4 hade det här ansetts som smart."
 
Alfred gillar att fika.
Ett exempel på något som får sammanfatta HELA The Dark Knights manusstruktur är Alfreds kärlek till att ta en fika på ett specifikt fik i Florence EN gång per år och fantisera om hur Bruce Wayne ska dyka upp och ha ett lyckat liv. Det är alltså BARA på det fiket, en gång per år, som Alfred tänker på att Bruce Wayne, mannen han uppfostrat själv, ska ha ett bra liv. Vilken tur att Bruce lyssnade noga på den historien så han senare kan dyka upp där med en lesbisk kattkvinna (för det var väl hennes enda funktion i filmen?) för det är en fin scen... om man inte bryr sig om hur otroligt övertydlig setuppen är.
Och så är ALLT uppbyggt i filmens manus. Varenda handling, varenda karaktär, varenda scen, varenda "skurkarna har en cool domstol men den fyller ingen funktion för det är alltid samma dom"-påhitt bygger på "jaja, POÄNGEN med det är kul" - motsatsen till "det viktigaste är inte målet utan resan dit". Det är helt okej för mig men om vägen inte är det viktigaste så kanske det är en bra idé att göra en KORTARE VÄG!
 
Det som är bra då? Jag gillade verkligen alla skådisarna från A till Ö- framförallt lillkillen från Tredje Klotet Från Solen, det är mäktigt episkt, små scener här och där som vi såg i trailern, flygplanskapningen i början, Bane fram tills man får veta varför han gör det han gör, en haltande Bruce Wayne, Gordon som snabbt tillfrisknar när det behövs på sjukhuset och sånt. Det är mest bra grejer jag förväntar mig i ALLA filmer och inte något jag ska bli förvånad över att det finns i en serietidningsfilm.
 
 
 
Jag är SJUKT avundsjuk på alla som gillade filmen...
 
 
 
Lista på saker jag blivit uppmanad att titta efter då jag ser om filmen:

"Bruces fingeravtryck funkar inte länge pga han sitter ju inte längre i styrelsen. Poliserna fick mat genom avloppshål bl.a."
//
 
"Hann inte läsa igenom allt men att slutet är inceptionklurigt, att poliserna inte har vapen eller får mat, fängelsespat ex."
//
 
 
Har även fått den här skickad till mig via Facebook:
 
 
 
Liknande inlägg:
Topp 10 filmer 2012
De Sämsta Filmerna 2012

 

bloglovin

Follow JanneFantastic on Twitter

Dark Knight Rises;

Kommentera inlägget här:

 
Follow on Bloglovin

Kommentarer:

1 Jan Banan:

skriven

Jag skrattade högt åt din sågning Janne;) Du har rätt men ändå så fel. Jag älskade varje sekund trots alla luckor. Kanske därför att jag gillar karaktärsdrivna episka mästerverk. Låt vara med inte så lite logiska luckor. I.Loved.It <3

Svar: Jag är avis på dig som förstod den mer än mig. Det är inte äkta kärlek förrän man köper bristerna.
Janne Fantastic

3 Jan Banan:

skriven

Jag behöver inte förstå. Däremot känna. Ta t.ex. Tree of Life. Fantastisk film. Helt obegriplig.

Svar: Älskar Tree of Life. Förstod den inte till 100% men jag förstod varför JAG gillade den.
Janne Fantastic

2 Jan Banan

skriven

Förstod och förstod. It's a fight between good and evil. What is there to understand? Men oss emellan så gillade jag inte riktigt det klämkäcka slutet. Med det slutet känns det nästan som att Nolan flirtar med en uppfölare. "The Dark Knight and Red breasted little sidekick (who is not to be called Robin cause it is a
Nolan movie isn't it?) rises once again to kick some villain ass get some bullet fire from stupid incompetent cops." och så kan han hitta på skurkarna Vane och Pain (som rimmar på Crane och Bane) och så kan man slänga in en hologram-Ledger för det är ju så inne just nu. Eller förresten låt Läderlappen vila i frid nu. Han skulle fått dö i smällen där ute till havs. Eller av Marion Cotillards kniv. Det hade varit mäktigare och modigare på nåt sätt.

Svar: Enligt mig så är en film man tycker är "dålig" en film man inte förstod - så det är alltid en förlust att inte gilla en film.
Janne Fantastic

4 Simon O

skriven

Jag gillar att fångvaktarna (eller frånvaron av sådana) räknar med att det är riskfritt att låta de intagna binda fast sig i ett rep och försöka klättra upp ur Fort Boyard; eftersom fångarna uppenbarligen är intelligensmässigt efterblivna.
Vad sägs om att använda repet till att hissa upp en planka, så att man lugnt kan spatseea över The Leap of Faith. Eller bara kasta över repet och klättra efter.
Fast det är klart. The Walk in the Park of Faith låter ju inte riktigt lika klatchigt

Svar: Vet inte, tycker "The Walk in the Park of Faith" lät klatchigt och fint. Skulle varit sjukt mycket roligare att se också.
"Jaha, så ni slänger ner mig i en grop med ett rep? Visst vet ni att jag brukar svinga mig runt genom Gotham i rep ibland? Jag vet hur dom funkar..."
Janne Fantastic