Är inte för gammalt för sånt, nej.

I-landsproblem

Konst eller barnporr?

Tänkte nu när man inte längre skriver något positivt om serier och inte får kalla det för konst längre pga Mangamålet så tänkte jag bara slänga ur mig en liten nördig ordsallad.

När jag var typ fyra år skrev jag på en teckning föreställandes Pellefant att jag ville bli serietecknare när jag blir stor. Ord som jag levde efter fram tills livets bananskal kastade in mig i filmbranschen istället. Men om ni frågar mig skulle jag byta ut filmen mot serier vilken dag som helst... förutom lönedagen. Så det blir nog film tills jag vinner på lotto nån dag.


Janne Flashtastic.

Så det kändes som en kniv i nacken när jag som 8-åring gick till lanthandeln (på den tiden fanns det såna) för att spendera min veckopeng på nya numret av Spindelmannen och kassörskan sa: "Har du inte växt ifrån sånt där än?". Jävla häxa... sa jag inte. Jag betalade, gick hem och vägrade gå till lanthandeln om inte mina föräldrar tvingade mig att cykla dit och köpa mjölk nån gång. "Har du inte växt ifrån sånt där än?" Det var bara mitt drömjobb hon spottade på. Så när lanthandeln lades ner för att ICA inte tyckte det var värt att satsa på småbyar längre så var jag glad. Tills det kom dagar då vi inte hade mjölk hemma.

Jag slutade läsa Spider-Man nån gång tidigt 90-tal för serien blev så jäkla töntig. Varje nummer fick man nåt självlysande klistermärke eller annat krimskrams och det handlade bara om slagsmål med töntiga skurkar och dramat låg på "Åh nej, Mary Jane har börjat röka!"-nivå. (Hon rökte dock inte "Mary Jane" vilket hade varit roligare läsning.) Det var som att läsa Sjunde Himlen i serietidningsformat men med 90% av sidorna fyllda med folk som gav varandra på käften... i BÄSTA fall. I värsta fall blev Spider-Man så emo då "författarna" försökte göra honom lika mörk som Batman.


...utan att lyckas.

Inte min kopp te. Jag hade faktiskt växt ifrån Spider-Man.

Efter det läste jag nästan inga supehjälteserier alls. Lite Daredevil, typ. Jag blev en seriesnobb som bara sökte mig till grafiska noveller i drama-genren. Men eftersom det inte finns så mycket i vårat serietorra land i den genren och när man plöjt titlar som Maus och Stuck Rubber Baby så dog intresset av. Det blev mest något jag gjorde då och då på samma sätt som jag då och då kanske kollar på nån korkad Adam Sandler-rulle. Men de gånger man hittade ett guldkorn, så som Asterios Pylop eller Blankets så är det som om jag vill slänga ut allt som har med film att göra och kasta mig över serierna igen.


Asterios Pylop.

Men sen hände det. Min vän Ted Kjellsson, regissören till Sveriges enda riktiga Superhjältefilm Kapten Sverige (som världen fortfarande väntar på att få se), tvingade mig att köpa Ultimate: Ultimates. Ultimate är typ en reboot av hela Marvelvärlden fast med spelreglarna från Games of Thrones. Folk dör som jävla flugor, har laster och problem som om de inte fått memmot om att hjältar ska vara helylle. Och Ultimate: Ultimates är helt enkelt den upphottade versionen av Avengers med den svart Nick Fury, tecknad som han vore Samuel L. Jackson. Men serien får filmerna att se ganska töntiga ut i jämförelse. När seriens Hulk "smash" så är det mer likt ett 9/11 än en crowdpleaser. Varje handling får sina följder.


Vilket ledde mig till att plocka upp Ultimate Spider-Man... Eftersom jag inte haft något intresse av Spider-Man sedan grundskolan så slänger jag mig in mitt i serien från de nummer som gavs ut 2010 och fram till det som är mer känt som The Death of Spider-Man. Om något låtit som ett patetiskt försök att locka läsare så är det väl det. Som när de tog kol på Superman.


Mina förhoppningar är låga TROTS att titeln är skriven av en av mina favoriter Brian Michael Bendis och...


...seriejäveln totalt förstörde mig. När jag bläddrar mig fram till allt som leder fram till den 16-åriga Peter Parkers död och jag fortsätter att göra det när han dör och sedan genom hela begravningen så sitter jag och hulkar (inte som Hulken) som om jag kollade på E.T.. Det här är helt enkelt för bra. Jag bekänner mig besegrad av Spider-Man och till kassörskan i den numera nedlagda lanthandeln vill jag bara säga: "Nä, jag är inte för gammal får sånt..."..."häxa."
bloglovin

Follow JanneFantastic on Twitter

 

Kommentera inlägget här:

 
Follow on Bloglovin

Kommentarer:

1 NEWPIC - alice:

skriven

vad tycker du? :)

http://newpic.blogg.se/2012/may/vad-tycker-ni.html#comment