Problem med The Hobbit i 3D High Frame Rate på SF Bio?

I-landsproblem
Gandalf & gänget
 
 
Först sa SF Bio att de inte kunde visa The Hobbit med den nya tekniken High Frame Rate där filmen spottas fram i 48 digitala bilder i sekunden men sen när kvällstidningarna kallade det ett svek så vände SF Bio kappan efter mediavinden. "Jo, men visst ska vi köra The Hobbit med den nya tekniken! Vi har ju investerat massor med pengar på att sätta bilder från filmen på våra popcorn menyeer så varför inte göra detsamma med den där digitala tekniken vi spenderat ännu mer pengar på trots att vi knappt förstår den!"
 
Ja, tack för det. Gick och såg The Hobbit igår och det var svinmäktigt med den nya tekniken. Det var som att kliva rätt in i en hårt färgkorrigerad verklighet, som att stå mitt i en filmstudio och titta omkring. Många klagar på att det "känns FÖR verkligt", att det "inte är filmiskt" men jag håller inte med. Att det känns som studiobyggen har inget med tekniken att göra - det har med studiobygget att göra. Trots att Peter Jackson & C/o är bäst på det området så använder de nu en teknik som är bättre än dem. Precis som när jag var ung och såg The Thing och såna filmer på VHS och tyckte det var perfekt och felfritt tills jag såg det på DVD och... ja; 80-tals-latex ser inte ut som skinn. (Fortfarande coolt dock!)
 
Många klagar på att det ser ut som om de rör sig för fort men det beror på för kort slutartid. Ni som vet vad det är förstår och ni som inte vet bryr er inte. Det går att fixa.
 
 
 
Jag har egentligen bara två klagomål på tekniken:
 
1.) Eftersom tekniken är för bra för studiobyggen och fantasylösnäsor skulle jag hellre vilja se en romantisk komedi gjord med High Fram Rate där man filmat on location istället för studios, där varje bild inte är en specialeffekt eller där karaktärers trovärdighet hänger på om det är bra forced perspective eller inte.
 
2.) Jag fick bara se 15 minuter innan SF Bios visning sket sig och det blev en stillbild.
 
Personalen måste tillkallas eftersom maskinrummet inte längre sitter vid projektorn då SF Bio prioriterat att få tre extra biorader längst bak i salongen istället för ett maskinrum där maskinisten (heter det så längre när man bara trycker på play och går och säljer popcorn sen?) skulle kunna se om det skiter sig. Så det dröjer 5 minuter innan någon dyker upp och projektorn släcks ned och ridån dras igen.
 
Efter 10 minuter kommer de ut och säger att filmen rullar igång igen om "3-4 minuter" och det gör den också efter 10 minuter. Dock utan att ridån dragits undan helt, det saknas ljud, filmen är i fel format och i ena 3D-glasögat är det mörkt. Så 50% funkar som det ska (det som funkar är popcornförsäljningen utanför salongen). När killen i personalen kommer in för att se om allt ser bra ut så har han inte ens 3D-glasögon på sig för att se om allt är som det ska. Han fixar bara lite med ljudet och sen går han, lämnar oss med en film som ser ut som Predators point of view.
 
På en timma har jag lyckats se 15 minuter fantastisk 3D i High Fram Rate som lovar gott för framtiden för att sedan få två fribiljetter i fickan för att de inte kan visa filmen. Hen som sitter bredvid mig berättar att det är hennes andra försök att se filmen. Första gången lyckades de visa 90 minuter av filmen innan det blev exakt likadant. Jag undrar om hen kommer försöka en tredje gång eller om det är kört nu. För jag HOPPAS verkligen att det här fixas och att det här inte skrämmer bort folk från att se filmer i High Frame Rate (eller film på bio över huvud taget) för det är värt det.
 
Men som SF Bio, iallafall i Umeå, har skött det här så är jag tveksam. När man frågar VARFÖR de inte ställer in visningarna tills de fixat problemet svara de att "den enda som kan fixa det bor i Norge" och det... är inte svaret på min fråga. Ställ in visningarna tills norsken fixat problemet.*
 
 
Om ni undrar vad jag tycker om själva filmens första 15 minuter så... rätt så B. Töntigt och utdraget. Som en Asterx-film på Engelska.
 
 
 
Bonusgnäll: Min kompis köpte en popcornmeny till visningen istället för att köpa en vettig middag. När filmen inte kunde visas av SF Bio bad han även om att få popcorn-pengarna tillbaka så han kunde gå och köpa riktig mat istället men det gick de inte med på för "vi kan inte ansvara för vad du vill äta". Nähe? Om jag går till en restaurang och beställer mat men hinner knappt smaka på det då plötsligt bordet brakar ihop så man inte kan sitta så tror jag nog att man skulle få pengarna tillbaka. Och är inte det lite samma sak? Gå på bio för att käka popcorn men plötsligt brakar bion ihop... Man går inte på bio för att köpa med sig en stor jävla låda popcorn och gå hem med den genom en snöig vinterkväll, eller?
 
 
Är du nöjd/missnöjd med SF Bio?
Säg något till @SFbio på Twitter.

Tidigare inlägg:
Det börjar se mörkt ut på SF Bio
SF Bio - Epilog.
Best of SF Bio
 
 

bloglovin

High Frame Rate, SF Bio, The Hobbit;

Kommentera inlägget här:

 
Follow on Bloglovin

Kommentarer:

1 Astarot:

skriven

Som kompis ska jag ha med mig ett förtryckt kontrakt där det står att de garanterat visar färdigt filmen, alternativt att jag hunnit äta ca 50% av min popcornmeny. Annars ingen deal.

Svar: Deal!
Janne Fantastic