Hen? Nä, jag är hellre normal.

I-landsproblem
Jag ville inte blogga om det här för alla har redan gjort det. Många såå mycket bättre än mig och sen folk som är rädda för ett större ordförråd och Maud Olofsson - så egentligen behövs inte det här inlägget. Man kan säga att det här inlägget är lite som ordet "hen" i sig: det känns skönt att få säga det trots allt.


Jag fattar ärligt talat inte varför man ens kan bli upprörd av ordet "hen".

Ordet ersätter inte något annat ord utan det är ett "nytt" ord (från 1966) som du kan använda om du inte orkar säga/skriva "hon eller han". Ordet "han" (i alla dess former) är inte hotat. Ordet "henne" (i alla dess former) är inte hotat. Det är alltså ett TREDJE pronomen till de två vi redan har.


Det är fortfarande okej att säga "dator", va?

Min morsa är Finne så hon (ja; "HON") brukar säga fel kön på folk lite titt som tätt: "Vad heter hon... du vet... världens starkaste man som vann Let's Dance?". Det är för att hon kommer från ett land där man haft könsneutrala pronomen sedan Hedenhös (heter det "Hedenhösi" på finska?). Är Finland ett mer jämställt land på grund av det?

Nä. Så ordet "hen" hotar inte ens könsrollerna som vi har dem nu om det var någon som var orolig för det. För att göra det krävs det nog mer i HANDLING än att använda ett könsneutralt pronomen.

Du får låta bli att använda "hen" om du vill. Det "tillför ju inte något" förutom att det sätter ett ord på något som tidigare saknat ett ord. Du kan tillochmed använde det könsneutrala SUBSTANTIVET "det" om du gillar att beskriva folk som saker. Det är helt okej om du frågar mig för jag fattar ändå vad du menar. Själv gillar jag att använda "det" på personer jag inte gillar men då är det inte en könsfråga.

Du behöver inte använda NÅT ord du inte känner du bekväm med. Jag undviker t.ex ordet "pronomen" så långt jag bara kan men har använt det i det här inlägget för att förenkla det hela. Jag gillar nämligen att förenkla saker. Du kan fortsätta att säga "hon eller han" när du pratar/skriver om någon du inte vet könet på. Det gör jag när jag pratar för "hen" känns lite som en tungvrickare när man pratar men funkar fin-fint i text.

Jag tänker inte kalla dig det könsneutrala ordet "idiot" om du inte vill använda ordet "hen" men jag kommer däremot sucka lite uppgivet och tänka på något min pappa alltid sa när jag inte orkade lyssna på vad han hade att säga:


"Kunskap är inte tungt att bära."

bloglovin

Follow JanneFantastic on Twitter

 

Kommentera inlägget här:

 
Follow on Bloglovin

Kommentarer:

1 Lorven:

skriven

jag kopierade lite av ditt fina inlägg och klistrade det i en kommentar hos http://ladydahmer.alltforforaldrar.se/index.html och länkade såklart hit. hoppas du får några läsare därifrån för det förtjänar du så bra som du är.

2 Janne Fantastic

skriven

Kul! Det gillas!