Umeås Filmfestival Move - vad fan ska man se?

I-landsproblem
Igår klagade jag på Västerbottens lokalreportrar för att de inte gör något om Umeås Filmfestival Move som börjar nu den 12:e så jag tänkte att idag kan jag bjuda på ett exempel på vad man kan rapportera om. Se det som lite kreativ inspiration! Eller bara som ett gäng tips på vad man kan göra under festivalen.
 
 
 
Så vad fan ska du se? Det bestämmer du helt själv men det här ska jag FÖRSÖKA se:
 
 
The Angel's Share
Invigningsfilmen bjuder på arbetslösa britter, whisky och säkert lite dassigt väder. Jupp! Det är Ken Loach (och inte Mike Leigh som jag altid blandar ihop honom med). Blir nog bra, det brukar det vara...
MEN...
...(och det finna alltid ett "MEN") det är inte den typ av film jag skulle se innan jag går på en fest om man säger så. (Och jag tänker gå på en fest efter jag sett den.)
 
 
Västerbottens Amatörfilm Festival
Festivalen jag grundade 1995 visar nu filmer av filmare som inte ens var född då. Faktum är att ingen som har med filmer i lättviktsklassen (under 16 år) ens var påtänkta då! Det är rätt så kung. Jag sitter i juryn så jag har sett alla filmer som är med och tävlar (tipsar alla stoners att gå och se lättviktsklass-filmerna - rätt så trippy kids out there) och har med en lite kortis själv utanför tävlan (pga gubbe).
MEN...
...har sett allt så jag kommer bara se min egen film - eller rättare sagt: kolla på publiken som kollar på den (12:00 lördag & 15:00 söndag).
 
 
Feministisk Filmfasta
Till festivalen har Wanda Bendjelloul valt ut filmer och presenterar dem och bloggen Feministisk Filmfasta i samtal med Anna-Chalotta GunnarssonFat Girl är den filme i serien jag vill se mest för den verkar vara min kopp te. Tänker heller inte missa chansen att se Claire Denis 35 Shots of Rhum (som i programmet lyckats skrivas på 3 olika sätt: "35 Shots of Rhum", "35 Rhum" och bara "Rhum" - men det är en och samma film!) på en stor duk.
MEN...
...den tredje filmen, Flickorna, har jag redan sett och jag tror inte jag hinner se om den nu + Fat Girl visas bara en gång och det är samtidigt som...
 
 
Per Perstrand Blogg
(Finns ingen sida om det på hemsidan men det är 16:00 13/10 i Pub Freja, Folkets Hus.)
Bloggaren och allmänt sköna killen Per Perstrand snackar om sitt liv som allmänt skön kille på nätet. Skriver på Conan the Librarian och Weird Science.
MEN...
...jag vill sno åt mig Per över en öl så han kan lära mig allt ändå.
 
 

Herr Nyfikenheten och Katten -teaser from HannaSofia on Vimeo.

 
Filmer från Västerbotten
Vi har ett gäng äckligt duktiga filmare här uppe så ta chansen att se deras filmer på hemmaplan innan de inser att de kommer dö av svält som filmare här uppe om de inte ger upp och gör lokalreklam istället. Här har jag ju sett en del av filmerna så jag tipsar om Flickan och Sirenen (Sveriges snyggaste animerade dockfilm?), Herr Nyfikenheten och Katten (som jag skrivit), Milad Alamis Inget Kan Röra Mig och...
 
 
4 kortfilmer av Victor Lindgren så det blir mycket ungdomar som bara önskar att de skulle slås in i en koma och vakna upp vuxna för att slippa alla ungdomsproblem. Suckers... Har sett 3 av 4 filmer och de var alla geni så jag tar för givet att den fjärde filmen, Ta Av Mig, också ska vara det. Tar även för givet att den kommer bli festivalens snackis.
MEN...
...jag har som sagt var redan sett 3 av 4 filmer.
 
 

ANGUISH (Bigas Luna, 1987) from Spectacle Theater on Vimeo.

 
Skräckfilmsnatten
Fyra spanska skräckfilmer presenterade av Blodröds Jonas Danielsson (aka Twitters Leatherface) och jag är mest peppad på Anguish med Zelda fucking Rubenstein och minst peppad på [Rec] som är king men jag har ju sett den. Men att se bra skräckfilm på bio MITT I NATTEN är så sjukt mycket roligare än att se på dem på DVD hemma "för att jag har inget att göra". OBS! Ryktet går om att Jonas och hans skräckbutik Blodröd kommer återuppstå från de döda och sälja prylar i festivalens foajé!
MEN...
...Skräckfilmsnatten ligger efter en lååång dag för mig på festivalen och har en tidig(ish) dag därefter så vi får se hur mycket jag pallar. Och om jag vågar gå hem genom ett mörkt Umeå efter visningen...
 
 
Retrospektiv Bo Widerberg
Festivalen kör 6 (!) filmer av/om en av mina absoluta favoritregissörer så jag ska försöka ta chansen att se om de flesta på en stor duk nu - speciellt Elvira Madigan, Barnvagnen och Kvarteret Korpen. Fimpen och Ådalen 31 är jäkligt bra de med men känns lite som att jag nöjer mig med att ha sett dem en gång redan. Har jag dock inget bättre för mig så ser jag dem! Har inte sett Martin Widerbergs Alla Är Äldre Än Jag, dokumentären om hans farsa, så den ser jag mest fram emot att få se nu.
MEN...
...det finns egentligen inga andra "men" mer än tidsbrist från min sida.
 
 
 
Ja, det är vad jag planerat tills vidare. Förväntar mig att det kommer växa lite allt eftersom festivalen pågår.
 
Mest kommer jag nog sitta i möten, träffa filmare, ta en öl, hänga på festivalens branschdagar (som t.ex. har en hel dag tillägnad VFX), "nätverka"/"bara en till öl" och så vidare.
 
Att säga "festivalen är inte som den var förut" är ingen bra anledning för att inte gå på den då det finns sjukt mycket som är bra på festivalen så som den är nu.
 
 
 
Tidigare inlägg om årets Move:
Umeå Filmfestival är tillbaka! Igen!
Hela jävla Umeås Filmfestival Move
Har ni kvar peppen, Umeås lokalreportrar?
 

 

bloglovin

Follow JanneFantastic on Twitter

Kommentera inlägget här:

 
Follow on Bloglovin